Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vařená bílá ředkev, prostý buddhistický pokrm. Další chod japonského menu

  0:11aktualizováno  0:11
Kouzlo japonské kuchyně spočívá v jednoduchosti i drobných detailech současně. Čech ředkev maximálně nakrájí na kolečka a přidá na chleba s máslem, nebo do zeleninového salátu. To Japonec si s ní vyhraje mnohem víc a dá si záležet i na servírování.

„Daikon no nimono, tedy vařená bílá ředkev,“ tak nám šéfkuchař japonské restaurace Yamato, Marek Hora, představil další možný chod japonského menu, které byste si mohli připravit třeba na Vánoce. Neděste se, protože chybět v něm nebude ani rybí polévka, ani smažená ryba a bramborový salát. (Recept na rybí polévku a vysvětlení, jak to mají Japonci na Vánoce, najdete zde.)

Postup vaření ředkve krok za krokem

Celé kouzlo spočívá v tom, že se ředkev vaří ve vývaru z mořské řasy kombu, do kterého se pro zvýraznění chuti ještě přidá sušený granulovaný koncentrát z té samé řasy. Barevně pak mají pokrm v mističce pozvednout zelené sojové boby (čerstvé lusky seženete nejspíš v prodejně Makro nebo v asijské tržnici).

Jak na daikon no nimono

Čerstvou bílou ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka. „Hrany koleček ještě ostrým nožem zaoblete, aby se zbytečně nerozvařila,“ radí Marek Hora, který se recepty a fígle japonské kuchyně učil přímo v její domovině od místních zkušených šéfkuchařů.

Do kastrólku s vodou vložte kus mořské řasy kombu a jakmile se voda začne vařit, vyjměte ji (stejně jako při přípravě vývaru ze sušeného tuňáka u předchozího receptu). A do vývaru ještě přisypte zhruba lžičku granulované řasy kombu (tu najdete v nabídce speciálních obchodů s japonskými ingrediencemi). 

Pak přijdou na řadu připravená kolečka ředkve, která ve vývaru vařte zhruba půl hodinky úplně do měkka. Že je vařená, poznáte jednoduše, stačí si vzít na pomoc zašpičatělou špejli. Pokud jde kolečko ředkve propíchnout skrz naskrz, můžete vypnout vařič a vařenou ředkev servírovat.

Do mističky vybrané s citem tak, aby pokrm nechala vyniknout, vložte kolečko vařené ředkve a zalijte ho vývarem. A navrch naaranžujte pár čerstvě vyloupaných zelených bobů, aby vynikl barevný kontrast. 

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Najdete na iDNES.cz