Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

  0:14aktualizováno  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny týká, variant máte nepočítaně.

„Můžeme ráno samozřejmě začít tím, že si dáme skleničku na zahřátí. Ale my si uděláme senzační frittatu s ovčím sejrem,“ uvádí svůj oblíbený recept na bramborovou omeletu Zdeněk Pohlreich. Alespoň tedy v dalším premiérovém díle pořadu Teď vaří šéf!, který se tentokrát nese v duchu light kuchyně a denních menu (více zde). K vidění je v úterý večer na Primě.

Frittata má vždycky společný základ: brambory, vajíčka, sýr, zelenina. Což je podobné, jako v případě španělské tortilly (viz recept Martina Škody zde), i když vůbec není důležité, jak budete výsledku říkat. Hlavně, že si pochutnáte.

Jak na to krok za krokem

Uvařené brambory oloupejte, pokrájíte na kostičky a rovnou je osolte a opepřete. Červenou cibuli také oloupejte, pokrájejte a dejte restovat na kapce oleje na pánvičku, na které pak omeletu dáte zapéct do trouby. K cibuli posléze přidejte i pokrájené brambory a zvolna je opékejte.

Mezitím si na kousku másla dejte na jinou pánvičku orestovat špenát. Pořádná hrst čerstvých zelených špenátových listů se vám během chvilky krásně smrskne. Jen je potřebujete zbavit vody, kterou pustily, takže je hoďte na misku na papírovou utěrku, aby přebytečnou vodu vsákla.

Pak špenátové listy ochuťte uzenou mletou paprikou, přiměřeným množstvím rajčatové passaty - tedy rozmixovanými loupanými rajčaty a promíchejte. Na pánvičku k bramborům přidejte i s ovčím sýrem feta, pokrájeným na kostičky. Promíchejte, odstavte, posypejte nasekanou čerstvou petrželku.

Směs na pánvi postupně zalijte čtyřmi vajíčky tak, že bílek necháte protéct dospod a žloutky posadíte navrch - jak je to krásně vidět na úvodním videu. A pak už jen dejte zhruba na deset minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Hotovou voňavou frittatu servírujte teplou, ideálně s další čerstvě nasekanou petrželkou. Ať už si ji dáte na tu snídani, nebo třeba na oběd.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz