Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Japonec dá do pudinku vejce i kuřecí kůžičky. Sní ho samozřejmě s rýží

  0:14aktualizováno  0:14
Japonský vaječný pudink s kuřecím masem neboli chawanmushi není sladkým dezertem ani náhodou. Je slaný a dokonce se do něj přidává i krabí maso. Podle názorného receptu šéfkuchaře Marka Hory, který si ho přivezl přímo z Japonska, ho můžete zkusit také. Jako součást japonského menu využitelného i na Vánoce.

Na japonský vaječný pudink chawanmushi (čti čavamuši) budete potřebovat: misku s vodou, sušený rybí vývar (seženete v prodejnách s japonskými potravinami), rýžové víno na vaření, vejce, kuřecí maso s kůží či bez, kousek pravého krabího masa, snítku petrželky kudrnky a sůl na dochucení.

Fotogalerie

Postup přípravy je pro neznalé japonské kuchyně možná trochu překvapivý: vajíčko rozklepnete do misky s vodou (cca 100 ml), lehce osolíte, přidáte špetku rybího vývaru, trochu rýžového vína a vše důkladně promícháte. Podle šéfkuchaře pražské japonské restaurace Yamato ideálně hůlkami, jak také v japonské kuchyni jinak. 

Do speciálního keramického šálku s víčkem -  který se v Japonsku nazývá chawan (čti čavan) - poté vložíte kousek krabího masa, pár kousků kuřecího masa (pokud máte rádi, tak opravdu můžete i s kůží) a kousek čerstvé zelené petrželky. Vše zalijete připravenou vaječnou směsí zhruba do dvou třetin výšky šálku.

Pak přiklopíte víčkem a dáte zhruba na pět minut vařit na páru, na což vám úplně stačí klasický pařáček na knedlíky, ten by se měl najít v každé kuchyni. Zda je hotovo, si snadno ověříte pomocí obyčejné špejle; pokud se vám na ni maso nenalepí, můžete pudink podávat. S rýží, jako další součást japonského menu, které si můžete připravit třeba na Vánoce (úvodní recept celého menu najdete zde). Chybět v něm totiž nebude ani smažená ryba či bramborový salát. 

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz