Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

  0:22aktualizováno  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané nejlépe mezi sv. Janem a sv. Annou, tedy do 26. července. | foto: Marek Bartoš pro Krásný venkov

Využijte prvních plodů léta a pusťte se do nakládání. Právě se nalévají vlašské ořechy a taková ořechovka z nich připravená má antibakteriální účinky a skvěle podporuje trávení, takže vám v průběhu příští zimy určitě přijde vhod.

Fotogalerie

Základní ingrediencí jsou nezralé vlašské ořechy v silné zelené slupce, čistá vodka a vonné koření. Můžete tedy sice vyjít se ze základního receptu, ovšem výslednou chuť likéru lze ovlivnit podle svého.

Základní ingredience: 20 nezralých vlašských ořechů nasbíraných do 26. července, 1 litr vodky, 1 celý svitek skořice, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce a strouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu. Navíc ale můžete ořechy louhovat i s větším množstvím citronové nebo pomerančové kůry, lze přidat vanilku, kávu, nové koření, zázvor, badyán či fenykl. Pokud máte pocit, že by vám lépe seděla varianta s tuzemákem, zkuste alternativní recept, který najdete zde.

Jak na vlastní přípravu krok za krokem

Čisté ořechy se zelenou slupkou nakrájejte ideálně na půl centimetru silné plátky do velké zavařovací sklenice. Přidejte 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce, strouhanou kůru z půlky citronu a případně další koření podle svého.

Do nálevu vložte kromě dalšího voňavého koření i svitek skořice, krásně se...
Po šesti týdnech slijte výluh přes plátno a vraťte zpět do lahve.
Připravte si cukerný roztok z 1 kg krupicového cukru a přilijte ho k ořechovému...

Vše pak zalijte litrem vodky, uzavřete a nechte na teplém místě macerovat 5 až 6 týdnů. Poté slijte výluh přes plátno a vraťte ho čistý zpět do lahve.

Máte domácí recept na likér?

Pokud také připravujete domácí likér z ovoce či bylinek a jste schopni nafotit postup, zašlete nám ho do redakce. Ty zveřejněné odměníme honorářem.

Je čas na přidání cukerného roztoku, který připravíte z 1 kg krupicového cukru. Ten rozvařte v půl litru vody a nechte zchladit.

Cukerný roztok přilijte do ořechového výluhu v lahvi a nechte stát další měsíc. Pak teprve přelijte likér do lahví, uzavřete vyvařeným uzávěrem.

Věřte, že se vyplatí tenhle likér nechat uležet minimálně do Vánoc. Teprve tehdy se chuť vaší domácí ořechovky krásně rozvine a maximálně si ji užijete.

Tento recept i povídání o královském stromu ořešáku najdete v aktuálním červencovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz