Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Praha má první farmářskou prodejnu v bývalém bufetu radnice ve Vodičkově

  12:19aktualizováno  12:19
Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy od svých kolegů z Vysočiny nabízí od středy první farmářská prodejna v hlavním městě. Ve Vodičkově ulici ji v prostorách bývalého bufetu Úřadu městské části Praha 1 otevřel sedlák František Němec z Netína na Ždársku.
Čerstvé mléčné výrobky a hovězí maso z farem z Vysočiny si už lze koupit i v kamenné prodejně v centru Prahy. Ilustrační foto

Čerstvé mléčné výrobky a hovězí maso z farem z Vysočiny si už lze koupit i v kamenné prodejně v centru Prahy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Farmář Němec by chtěl do budoucna sortiment prodejny dále rozšířit například o zeleninu a propojit její chod s internetovým projektem Najdi si svého farmáře, jehož je iniciátorem.

Nová prodejna v pasáži úřadu se okamžitě po otevření dočkala koupěchtivých zájemců. "Během necelých prvních šesti hodin provozu ji navštívilo zhruba 120 lidí," uvedl Němec. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka se jedná patrně o jedinou prodejnu v Praze, kterou provozuje soukromý zemědělec. Podobná prodejna už je sice na Vinohradech, tu ale nevede přímo farmář.

Poctivé rodinné farmaření se vyplatí

Němec na své farmě chová 70 mléčných krav, hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy. Asi polovinu vyprodukovaného mléka zpracovává ve své mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Na svých polích pěstuje mák a krmné obilí. Do budoucna se chce věnovat také chovu volů na maso.

Sedlák Němec patří mezi výjimky mezi českými zemědělci, neboť většinu své produkce prodává sám, ať už přímo na svém hospodářství, nebo prostřednictvím internetového obchodu či stále oblíbenějších farmářských trhů. Němec přímo prodá na 90 procent svých výrobků, jen zbývajících deset procent v maloobchodní síti.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají lépe zaplaceno, neboť se nemusejí dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k supermarketům a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalitu a čerstvost někteří z nich kritizují.

Například pouliční farmářská tržiště se stala hitem letošního jara nejprve v Praze, kde jejich počet rychle roste, a postupně začínají fungovat i v dalších městech. "Díky farmářským trhům nám vzrostly tržby o 20 až 30 procent," řekl Němec, který je v tomto směru velmi aktivní. Jeho firma se každý týden účastní hned několika trhů v Praze. A to jim na počátku farmáři nevěřili (viz článek o počátcích farmářských trhů.)

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
ELEKTROMECHANIK, Bezděčín, až 33 000 Kč/měs.

Grafton Recruitment Praha
Středočeský kraj
nabízený plat: 30 000 - 33 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.