Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vajíčka připravíte v mikrovlnce i bez výbuchu. Zkuste naše tipy

aktualizováno 
Vejce natvrdo či naměkko, míchaná vajíčka nebo volské oko připravíte i v mikrovlnce. Základem úspěchu je nastavení nízkého výkonu, jinak vám vejce exploduje. Případně vajíčko nejprve rozklepněte do speciální nádobky.

Slepičí vajíčko vložené do zapnuté mikrovlnky se vám s největší pravděpodobností rozprskne uprostřed trouby. Vyčistit ji nebude nic příjemného, ale zvládnete to. Můžete přitom použít triky z našeho předchozího článku Brutálně špinavou mikrovlnku vyčistí pomeranč s citrónem. Mnohem hůř dopadnete, když uděláte to samé se pštrosím vejcem, jak dokázali v britské TV show Brainiac (viz naše úvodní video). Jednoznačný závěr zní: nezkoušejte to a raději se nechte vést naším návodem.

Proč vejce v mikrovlnce exploduje?

Fyzikální zákony fungují neúprosně a jejich nerespektování se vám může vymstít právě při zdánlivě neškodné přípravě vajíčka v mikrovlnce. Kapalina ve vajíčku se teplem mění v páru, která zvětšuje svůj objem. Skořápka nevydrží tlak a exploduje. Pak vás čeká v lepším případě dlouhé čištění mikrovlnky, v horším malování či rekonstrukce kuchyně.

Natvrdo či naměkko třemi způsoby

Obyčejné slepičí vajíčko ale v mikrovlnce uvaříte naměkko i natvrdo úplně stejně jako ve vodě, liší se jenom doba vaření. A můžete si vybrat ze tří způsobů, jak na to.

Způsob č. 1

K uvaření naměkko rozklepněte vejce do vymazaného šálku a párátkem propíchněte žloutek. Díky tomu se nebude vzduch rozpínat tak, aby se vejce rozprsklo. Zakryjte šálek poklopem a v mikrovlnce vařte minutu na poloviční výkon, pak nechte další minutu v teple trouby. Chcete-li vajíčka natvrdo, povařte je tři minuty.

Způsob č. 2

Zní trochu děsivě, protože vejce necháte normálně ve skořápce. Dejte je do hlubší misky, kterou dolijte vodou tak, aby v ní byla vajíčka úplně ponořená! Na poloviční výkon vařte čtyři minuty, pak vejce opláchněte pod studenou vodou.

Způsob č. 3

Pokud si netroufáte na předchozí způsoby vaření, zkuste speciální kalíšek připomínající velké vejce, určený pro přípravu vajec naměkko či natvrdo. Do něj vyklepnete celé vajíčko, zacvaknete poklop a vaříte půl minuty. Kalíšek pořídíte například u Tescomy (Microline, 2 ks za 59 Kč), na malvik.cz (Momma Egg za 115 Kč) nebo v zásilkovém obchodě Orion (4 ks za 299 Kč).

V kalíšku připravíte vajíčka naměkko, natvrdo i míchaná vejce
Volské oko chutná nejvíc mladým mužům v kvalifikovaných dělnických profesích,...

Vlevo speciální kalíšek na přípravu vajec naměkko, natvrdo i míchaných. Vpravo miska na 4 volská oka

Jak na míchaná vejce a volské oko

Pokud byste snad chtěli v mikrovlnce připravovat míchaná vajíčka, můžete postupovat podobně jako u tradiční přípravy na pánvi. Jen směs přelijte do misky vhodné pro mikrovlnku, přikryjte a podle potřeby párkrát promíchejte, aby měla ve výsledku požadovanou konzistenci. Jinak lze i na míchaná vajíčka použít výše uvedený speciální kalíšek. Rozmíchaná vejce s bylinkami, opepřená i osolená v něm máte do dvou minut hotová.

V mikrovlnce můžete připravovat také volská oka, ta se vám ale povedou jen se speciální miskou. Prodává ji Tescoma za 99 Kč a připravíte v ní najednou až čtyři volská oka ve tvaru srdce.

Rady a tipy k bezpečné a snadné přípravě vajec v mikrovlnné troubě

- Nezapomeňte nastavit mikrovlnku maximálně na poloviční výkon! To se týká zejména vaření vajec ve skořápce, rozklepnutá vajíčka snesou až do 70 % výkonu.

- Používejte poklop. Zachytí tu nejhorší spoušť, kdyby vejce přece jen praskla.

- Zapékání je dovoleno. Můžete si zkusit připravit třeba smažák v hrníčku (viz předchozí článek). Nečekejte ale křupavou kůrku jako při klasickém zapékání v troubě.

- Vaříte-li rozklepnuté vajíčko bez rozmíchání, raději předem propíchněte párátkem žloutkový obal.

- Do mikrovlnné trouby nikdy nedávejte nádoby s kovovým zdobením. Bez obav můžete použít silikonové, kameninové, termoplastové, porcelánové nádobí či nádobí z varného skla.

V kalíšku lze uvařit rozklepnuté vejce, nebo ve vodě ve skořápce


Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.