Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

aktualizováno 
Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý plod: červený, žlutý, oranžový i zelený. Vyzkoušet můžete třeba recept na kečup z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend.

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní originální chuť. | foto: Profimedia.cz

Proč se trápit s něčím tak složitým, jako je domácí kečup, když jsou ho plné obchody? Máte-­li vlastní úrodu nebo pokud vám její část vnutí zoufalí příbuzní, kteří už doopravdy nevědí, co s těmi všemi rajčaty dělat, stojí za to se vzmužit a připravit několik sklenic. V zimním období zafungují jako parádní dar zhotovený vlastníma rukama. A oceníte je i ve vlastní spíži.

Domácí kečup podle Koko

Potřebné ingredience: 1,5 kg čerstvých rajčat, 4 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce olivového oleje, 4 menší červené cibule, 4 velké stroužky česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 bobkové listy, 100 ml vinného octa ,150 g tmavého třtinového cukru, směs mletého koření (nové koření, pepř, koriandr, muškátový květ) a sůl.

Cibuli restujte v hrnci asi 5 minut, přidejte směs koření, po další chvilce protlak. Buďte opatrní, ať se nic nepřipálí. Vložte oloupaná rajčata zbavená tuhých středů a přilijte ocet. Nechte mírně vařit asi hodinu. Poté přidejte cukr a vařte do zhoustnutí dalších 45 minut. Dosolte a případně dochuťte dalším cukrem nebo octem. Plňte horké do sterilizovaných sklenic, případně zavařte.

Při hledání ideálního receptu jsem narazila na jeden starý 200 let, kde se používá 500 gramů soli na 100 kusů rajčat sklízených o suchém dni. Ideální jsou tak zralá, aby z nich šla rukama vymačkat dužina a nemuseli jste je spařovat a loupat před vařením (či následně pasírovat).

Veškeré zdroje při dochucování neopomíjejí muškátový ořech i květ, čerstvý zázvor, hřebíček, nové koření a pepř. Často se objevují i semena koriandru, skořice, hořčičný prášek, česnek, bobkový list a chilli. Pro ochucení se hojně používá šalotka nebo cibule a také řapíkatý celer. I ty nejpřírodnější recepisy si vypomáhají pár lžícemi rajského protlaku. Pro dorovnání sladkosti můžete použít nejen klasický bílý cukr, ale klidně i tmavý třtinový nebo melasu. A rozhodně nejen kvůli konzervaci, ale i pro chuť pořiďte jablečný ocet.

V době nadbytku odstraňuji i tuhý vnitřek rajčat a využívám pouze masitou sladkou dužinu. Tu stačí posekat v kuchyň­ském robotu spolu s cibulí, mrkví, řapíkatým celerem a česnekem. Bez bylinek by to rozhodně nešlo, můžete v hojnosti přidávat nejen bazalku, ale také šalvěj a tymián.

Nezapomínejme v základu ani na dobrý olivový olej a bílé víno, a na konci dosladit, dosolit a dopepřit k dokonalosti. Kečup plňte vždy do vysterilizovaných sklenic ještě horký. Pokud vám jde o co nejdelší trvanlivost, zavařujte při 80 °C asi půl hodiny.

Kvalitní rajčata se dají i sušit (další rady v článku zde). Doporučuji k tomu miniaturní druh cherry: rozpálíte troubu na maximum a vložíte do ní rozpůlené kuličky řezem nahoru (osolené, opepřené a lehce pocukrované). Troubu ihned vypnete a bez otevírání dvířek je zde ponecháte přes noc.

Pak je přemístíte do vysterilizované skleničky spolu s česnekem, olivovým olejem, případně bazalkou a ponecháte v chladu dva týdny. V sušičce je opět řezem vzhůru ponecháváme podle velikosti 5–9 hodin na 52 °C.

Další rajskou inspirací mohou být nakládaná zelená nedozrálá rajčata, červená kvašená coby variace kvašených okurek nebo rajčatové čatní.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

A pokud byste hledali praktický tip, jak rajčata loupat, najdete ho například u italského šéfkuchaře a restauratéra Emanuela Ridiho (více v článku zde):

Autoři:




Nejčtenější

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.