"Děláme ji každý rok a moc nám všem chutná. Pletení vánočky ze čtyř pramenů sice není snadné, ale s trochou praxe ji zvládne každý. Příprava těsta je docela běžná věc, šlo mi hlavně o to, abych těm, kdo zatím váhají, ukázala stylem krok za krokem v obrázkovém návodu, jak postupovat," vysvětluje Anička.
Vlastně je to v jejím blogu mírným úkrokem stranou. Mezi blogery iDNES.cz zasvítila její hvězda v okamžiku, kdy oznámila své rozhodnutí, "převařit" celou kuchařku Sandtnerové, což obnáší zhruba 1 500 receptů (viz předchozí článek).
Zatím je u receptu 215. Je zajímavé sledovat reakce diskutujících. Mladá hezká vysokoškolačka, která evidentně umí vařit, za sebou táhne chvost nadšených chlapů. A pak že už neexistují klasické hodnoty.
Půvab jejího blogu ale nespočívá jen v kombinaci hezké tváře s kusem žvance. Grosmanová většinou zasadí recept a jeho popis do souvislostí, popíše příležitost (někdy i vtipně), při které ho užila.
Ale hlavně se nebojí napsat, s jakými nástrahami při vaření bojovala a jak z nich vybruslila. To je moment, který v klasických kuchařkách nenajdete. Vede tak člověka, který pokrm vaří poprvé, za ruku a upozorňuje na nebezpečná úskalí.
Budete potřebovat300 g hladké mouky = 12 vrchovatých lžic, 100 g moučkového cukru = 4 vrchovaté lžíce, 100 g másla, 60 g kvasnic = 1,5 kostky droždí, vanilkový cukr, 1 žloutek + 1 vejce, 90 ml mléka, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, 75 g mandlí, 50 g rozinek, plátkové mandle na posypání, plus 1 vejce na potření. |
Pojďme na těsto
"Z droždí, části cukru, mouky a mléka si připravte kvásek, za 10–15 minut by měl být vzešlý. Utřete si žloutek, jedno vejce, máslo a cukr. Poté přidejte zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec přilévejte mléko podle potřeby," stručně popisuje Grosmanová. Ale upozorňuje: "Každá mouka trochu jinak saje."
Vše prohněťte v míse, pak na vále. Hotovo je, když se těsto nelepí na vál a je hezky pružné.
Rozinky a mandleRozinky a mandle můžete zapracovat rovnou do těsta nebo vkládat mezi jednotlivé prameny. Pokud si je dáte rovnou do těsta, počítejte ale s obtížnějším pletením. |
Těsto bude kynout asi čtyři hodiny. Pak ho vyklopte na pomoučený vál a opět hnětením zpracujte. Rozřezejte na devět dílů. Výsledkem by měly být čtyři větší kuličky, tři menší a dvě ještě menší. Z kuliček vyválejte prameny, které spletete (viz obrazový návod). Hotovou vánočku nechte ještě půl hodiny na teplém místě kynout a potřete ji před pečením rozšlehaným vejcem.
Nezapomeňte ji také zajistit špejlemi. Dvě vpíchněte do těla vánočky horizontálně, aby se nerozpletla, další dvě špejle patří svisle na konce vánočky (viz video).
Vánočku můžete posypat plátkovými nebo sekanými mandlemi. Pečte na 180 °C asi tři čtvrtě hodiny. Do spodní části trouby dejte hrnek s vodou. Odpařující se voda zvláčňuje těsto.
Pletení vánočky
Tato fáze je složitá, asi jako když jste pletli svetr podle návodu z Burdy. "Když budete péct čtyři vánočky za sebou, už vám to ani nepřijde," tvrdí Grosmanová. Tak to naschvál vyzkoušejte.
Pusťte si video, kde to předvádí Anička doma v kuchyni. Je to možná srozumitelnější než obrazový průvodce.
Směry překládání jsou popisovány z pohledu kuchaře, který stojí naproti fotografovi.