Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Škvarkové placky jako od babičky upečete naprosto s přehledem

aktualizováno 
Chvíli zapomeňte na hubnutí a odtučňovací kúry a projednou si zahřešte s úžasně křehkým škvarkovým pečivem. Možná vám tato lahůdka připomene časy dětství a vůni škvarkových placek, jaké s oblibou pekly naše prababičky.

Škvarkové placky jako od babičky | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Škvarkové placky se dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádný pašík, aby měl spousty sádla na vyškvaření. Tím se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu (proč vařit jako naše babičky, čtěte zde). Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej.

Příprava škvarkových placek

Když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků a ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly právě placky z bramborového těsta a mouky, do kterých se škvarky přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo oceníte s pivem či vínem. Ale vůbec není od věci zakousnout si je třeba k čaji, dobré husté polévce, nebo si na nich pochutnat jen tak se salámem.

Recept na křehké škvarkové pečivo. Jak na něj krok za krokem

Potřebovat budete 300 g hladké mouky, 250 g mletých škvarků - ideálně domácích, sůl dle chuti, polovinu prášku do pečiva, 1 vejce, 4 lžíce mléka - podle potřeby, vejce na potření a kmín či mák na posypání. Máte-li raději tzv. „hrníčkové recepty“, přepočítáno na hrnky potřebujete: 2 a čtvrt hrnku hladké mouky a 3 hrnky mletých škvarků plus ostatní ingredience.

Tip na bezva fintu:

Škvarkové těsto můžete rovněž vtlačit do formiček, jejichž výběr záleží jen na vás. Příliš vánoční tvary ale pro tento druh pečiva raději nevybírejte. Pečou se stejně dlouho jako placky  a nemusíte je vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.

Škvarkové těsto můžete také naplnit do nevymazaných formiček - je mastné, takže...
Místo placek si pak můžete pochutnat třeba na škvarkových mušlích.

Pokud pečivo budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta raději přidejte méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější.

Do misky nasypte mouku, přidejte jemně pomleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a přidejte vejce a dle potřeby mléko, jehož ideální množství je závislé na obsahu sádla ve škvarcích. Z hmoty vypracujte vláčné těsto, které nechte zhruba 30 minut odležet v chladu.

Poté z těsta vyválejte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary, nebo ho jednoduše pokrájejte na čtverečky. Jednotlivé kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

Tento a další hrnkové recepty najdete v aktuálním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Hrnečkové buchtování.

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.