Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

  0:04aktualizováno  0:04
Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k ní raději připraví o hodně lehčí, zato pestrou zeleninovou přílohu.

Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty a v nedělní podvečer na Primě opět předvedl, jak nakombinovat lehké menu s pěti jídly denně.

Tentokrát vsadil na ranní startovací smoothie (v čem spočívá jeho kouzlo, čtěte zde), svačinovou polévku ze zelené čočky s koriandrem a kari, jemná selečí líčka k obědu, odpoledne na tvarohovou pomazánku a tmavý chleba. A večer to rozbalí právě pečeným pstruhem. Ovšem s hráškovou omáčkou a klíčky.

Pstruh se upeče za chvíli, mezitím si připravíte přílohu

Nikterak přerostlé pstruhy můžete připravit vcelku, hlavně z hlav odstraňte žábry, jinak vám maso zhořkne. Pak ryby zvenku i zevnitř lehce nasolte, ale než je dáte na rozpálenou pánev s trochou oleje, otřete je ubrouskem, ať nejsou úplně mokré. Na pánvi s rybou občas zatřeste, ať se na ni nenalepí.

Fotogalerie

A protože ideální přílohou k rybě je podle Pohlreicha zelenina, připraví k ní zeleninový salát a hráškovou omáčku. Na omáčku prostě nechte na kousku másla zpěnit nadrobno pokrájenou šalotku jako základ.

Mezitím šéf „vyfiletuje“ pomeranč, což znamená, že z něj okrájí kůru tak, aby seřízl i slupku z pomerančových měsíčků uvnitř. Ze slupek s odřezky pomeranče vymačká do misky šťávu a na čistý talířek vykrájí filet z každého dílku pomeranče. Bez ostrého nože se o to ale ani nepokoušejte. Šťávu z odřezků opět vymačkejte do misky.

Poté na osmahnutou cibulku přidejte trochu sterilovaného hrášku, sůl a pepř, vymačkanou pomerančovou šťávu, pár lístků bazalky a lžičku zakysané smetany. Krátce převařte, případně přidejte kapku vody a rozmixujte. Omáčku - kterou můžete ještě propasírovat - máte hotovou.

Nejdříve si
Nejdříve si
Přidejte sterilovaný hrášek.
Přidejte filety z pomeranče.

Zeleninová příloha z naklíčených luštěnin, sterilovaného hrášku a pomerančových filetů.

Rybu pečící se na pánvi nezapomeňte otočit a opět občas zatřepat pánví. Že je ryba upečená, poznáte podle toho, že lze od kůže a masa lehce oddělit hřbetní ploutev. Nakonec přihoďte kousek másla a nechte ho ještě rozpustit a nasáknout do ryby, kterou z pánve odložte na servírovací tác a polijete oříškově zbarveným máslem z pánve. Tedy pokud jste ho nepřepálili.

Než si ryba trochu odpočine, na ještě teplou pánev hoďte trochu klíčků ze soji či munga (návod na přípravu zde) a zbytek hrášku. Ochuťte solí a pepřem, promíchejte a jen lehce prohřejte. Pak přihoďte připravené filety z pomeranče, promíchejte a můžete servírovat ultralehkou bohatýrskou večeři podle šéfa.

Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Byt kočce přizpůsobte, aby se cítila jako doma. Jinak ji stresujete

Ze skrýše - v tomto případě z police šatní skříně v předsíni - Zohan vylézá až...

Kočka v bytě je úžasný společník, ale jen pokud je spokojená a cítí se u vás dobře. Vystresované zvíře s nízkým...

Další z rubriky

Dřevěné podlahy v topné sezoně trpí, potřebují olejovou kúru

Dřevěná podlaha je sice pěkná, ale o přírodní materiál je třeba se pravidelně...

Dřevěné podlahy mají v zimním období s lidmi hodně společného. Zatímco nám ve vytápěných prostorách s nízkou vlhkostí...

Na moly platí větrání, čistota a mráz. A také bylinky a nastrouhané mýdlo

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Malí šatní motýlci dokážou ve skříni nadělat velké škody. Proto je třeba je zlikvidovat hned, jakmile jejich přítomnost...

Na pražské Letné si užili pravou zabijačku, jitrnice i jelita. V muzeu

Tomáš Hudera boural vepře na akci Letenské prase.

V sobotu 27. ledna v Národním zemědělském muzeu proběhla tradiční zabijačka Letenské prase. Muzeum plné lidí sledovalo...

Najdete na iDNES.cz