Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

  0:14aktualizováno  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny týká, variant máte nepočítaně.

„Můžeme ráno samozřejmě začít tím, že si dáme skleničku na zahřátí. Ale my si uděláme senzační frittatu s ovčím sejrem,“ uvádí svůj oblíbený recept na bramborovou omeletu Zdeněk Pohlreich. Alespoň tedy v dalším premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf!, který se tentokrát nese v duchu light kuchyně a denních menu (více zde). K vidění je v úterý večer na Primě.

Frittata má vždycky společný základ: brambory, vajíčka, sýr, zelenina. Což je podobné, jako v případě španělské tortilly (viz recept Martina Škody zde), i když vůbec není důležité, jak budete výsledku říkat. Hlavně, že si pochutnáte.

Jak na to krok za krokem

Uvařené brambory oloupejte, pokrájíte na kostičky a rovnou je osolte a opepřete. Červenou cibuli také oloupejte, pokrájejte a dejte restovat na kapce oleje na pánvičku, na které pak omeletu dáte zapéct do trouby. K cibuli posléze přidejte i pokrájené brambory a zvolna je opékejte.

Mezitím si na kousku másla dejte na jinou pánvičku orestovat špenát. Pořádná hrst čerstvých zelených špenátových listů se vám během chvilky krásně smrskne. Jen je potřebujete zbavit vody, kterou pustily, takže je hoďte na misku na papírovou utěrku, aby přebytečnou vodu vsákla.

Pak špenátové listy ochuťte uzenou mletou paprikou, přiměřeným množstvím rajčatové passaty - tedy rozmixovanými loupanými rajčaty a promíchejte. Na pánvičku k bramborům přidejte i s ovčím sýrem feta, pokrájeným na kostičky. Promíchejte, odstavte, posypejte nasekanou čerstvou petrželku.

Směs na pánvi postupně zalijte čtyřmi vajíčky tak, že bílek necháte protéct dospod a žloutky posadíte navrch - jak je to krásně vidět na úvodním videu. A pak už jen dejte zhruba na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Hotovou voňavou frittatu servírujte teplou, ideálně s další čerstvě nasekanou petrželkou. Ať už si ji dáte na tu snídani, nebo třeba na oběd.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.