Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Praha má první farmářskou prodejnu v bývalém bufetu radnice ve Vodičkově

  12:19aktualizováno  12:19
Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy od svých kolegů z Vysočiny nabízí od středy první farmářská prodejna v hlavním městě. Ve Vodičkově ulici ji v prostorách bývalého bufetu Úřadu městské části Praha 1 otevřel sedlák František Němec z Netína na Ždársku.
Čerstvé mléčné výrobky a hovězí maso z farem z Vysočiny si už lze koupit i v kamenné prodejně v centru Prahy. Ilustrační foto

Čerstvé mléčné výrobky a hovězí maso z farem z Vysočiny si už lze koupit i v kamenné prodejně v centru Prahy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Farmář Němec by chtěl do budoucna sortiment prodejny dále rozšířit například o zeleninu a propojit její chod s internetovým projektem Najdi si svého farmáře, jehož je iniciátorem.

Nová prodejna v pasáži úřadu se okamžitě po otevření dočkala koupěchtivých zájemců. "Během necelých prvních šesti hodin provozu ji navštívilo zhruba 120 lidí," uvedl Němec. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka se jedná patrně o jedinou prodejnu v Praze, kterou provozuje soukromý zemědělec. Podobná prodejna už je sice na Vinohradech, tu ale nevede přímo farmář.

Poctivé rodinné farmaření se vyplatí

Němec na své farmě chová 70 mléčných krav, hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy. Asi polovinu vyprodukovaného mléka zpracovává ve své mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Na svých polích pěstuje mák a krmné obilí. Do budoucna se chce věnovat také chovu volů na maso.

Sedlák Němec patří mezi výjimky mezi českými zemědělci, neboť většinu své produkce prodává sám, ať už přímo na svém hospodářství, nebo prostřednictvím internetového obchodu či stále oblíbenějších farmářských trhů. Němec přímo prodá na 90 procent svých výrobků, jen zbývajících deset procent v maloobchodní síti.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají lépe zaplaceno, neboť se nemusejí dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k supermarketům a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalitu a čerstvost někteří z nich kritizují.

Například pouliční farmářská tržiště se stala hitem letošního jara nejprve v Praze, kde jejich počet rychle roste, a postupně začínají fungovat i v dalších městech. "Díky farmářským trhům nám vzrostly tržby o 20 až 30 procent," řekl Němec, který je v tomto směru velmi aktivní. Jeho firma se každý týden účastní hned několika trhů v Praze. A to jim na počátku farmáři nevěřili (viz článek o počátcích farmářských trhů.)

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz