Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

  0:04aktualizováno  0:04
Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k ní raději připraví o hodně lehčí, zato pestrou zeleninovou přílohu.

Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty a v nedělní podvečer na Primě opět předvedl, jak nakombinovat lehké menu s pěti jídly denně.

Tentokrát vsadil na ranní startovací smoothie (v čem spočívá jeho kouzlo, čtěte zde), svačinovou polévku ze zelené čočky s koriandrem a kari, jemná selečí líčka k obědu, odpoledne na tvarohovou pomazánku a tmavý chleba. A večer to rozbalí právě pečeným pstruhem. Ovšem s hráškovou omáčkou a klíčky.

Pstruh se upeče za chvíli, mezitím si připravíte přílohu

Nikterak přerostlé pstruhy můžete připravit vcelku, hlavně z hlav odstraňte žábry, jinak vám maso zhořkne. Pak ryby zvenku i zevnitř lehce nasolte, ale než je dáte na rozpálenou pánev s trochou oleje, otřete je ubrouskem, ať nejsou úplně mokré. Na pánvi s rybou občas zatřeste, ať se na ni nenalepí.

Fotogalerie

A protože ideální přílohou k rybě je podle Pohlreicha zelenina, připraví k ní zeleninový salát a hráškovou omáčku. Na omáčku prostě nechte na kousku másla zpěnit nadrobno pokrájenou šalotku jako základ.

Mezitím šéf „vyfiletuje“ pomeranč, což znamená, že z něj okrájí kůru tak, aby seřízl i slupku z pomerančových měsíčků uvnitř. Ze slupek s odřezky pomeranče vymačká do misky šťávu a na čistý talířek vykrájí filet z každého dílku pomeranče. Bez ostrého nože se o to ale ani nepokoušejte. Šťávu z odřezků opět vymačkejte do misky.

Poté na osmahnutou cibulku přidejte trochu sterilovaného hrášku, sůl a pepř, vymačkanou pomerančovou šťávu, pár lístků bazalky a lžičku zakysané smetany. Krátce převařte, případně přidejte kapku vody a rozmixujte. Omáčku - kterou můžete ještě propasírovat - máte hotovou.

Nejdříve si
Nejdříve si
Přidejte sterilovaný hrášek.
Přidejte filety z pomeranče.

Zeleninová příloha z naklíčených luštěnin, sterilovaného hrášku a pomerančových filetů.

Rybu pečící se na pánvi nezapomeňte otočit a opět občas zatřepat pánví. Že je ryba upečená, poznáte podle toho, že lze od kůže a masa lehce oddělit hřbetní ploutev. Nakonec přihoďte kousek másla a nechte ho ještě rozpustit a nasáknout do ryby, kterou z pánve odložte na servírovací tác a polijete oříškově zbarveným máslem z pánve. Tedy pokud jste ho nepřepálili.

Než si ryba trochu odpočine, na ještě teplou pánev hoďte trochu klíčků ze soji či munga (návod na přípravu zde) a zbytek hrášku. Ochuťte solí a pepřem, promíchejte a jen lehce prohřejte. Pak přihoďte připravené filety z pomeranče, promíchejte a můžete servírovat ultralehkou bohatýrskou večeři podle šéfa.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz