Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

aktualizováno 
Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu sladké, trochu kyselé a dosti kořeněné. Jak toho docílit, radí foodblogerka Veronika Koko Kokešová ve své rubrice v magazínu Víkend MF DNES.

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která už by nedozrála. | foto: Profimedia.cz

V Indii se pod slovem čatní skrývá cokoli od pomalu vařených produktů, které vyžadují trpělivost pro zrání před prvním ochutnáním, až po jednoduché relishe z jemně nasekaných syrových přísad, jež se pár hodin marinují. My tomu dáme trochu jasnější obrysy.

Základní pravidlo: čatní musí být trochu sladké, trochu kyselé a dosti kořeněné. Jinak můžete bez obav využít plný sortiment své podzimní zahrady nebo stánků s ovozelem na farmářských trzích. (Využít můžete i recept Koko na zpracování přebytku úrody rajských.)   

Jak co nejlépe kombinovat a využít přebytky či nabídku trhovců

Pro sladkost využíváme nejen přirozenou chuť použitého ovoce (mango, ananas, broskve, fíky, jablka) či zeleniny (dýně, mrkev, cibule), ale také cukr. Doporučuji buď tmavý třtinový, nebo želírovací. Zastane i polovinu konzervační činnosti.

Zlaté tipy ke kombinaci chutí

  • Zelená rajčata, jablka, rozinky
  • Dýně, jablka, zázvor, chilli
  • Karotka, zázvor, kúra z biocitronu
  • Lilek, česnek
  • Rajčata, cibule, kardamom
  • Mango, česnek, chilli
  • Broskve, jablka, šalotka, citron
  • Ananas, jablka, fíky, zázvor
  • Papriky, okurka, cibule, zázvor

O tu druhou se postará ocet. V receptech je ale vyžadován také kvůli vyrovnání chutí, proto používejte ideálně ovocné octy (jablečný, vinný), které výsledek vjemově obohatí.

Volba příchutí velmi záleží na použitém koření, a tedy na tom, co vám voní. K nejčastěji používaným patří římský kmín, koriandr, nové koření, hřebíček, zázvor, celý pepř, paprika, hořčičné semínko a česnek. Ideálně je podrťte v hmoždíři, aby se naplno využil jejich potenciál. Specifickou chutí navíc je chilli, se kterým musíte manipulovat opatrně, protože všechny chutě se časem propojí a umocní.

I samotná konzistence je volitelná. Od pyré až po větší plovoucí kousky plodů ve hmotě, stále mluvíme o jedné a té samé dobrotě.

A jak na to? Kombinaci zeleniny a ovoce vždy nakrájíme a spolu s octem vložíme do většího kastrolu ještě s kořením. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a necháme mírně bublat asi půl hodiny. Až pak přidáme cukr a sůl. Vaříme další půlhodinu, než se většina tekutiny vypaří a čatní zhoustne.

Během vaření jistě budete mít tendenci ochutnávat. Pochopitelně, jinak by doladit výsledek k dokonalosti ani nešlo. Ovšem pamatujte při tom, že varování z Obecné školy neplatí pouze pro zábradlí: Neolizujte vařečky! Vždy použijte čistou lžičku a vždy jen jedinkrát. Jedině tak zajistíte svému výtvoru dlouhou trvanlivost.

Dobrou zprávou je, že není nutno zavařovat. Stačí plnit horký produkt čistou lžící do vysterilizovaných sklenic a dobře uzavřít. Čatní dozrává až časem, počkejte minimálně měsíc. Při správném skladování v chladu, temnu a suchu vydrží i léta, po otevření však sklenici uchovávejte už výhradně v lednici.

A k čemu se čatní hodí nejvíc? Podávat jej můžete ke zvěřině, sýrům, grilovaným rybám, vlastně k čemukoli.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.
Autoři:



Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Vysavačem, hadříkem nebo kartáčem. Jak snadno vyčistit vnitřní žaluzie

Čištění žaluzií patří k nejotravnějším a nejpracnějším úklidovým činnostem.

Způsobů, jak vyčistit žaluzie od usazené vrstvy prachu, existuje hned několik. A nemusí vás ani přijít draho. Vystačíte...

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Po zimě na chalupu. Opatrně větrat, zkontrolovat okapy a zprovoznit vodu

Další zajímavou nemovitostí na prodej je 200 let stará roubenka za 1,49 milionu...

Jakmile poleví mrazy, spoustu lidí to začne táhnout na chatu nebo chalupu zkontrolovat stav nemovitosti. Je potřeba...

denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni
denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni

Myslíte si, že všechny mamimky jsou dokonalé?

Najdete na iDNES.cz