Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

  0:22aktualizováno  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané nejlépe mezi sv. Janem a sv. Annou, tedy do 26. července. | foto: Marek Bartoš pro Krásný venkov

Využijte prvních plodů léta a pusťte se do nakládání. Právě se nalévají vlašské ořechy a taková ořechovka z nich připravená má antibakteriální účinky a skvěle podporuje trávení, takže vám v průběhu příští zimy určitě přijde vhod.

Fotogalerie

Základní ingrediencí jsou nezralé vlašské ořechy v silné zelené slupce, čistá vodka a vonné koření. Můžete tedy sice vyjít se ze základního receptu, ovšem výslednou chuť likéru lze ovlivnit podle svého.

Základní ingredience: 20 nezralých vlašských ořechů nasbíraných do 26. července, 1 litr vodky, 1 celý svitek skořice, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce a strouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu. Navíc ale můžete ořechy louhovat i s větším množstvím citronové nebo pomerančové kůry, lze přidat vanilku, kávu, nové koření, zázvor, badyán či fenykl. Pokud máte pocit, že by vám lépe seděla varianta s tuzemákem, zkuste alternativní recept, který najdete zde.

Jak na vlastní přípravu krok za krokem

Čisté ořechy se zelenou slupkou nakrájejte ideálně na půl centimetru silné plátky do velké zavařovací sklenice. Přidejte 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce, strouhanou kůru z půlky citronu a případně další koření podle svého.

Do nálevu vložte kromě dalšího voňavého koření i svitek skořice, krásně se...
Po šesti týdnech slijte výluh přes plátno a vraťte zpět do lahve.
Připravte si cukerný roztok z 1 kg krupicového cukru a přilijte ho k ořechovému...

Vše pak zalijte litrem vodky, uzavřete a nechte na teplém místě macerovat 5 až 6 týdnů. Poté slijte výluh přes plátno a vraťte ho čistý zpět do lahve.

Máte domácí recept na likér?

Pokud také připravujete domácí likér z ovoce či bylinek a jste schopni nafotit postup, zašlete nám ho do redakce. Ty zveřejněné odměníme honorářem.

Je čas na přidání cukerného roztoku, který připravíte z 1 kg krupicového cukru. Ten rozvařte v půl litru vody a nechte zchladit.

Cukerný roztok přilijte do ořechového výluhu v lahvi a nechte stát další měsíc. Pak teprve přelijte likér do lahví, uzavřete vyvařeným uzávěrem.

Věřte, že se vyplatí tenhle likér nechat uležet minimálně do Vánoc. Teprve tehdy se chuť vaší domácí ořechovky krásně rozvine a maximálně si ji užijete.

Tento recept i povídání o královském stromu ořešáku najdete v aktuálním červencovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Další z rubriky

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka
"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka

Jak na dětskou výchovu, řeší psycholožka v rozhovoru pro eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz