Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přesazujte jen ty pokojové rostliny, které to opravdu potřebují

  11:01aktualizováno  11:01
Na jaře nemusíte přesazovat všechny pokojovky, lenost se v tomto případě leckdy vyplácí. Choulostivější rostliny se totiž těžko přizpůsobují změnám, odolné si naopak bez problémů vystačí se starým květináčem i substrátem.

Pokojovky přesaďte, když mají prorostlé kořeny nebo je substrát bez živin | foto: shutterstock.com

S příchodem jara se pěstitelé pouštějí do přesazování ve velkém. Rozlišujte ale, které rostliny skutečně potřebují přesadit. Ušetříte si práci a námahu a zároveň se některým rostlinám bude dařit lépe než v novém květináči.

Kdy vás přesazení nemine

Každoročně vyžadují přesazení mladé rostlinky, kterým se zvětšuje kořenový systém. Jestliže se tedy kořínky prodírají na povrchu květináče z půdy nebo prorůstají drenáží, přesaďte je. Se stářím pochopitelně růst zpomaluje, takže časem bude stačit vyměnit rostlině substrát jednou za dva nebo tři roky.

Zeminu potřebují každý rok vyměnit rychle rostoucí rostliny. Zvětšující kořeny ubírají samy sobě prostor v květináči a živiny rychleji ubývají. K těmto pokojovkám patří voskovka, ibišek nebo diefenbachie.

Roste vaše pokojovka naopak pomalu, ale jinak vypadá zdravě? Pak ji osvěží nový substrát. Právě vyčerpaná zemina bez živin se projeví i na kondici rostlin, kontrolujte proto, jak vypadá. Správný substrát by neměl být vyschlý, tvrdý a nepropustný. Také povlak nebo skvrny na povrchu značí, že zemina potřebuje vyměnit.

Substrát také znehodnocují hnojiva, bez nich se ale rostliny téměř neobejdou. Proto dodržujte doporučené dávkování podle konkrétního návodu, abyste zbytečně zatěžovali půdu. Zahradníci a pěstitelé upřednostňují granulovaná nebo tekutá hnojiva před mini tyčinkami, v půdě neúčinkují rovnoměrně. Pak se substrát zasoluje a je potřeba ho vyměňovat každoročně.

Staré rostliny a vánoční kaktus ještě vydrží

Rostliny malého vzrůstu nespotřebují tolik živin a vystačí si se svým substrátem. "Stačí je přesadit jednou za čtyři roky. Záleží na velikosti rostliny, ale i na kvalitě substrátu a prorostlosti kořenů," radí Dagmar Vaněčková, profesionálka v péči o pokojové rostliny.

Kromě malých pokojovek nevyžadují časté přesazování starší rostliny. Se zeminou se dlouho spokojí i květiny nenáročné na péči a pomalu rostoucí květiny. Například tchýnin jazyk či šeflera.

Pokud se běžné pokojovce daří, stačí ji přesadit jednou za dva nebo tři roky. Stejně to mají nastavené i masožravé rostliny nebo sukulenty. Kaktusům vyhovuje spíše mělčí nádoba než hlubší. Pozor ale na vánoční kaktus. Je citlivý na přesazování a obecně na přemisťování. Proto je lepší nechat mu původní substrát v kořenovému balu, aby si na novou půdu postupně zvykl.

Začněte s přesazováním

Právě teď je na přesazování ideální čas (viz kompletní návod ve článku o přesazování pokojovek).. Větší květináč by měl být o dva nebo tři centimetry širší. Správnou velikost odhadnete i bez pravítka, stávající květináč by se měl ideálně vejít do nového.

"Nedoporučuji substrát ze zahrady. Raději kupte nový, nevyčerpaný, který má dostatek živin. Po přesazení omezte zálivku, v sušším substrátu se lépe drží vzduch, který kořeny pro svůj růst potřebují. Alespoň měsíc zapomeňte na hnojení a nechte kořínky vzpamatovat se. Teprve pak dodejte rostlině speciální výživu. Dále stačí přihnojovat jednou za dva měsíce," radí Vaněčková.

Jak se vyhnout každoročnímu přesazování pokojovek

1/ Všeho s mírou. Nepřehnojujte ani nepřelévejte své pokojovky, to jim spíš uškodí, než pomůže. Odborníci tvrdí, že až 70 % rostlin uhyne kvůli přílišné péči.

2/ Nezapomeňte do květináče přidat drenáž, než v něm zasypete rostlinu substrátem. Drenáž umožní přebytečné vodě protéct do podšálku a kořeny nebudou uhnívat.

3/ Kvalitní a správně vybraný substrát rostlině vydrží pár let. Scindapsus nebo fialka preferují humózní půdu, dračinec nebo ibišek raději hlinitou. Nevhodná zemina se brzo vyčerpá a bude třeba rostlinu znovu přesadit.

4/ Rostou kořeny do hloubky nebo se spíše roztahují do šířky? Podle toho vyberte správný květináč a máte vystaráno. Bonsaj se nehodí do hluboké nádoby, naopak fíkusu se tam bude dařit.

5/ Pořiďte si pomalu rostoucí nebo drobné rostliny. Nepotřebují tak často vyměňovat květináč.





Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.