Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Plátky syrových ryb jako největší delikatesa. A je navařeno bez vaření

aktualizováno 
Naše postupně budované japonské menu tentokrát obohatíme o otsukuri. Kdo není kovaný v japonštině, těžko si něco konkrétního představí, nicméně šéfkuchař a sushimistr Marek Hora uklidňuje, že je to jen vznešenější název pro sashimi, neboli plátky syrových ryb.

Bez skutečně kvalitních a čerstvých syrových ryb se japonská kuchyně neobejde. A pracovat s nimi umí, takže si opravdu pochutnáte. 

Na otsukuri budete konkrétně potřebovat kvalitní kousek masa z lososa, tuňáka a sépie, ze zeleniny opět bílou ředkev, ředkvičku a exotické japonské přísady jako je šokově zamražené čerstvé wasabi, kaviár z létající ryby (v tomto případě ochucený citronem) a japonskou bylinku shiso, která se chuťově pohybuje někde mezi mátou a kopřivou. Pro ty ale budete muset zamířit do speciálního obchodu. 

Postup přípravy krok za krokem

Vezměte do ruky špalík očištěné, omyté a oloupané bílé ředkve a dlouhým ostrým nožem ji v podstatě jakoby dál loupejte, takže z ní odkrajujete dlouhý tenký plátek.

Fotogalerie

Nejlépe a nejnázorněji je to vidět na videu, Marek Hora už to umí i poslepu. Několik takových plátků si pak poskládejte na sebe a pokrájejte je na nudličky tenké téměř jako vlasové nudle. 

Přendejte si bílé nudličky do misky, následuje procedura jejich promývání pod tekoucí studenou vodou. „Účel to má jednoduchý. Čistá tekoucí voda totiž ředkev zbaví typického zápachu a dodá jí svěžest,“ vysvětluje Hora s tím, že to chce trpělivost. Toto proplachování by správně mělo trvat celých pět až deset minut.

Nakonec si nakrájejte ryby: špalíčky lososa a tuňáka jednoduše nakrájejte na zhruba půl centimetru silné plátky, sépii na tenké proužky. A můžete servírovat.

Na vhodnou mělkou mističku nejprve narovnejte jakési hnízdečko z bílých nudliček ředkve, o něj opřete lísteček bylinky shiso. Přidejte dva plátky tuňáka a opět smoteček ředkve, ke které přidejte dva plátky lososa. K třetímu bílému hnízdečku pak přijde sépie, kterou Marek Hora přizdobil kaviárem z létající ryby. Pak ještě přidejte kolečko ředkvičky s kouskem čerstvého wasabi a další chod možného vánočního menu po japonsku je na světě (více zde).

    

Autor:


Témata: Japonsko, vaření

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz