Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vajíčka připravíte v mikrovlnce i bez výbuchu. Zkuste naše tipy

aktualizováno 
Vejce natvrdo či naměkko, míchaná vajíčka nebo volské oko připravíte i v mikrovlnce. Základem úspěchu je nastavení nízkého výkonu, jinak vám vejce exploduje. Případně vajíčko nejprve rozklepněte do speciální nádobky.

Slepičí vajíčko vložené do zapnuté mikrovlnky se vám s největší pravděpodobností rozprskne uprostřed trouby. Vyčistit ji nebude nic příjemného, ale zvládnete to. Můžete přitom použít triky z našeho předchozího článku Brutálně špinavou mikrovlnku vyčistí pomeranč s citrónem. Mnohem hůř dopadnete, když uděláte to samé se pštrosím vejcem, jak dokázali v britské TV show Brainiac (viz naše úvodní video). Jednoznačný závěr zní: nezkoušejte to a raději se nechte vést naším návodem.

Proč vejce v mikrovlnce exploduje?

Fyzikální zákony fungují neúprosně a jejich nerespektování se vám může vymstít právě při zdánlivě neškodné přípravě vajíčka v mikrovlnce. Kapalina ve vajíčku se teplem mění v páru, která zvětšuje svůj objem. Skořápka nevydrží tlak a exploduje. Pak vás čeká v lepším případě dlouhé čištění mikrovlnky, v horším malování či rekonstrukce kuchyně.

Natvrdo či naměkko třemi způsoby

Obyčejné slepičí vajíčko ale v mikrovlnce uvaříte naměkko i natvrdo úplně stejně jako ve vodě, liší se jenom doba vaření. A můžete si vybrat ze tří způsobů, jak na to.

Způsob č. 1

K uvaření naměkko rozklepněte vejce do vymazaného šálku a párátkem propíchněte žloutek. Díky tomu se nebude vzduch rozpínat tak, aby se vejce rozprsklo. Zakryjte šálek poklopem a v mikrovlnce vařte minutu na poloviční výkon, pak nechte další minutu v teple trouby. Chcete-li vajíčka natvrdo, povařte je tři minuty.

Způsob č. 2

Zní trochu děsivě, protože vejce necháte normálně ve skořápce. Dejte je do hlubší misky, kterou dolijte vodou tak, aby v ní byla vajíčka úplně ponořená! Na poloviční výkon vařte čtyři minuty, pak vejce opláchněte pod studenou vodou.

Způsob č. 3

Pokud si netroufáte na předchozí způsoby vaření, zkuste speciální kalíšek připomínající velké vejce, určený pro přípravu vajec naměkko či natvrdo. Do něj vyklepnete celé vajíčko, zacvaknete poklop a vaříte půl minuty. Kalíšek pořídíte například u Tescomy (Microline, 2 ks za 59 Kč), na malvik.cz (Momma Egg za 115 Kč) nebo v zásilkovém obchodě Orion (4 ks za 299 Kč).

V kalíšku připravíte vajíčka naměkko, natvrdo i míchaná vejce
Volské oko chutná nejvíc mladým mužům v kvalifikovaných dělnických profesích,...

Vlevo speciální kalíšek na přípravu vajec naměkko, natvrdo i míchaných. Vpravo miska na 4 volská oka

Jak na míchaná vejce a volské oko

Pokud byste snad chtěli v mikrovlnce připravovat míchaná vajíčka, můžete postupovat podobně jako u tradiční přípravy na pánvi. Jen směs přelijte do misky vhodné pro mikrovlnku, přikryjte a podle potřeby párkrát promíchejte, aby měla ve výsledku požadovanou konzistenci. Jinak lze i na míchaná vajíčka použít výše uvedený speciální kalíšek. Rozmíchaná vejce s bylinkami, opepřená i osolená v něm máte do dvou minut hotová.

V mikrovlnce můžete připravovat také volská oka, ta se vám ale povedou jen se speciální miskou. Prodává ji Tescoma za 99 Kč a připravíte v ní najednou až čtyři volská oka ve tvaru srdce.

Rady a tipy k bezpečné a snadné přípravě vajec v mikrovlnné troubě

- Nezapomeňte nastavit mikrovlnku maximálně na poloviční výkon! To se týká zejména vaření vajec ve skořápce, rozklepnutá vajíčka snesou až do 70 % výkonu.

- Používejte poklop. Zachytí tu nejhorší spoušť, kdyby vejce přece jen praskla.

- Zapékání je dovoleno. Můžete si zkusit připravit třeba smažák v hrníčku (viz předchozí článek). Nečekejte ale křupavou kůrku jako při klasickém zapékání v troubě.

- Vaříte-li rozklepnuté vajíčko bez rozmíchání, raději předem propíchněte párátkem žloutkový obal.

- Do mikrovlnné trouby nikdy nedávejte nádoby s kovovým zdobením. Bez obav můžete použít silikonové, kameninové, termoplastové, porcelánové nádobí či nádobí z varného skla.

V kalíšku lze uvařit rozklepnuté vejce, nebo ve vodě ve skořápce


Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Najdete na iDNES.cz