Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

  0:13aktualizováno  0:13
„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v neděli večer vrátil na obrazovku Primy s další řadou pořadu Teď vaří šéf!. A opět se v něm věnuje lehkým celodenním menu.

V televizi i v praxi osvědčený šéfkuchař jednoduše pokračuje ve vaření lehkých zdravých jídel, tedy kuchyně, které propadl zhruba před rokem. A je na něm vidět, že mu tenhle jídelníček svědčí a cítí se s ním dobře.

Jedním z jeho důležitých pravidel je, nikdy nezapomenout na snídani, která vám nastartuje den. (Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma zde).

Podívejte se, jak šéf v rozhovoru rozebral svou závislost na cukru:

Abyste tedy tělo nemělo šanci během dne vyhladovět, doporučuje šéf jako zdravý start dne nápoj z kokosové vody, kousků ananasu a chia semínek. Na dopolední přesnídávku pak omeletu s náplní z brambor, mangoldu a zakysané smetany, na oběd kachní prsa se salátem a lehkou omáčkou, k odpolední sváče křupavé avokádo s cibulovou salsou a na večeři salát ze skleněných nudlí s krevetami, koriandrem a mátou. Ideální celodenní menu podle šéfa.

Jak prakticky připravit kachní prsa, aby byla lehká a křupavá

Příprava oběda v podobě kachních prsou se salátem vypadá v Pohlreichově verzi jako to nejlehčí vaření na světě, přesto se rozhodně vyplatí sledovat pečlivě každý jeho krok. A pak si skutečně pochutnáte.

Fotogalerie

Kachní prsa koupíte i samostatně, stačí je očistit, jak to šéf radí na úvodním videu. Aby se vám maso během přípravy nestahovalo, ale pěkně rovnoměrně se propeklo, kůži neodstraňujte, jen ji nařízněte do šikmých pruhů.

Maso z obou stran opepříte, osolíte a budete úplně na sucho opékat na pánvi. Nejprve ale čistou suchou rozehřívající se pánev můžete využít na opražení nasekaných vlašských ořechů, která posléze přidáte do polníčkového salátu s rukolou.

Z rozehřáté pánve odstraňte ubrouskem případné drobečky z ořechů a kachní prsa posaďte na čistou a suchou rozpálenou pánev kůží dolů. Okamžitě se začne uvolňovat sádlo, které jim nedovolí se připéct. Z této strany nechte prsa dostatečně dlouho propékat, aby kůžička byla pěkně křupavá, jen průběžně slévejte vypečené sádlo do připravené mističky (využijete ho třeba do koláčů).

Jakmile je kůžička propečená, kachní prsa nechte opéct z druhé strany, pak je postavte na bok - prostě je otáčejte, aby se maso pěkně propeklo. Pak ho z pánve přendejte na talíř a nechte chvíli odpočinout. Sádlo z pánve slijte, zbytky z opékání masa na něm ale ponechte, připravíte na ní sladkou omáčku.

Polníčkový salát jako ideální příloha a jak na něj

Sladkou omáčku a salát si šéf připravuje, zatímco se opéká a propéká maso. Takže, na sladkou omáčku - která se ke kachnímu masu skvěle hodí - si do nádobky od mixéru připraví: lžíci rybízové a lžíci meruňkové marmelády, na kousky nakrájí tři datle pro mírný nádech exotiky, zalije to cca lžící octa z červeného vína, opepří a vše rozmixuje na kaši.

Dno stále ještě rozehřáté pánve se zbytky z opékání kachního masa zalije trochou červeného vína a nechá ho vyvařit tzv. na zrcátko, takže tam zbude jen lesknoucí se zbyteček. V tu chvíli na pánev přidá rozmixovaný sladký základ na omáčku a několik kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a vypeckovaných, promíchá a nechá už jen maličko prohřát.

K polníčkovému salátu s rukolou a opraženými ořechy šéf přidá trochu citronové šťávy, z pánve trochu povařeného červeného vína (místo octa) a kapku olivového oleje. A rukama ho promíchá, aby byl pěkně ochucený.

K omáčce na pánvi ještě z odpočívajícího kachního masa slije šťávu, která se z něj uvolnila, a kachní prsa nakrájí napříč na úhledné plátky. Porci salátu naservíruje na talíř, poskládá na něj porci plátků kuřecích prsou s křupavou kůrčičkou a s citem pokape trochou omáčky z pánve.

Aby salát teplou omáčkou neutrpěl újmu, servíruje ji šéf zvlášť v mističce. A k tomu sklenku červeného na podporu zažívání. Protože svého „kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej,“ se šéf drží stále (více zde).

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Najdete na iDNES.cz