Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vařená bílá ředkev, prostý buddhistický pokrm. Další chod japonského menu

  0:11aktualizováno  0:11
Kouzlo japonské kuchyně spočívá v jednoduchosti i drobných detailech současně. Čech ředkev maximálně nakrájí na kolečka a přidá na chleba s máslem, nebo do zeleninového salátu. To Japonec si s ní vyhraje mnohem víc a dá si záležet i na servírování.

„Daikon no nimono, tedy vařená bílá ředkev,“ tak nám šéfkuchař japonské restaurace Yamato, Marek Hora, představil další možný chod japonského menu, které byste si mohli připravit třeba na Vánoce. Neděste se, protože chybět v něm nebude ani rybí polévka, ani smažená ryba a bramborový salát. (Recept na rybí polévku a vysvětlení, jak to mají Japonci na Vánoce, najdete zde.)

Postup vaření ředkve krok za krokem

Celé kouzlo spočívá v tom, že se ředkev vaří ve vývaru z mořské řasy kombu, do kterého se pro zvýraznění chuti ještě přidá sušený granulovaný koncentrát z té samé řasy. Barevně pak mají pokrm v mističce pozvednout zelené sojové boby (čerstvé lusky seženete nejspíš v prodejně Makro nebo v asijské tržnici).

Jak na daikon no nimono

Čerstvou bílou ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka. „Hrany koleček ještě ostrým nožem zaoblete, aby se zbytečně nerozvařila,“ radí Marek Hora, který se recepty a fígle japonské kuchyně učil přímo v její domovině od místních zkušených šéfkuchařů.

Do kastrólku s vodou vložte kus mořské řasy kombu a jakmile se voda začne vařit, vyjměte ji (stejně jako při přípravě vývaru ze sušeného tuňáka u předchozího receptu). A do vývaru ještě přisypte zhruba lžičku granulované řasy kombu (tu najdete v nabídce speciálních obchodů s japonskými ingrediencemi). 

Pak přijdou na řadu připravená kolečka ředkve, která ve vývaru vařte zhruba půl hodinky úplně do měkka. Že je vařená, poznáte jednoduše, stačí si vzít na pomoc zašpičatělou špejli. Pokud jde kolečko ředkve propíchnout skrz naskrz, můžete vypnout vařič a vařenou ředkev servírovat.

Do mističky vybrané s citem tak, aby pokrm nechala vyniknout, vložte kolečko vařené ředkve a zalijte ho vývarem. A navrch naaranžujte pár čerstvě vyloupaných zelených bobů, aby vynikl barevný kontrast. 

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.