Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

  0:04aktualizováno  0:04
Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k ní raději připraví o hodně lehčí, zato pestrou zeleninovou přílohu.

Pohlreich pokračuje ve své jízdě s lehkými recepty a v nedělní podvečer na Primě opět předvedl, jak nakombinovat lehké menu s pěti jídly denně.

Tentokrát vsadil na ranní startovací smoothie (v čem spočívá jeho kouzlo, čtěte zde), svačinovou polévku ze zelené čočky s koriandrem a kari, jemná selečí líčka k obědu, odpoledne na tvarohovou pomazánku a tmavý chleba. A večer to rozbalí právě pečeným pstruhem. Ovšem s hráškovou omáčkou a klíčky.

Pstruh se upeče za chvíli, mezitím si připravíte přílohu

Nikterak přerostlé pstruhy můžete připravit vcelku, hlavně z hlav odstraňte žábry, jinak vám maso zhořkne. Pak ryby zvenku i zevnitř lehce nasolte, ale než je dáte na rozpálenou pánev s trochou oleje, otřete je ubrouskem, ať nejsou úplně mokré. Na pánvi s rybou občas zatřeste, ať se na ni nenalepí.

Fotogalerie

A protože ideální přílohou k rybě je podle Pohlreicha zelenina, připraví k ní zeleninový salát a hráškovou omáčku. Na omáčku prostě nechte na kousku másla zpěnit nadrobno pokrájenou šalotku jako základ.

Mezitím šéf „vyfiletuje“ pomeranč, což znamená, že z něj okrájí kůru tak, aby seřízl i slupku z pomerančových měsíčků uvnitř. Ze slupek s odřezky pomeranče vymačká do misky šťávu a na čistý talířek vykrájí filet z každého dílku pomeranče. Bez ostrého nože se o to ale ani nepokoušejte. Šťávu z odřezků opět vymačkejte do misky.

Poté na osmahnutou cibulku přidejte trochu sterilovaného hrášku, sůl a pepř, vymačkanou pomerančovou šťávu, pár lístků bazalky a lžičku zakysané smetany. Krátce převařte, případně přidejte kapku vody a rozmixujte. Omáčku - kterou můžete ještě propasírovat - máte hotovou.

Nejdříve si
Nejdříve si
Přidejte sterilovaný hrášek.
Přidejte filety z pomeranče.

Zeleninová příloha z naklíčených luštěnin, sterilovaného hrášku a pomerančových filetů.

Rybu pečící se na pánvi nezapomeňte otočit a opět občas zatřepat pánví. Že je ryba upečená, poznáte podle toho, že lze od kůže a masa lehce oddělit hřbetní ploutev. Nakonec přihoďte kousek másla a nechte ho ještě rozpustit a nasáknout do ryby, kterou z pánve odložte na servírovací tác a polijete oříškově zbarveným máslem z pánve. Tedy pokud jste ho nepřepálili.

Než si ryba trochu odpočine, na ještě teplou pánev hoďte trochu klíčků ze soji či munga (návod na přípravu zde) a zbytek hrášku. Ochuťte solí a pepřem, promíchejte a jen lehce prohřejte. Pak přihoďte připravené filety z pomeranče, promíchejte a můžete servírovat ultralehkou bohatýrskou večeři podle šéfa.

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...



Najdete na iDNES.cz