Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

  0:22aktualizováno  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané nejlépe mezi sv. Janem a sv. Annou, tedy do 26. července. | foto: Marek Bartoš pro Krásný venkov

Využijte prvních plodů léta a pusťte se do nakládání. Právě se nalévají vlašské ořechy a taková ořechovka z nich připravená má antibakteriální účinky a skvěle podporuje trávení, takže vám v průběhu příští zimy určitě přijde vhod.

Fotogalerie

Základní ingrediencí jsou nezralé vlašské ořechy v silné zelené slupce, čistá vodka a vonné koření. Můžete tedy sice vyjít se ze základního receptu, ovšem výslednou chuť likéru lze ovlivnit podle svého.

Základní ingredience: 20 nezralých vlašských ořechů nasbíraných do 26. července, 1 litr vodky, 1 celý svitek skořice, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce a strouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu. Navíc ale můžete ořechy louhovat i s větším množstvím citronové nebo pomerančové kůry, lze přidat vanilku, kávu, nové koření, zázvor, badyán či fenykl. Pokud máte pocit, že by vám lépe seděla varianta s tuzemákem, zkuste alternativní recept, který najdete zde.

Jak na vlastní přípravu krok za krokem

Čisté ořechy se zelenou slupkou nakrájejte ideálně na půl centimetru silné plátky do velké zavařovací sklenice. Přidejte 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 3 kuličky jalovce, strouhanou kůru z půlky citronu a případně další koření podle svého.

Do nálevu vložte kromě dalšího voňavého koření i svitek skořice, krásně se...
Po šesti týdnech slijte výluh přes plátno a vraťte zpět do lahve.
Připravte si cukerný roztok z 1 kg krupicového cukru a přilijte ho k ořechovému...

Vše pak zalijte litrem vodky, uzavřete a nechte na teplém místě macerovat 5 až 6 týdnů. Poté slijte výluh přes plátno a vraťte ho čistý zpět do lahve.

Máte domácí recept na likér?

Pokud také připravujete domácí likér z ovoce či bylinek a jste schopni nafotit postup, zašlete nám ho do redakce. Ty zveřejněné odměníme honorářem.

Je čas na přidání cukerného roztoku, který připravíte z 1 kg krupicového cukru. Ten rozvařte v půl litru vody a nechte zchladit.

Cukerný roztok přilijte do ořechového výluhu v lahvi a nechte stát další měsíc. Pak teprve přelijte likér do lahví, uzavřete vyvařeným uzávěrem.

Věřte, že se vyplatí tenhle likér nechat uležet minimálně do Vánoc. Teprve tehdy se chuť vaší domácí ořechovky krásně rozvine a maximálně si ji užijete.

Tento recept i povídání o královském stromu ořešáku najdete v aktuálním červencovém čísle časopisu Krásný Venkov.

Autoři:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.