Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

  0:13aktualizováno  0:13
„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v neděli večer vrátil na obrazovku Primy s další řadou pořadu Teď vaří šéf!. A opět se v něm věnuje lehkým celodenním menu.

V televizi i v praxi osvědčený šéfkuchař jednoduše pokračuje ve vaření lehkých zdravých jídel, tedy kuchyně, které propadl zhruba před rokem. A je na něm vidět, že mu tenhle jídelníček svědčí a cítí se s ním dobře.

Jedním z jeho důležitých pravidel je, nikdy nezapomenout na snídani, která vám nastartuje den. (Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma zde).

Podívejte se, jak šéf v rozhovoru rozebral svou závislost na cukru:

Abyste tedy tělo nemělo šanci během dne vyhladovět, doporučuje šéf jako zdravý start dne nápoj z kokosové vody, kousků ananasu a chia semínek. Na dopolední přesnídávku pak omeletu s náplní z brambor, mangoldu a zakysané smetany, na oběd kachní prsa se salátem a lehkou omáčkou, k odpolední sváče křupavé avokádo s cibulovou salsou a na večeři salát ze skleněných nudlí s krevetami, koriandrem a mátou. Ideální celodenní menu podle šéfa.

Jak prakticky připravit kachní prsa, aby byla lehká a křupavá

Příprava oběda v podobě kachních prsou se salátem vypadá v Pohlreichově verzi jako to nejlehčí vaření na světě, přesto se rozhodně vyplatí sledovat pečlivě každý jeho krok. A pak si skutečně pochutnáte.

Fotogalerie

Kachní prsa koupíte i samostatně, stačí je očistit, jak to šéf radí na úvodním videu. Aby se vám maso během přípravy nestahovalo, ale pěkně rovnoměrně se propeklo, kůži neodstraňujte, jen ji nařízněte do šikmých pruhů.

Maso z obou stran opepříte, osolíte a budete úplně na sucho opékat na pánvi. Nejprve ale čistou suchou rozehřívající se pánev můžete využít na opražení nasekaných vlašských ořechů, která posléze přidáte do polníčkového salátu s rukolou.

Z rozehřáté pánve odstraňte ubrouskem případné drobečky z ořechů a kachní prsa posaďte na čistou a suchou rozpálenou pánev kůží dolů. Okamžitě se začne uvolňovat sádlo, které jim nedovolí se připéct. Z této strany nechte prsa dostatečně dlouho propékat, aby kůžička byla pěkně křupavá, jen průběžně slévejte vypečené sádlo do připravené mističky (využijete ho třeba do koláčů).

Jakmile je kůžička propečená, kachní prsa nechte opéct z druhé strany, pak je postavte na bok - prostě je otáčejte, aby se maso pěkně propeklo. Pak ho z pánve přendejte na talíř a nechte chvíli odpočinout. Sádlo z pánve slijte, zbytky z opékání masa na něm ale ponechte, připravíte na ní sladkou omáčku.

Polníčkový salát jako ideální příloha a jak na něj

Sladkou omáčku a salát si šéf připravuje, zatímco se opéká a propéká maso. Takže, na sladkou omáčku - která se ke kachnímu masu skvěle hodí - si do nádobky od mixéru připraví: lžíci rybízové a lžíci meruňkové marmelády, na kousky nakrájí tři datle pro mírný nádech exotiky, zalije to cca lžící octa z červeného vína, opepří a vše rozmixuje na kaši.

Dno stále ještě rozehřáté pánve se zbytky z opékání kachního masa zalije trochou červeného vína a nechá ho vyvařit tzv. na zrcátko, takže tam zbude jen lesknoucí se zbyteček. V tu chvíli na pánev přidá rozmixovaný sladký základ na omáčku a několik kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a vypeckovaných, promíchá a nechá už jen maličko prohřát.

K polníčkovému salátu s rukolou a opraženými ořechy šéf přidá trochu citronové šťávy, z pánve trochu povařeného červeného vína (místo octa) a kapku olivového oleje. A rukama ho promíchá, aby byl pěkně ochucený.

K omáčce na pánvi ještě z odpočívajícího kachního masa slije šťávu, která se z něj uvolnila, a kachní prsa nakrájí napříč na úhledné plátky. Porci salátu naservíruje na talíř, poskládá na něj porci plátků kuřecích prsou s křupavou kůrčičkou a s citem pokape trochou omáčky z pánve.

Aby salát teplou omáčkou neutrpěl újmu, servíruje ji šéf zvlášť v mističce. A k tomu sklenku červeného na podporu zažívání. Protože svého „kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej,“ se šéf drží stále (více zde).

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz