Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vařená bílá ředkev, prostý buddhistický pokrm. Další chod japonského menu

  0:11
Kouzlo japonské kuchyně spočívá v jednoduchosti i drobných detailech současně. Čech ředkev maximálně nakrájí na kolečka a přidá na chleba s máslem, nebo do zeleninového salátu. To Japonec si s ní vyhraje mnohem víc a dá si záležet i na servírování.

„Daikon no nimono, tedy vařená bílá ředkev,“ tak nám šéfkuchař japonské restaurace Yamato, Marek Hora, představil další možný chod japonského menu, které byste si mohli připravit třeba na Vánoce. Neděste se, protože chybět v něm nebude ani rybí polévka, ani smažená ryba a bramborový salát. (Recept na rybí polévku a vysvětlení, jak to mají Japonci na Vánoce, najdete zde.)

Postup vaření ředkve krok za krokem

Celé kouzlo spočívá v tom, že se ředkev vaří ve vývaru z mořské řasy kombu, do kterého se pro zvýraznění chuti ještě přidá sušený granulovaný koncentrát z té samé řasy. Barevně pak mají pokrm v mističce pozvednout zelené sojové boby (čerstvé lusky seženete nejspíš v prodejně Makro nebo v asijské tržnici).

Jak na daikon no nimono

Čerstvou bílou ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka. „Hrany koleček ještě ostrým nožem zaoblete, aby se zbytečně nerozvařila,“ radí Marek Hora, který se recepty a fígle japonské kuchyně učil přímo v její domovině od místních zkušených šéfkuchařů.

Do kastrólku s vodou vložte kus mořské řasy kombu a jakmile se voda začne vařit, vyjměte ji (stejně jako při přípravě vývaru ze sušeného tuňáka u předchozího receptu). A do vývaru ještě přisypte zhruba lžičku granulované řasy kombu (tu najdete v nabídce speciálních obchodů s japonskými ingrediencemi). 

Pak přijdou na řadu připravená kolečka ředkve, která ve vývaru vařte zhruba půl hodinky úplně do měkka. Že je vařená, poznáte jednoduše, stačí si vzít na pomoc zašpičatělou špejli. Pokud jde kolečko ředkve propíchnout skrz naskrz, můžete vypnout vařič a vařenou ředkev servírovat.

Do mističky vybrané s citem tak, aby pokrm nechala vyniknout, vložte kolečko vařené ředkve a zalijte ho vývarem. A navrch naaranžujte pár čerstvě vyloupaných zelených bobů, aby vynikl barevný kontrast. 

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...