Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

  0:14aktualizováno  0:14
Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.

Nakládání zelí je malý obřad, který stojí za to se naučit. | foto: Robert Tichý pro Krásný Venkov

Vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Bakterie mléčného kvašení jsou v zelných listech běžně přítomné a v kysaném zelí ho bývá víc než v některých jogurtech.

Co potřebujete na základní kysané zelí? Připravte si podle jednoduchého obrazového návodu 5 kg čerstvého nakrouhaného zelí, 2 cibule nakrájené na malé kousky, vrchovatou lžíci kmínu a 3 lžíce soli.

Fotogalerie

Zelí pak natlačte do kameninové nádoby tak silně, aby leželo ve vlastní šťávě. Zakryjte zelnými listy a koprem, který dodá vůni, zatěžkejte prkénkem a nechte 3 až 4 týdny v chladu proležet. Zelí zkvasí. Můžete je pak přendat do sklenic a sterilovat při 90 °C asi 20 minut.

Alternativní postup na nakládání zelí přímo do zavařovacích sklenic najdete zde.

Na zelí s křenem to chce trochu jiný postup: 5 kg nakrouhaného zelí, 1 kg cibule, 200 ml nastrouhaného křenu a 50 g soli prostě promíchejte a dvě hodiny nechte uležet. Pak svařte 1,5 litru vody, litr octa, 1 sáček nakládacího koření Deko a 750 g krupicového cukru. Vychladlý nálev promíchejte s 250 ml rostlinného oleje a nalijte na zelí, promíchejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Jezte hned nebo sterilujte 20 minut při 90 °C.

Další tipy na zpracování zelí najdete v aktuálním říjnovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz