Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

aktualizováno 
Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy, které jsou spíše vzácnější. Jen pozor na záměnu s houbami jedovatými, letos už je podle mykologů nahlášeno přes dvě desítky otrav.

Bělolanýž obecný v terénu | foto: Jan Kramoliš

S houbami to momentálně není žádná velká sláva. „I tady na východě Čech je to hodně místní. Můžete jít do lesa a nenajít nic a pak o deset, patnáct kilometrů dále nasbírat košík. Z mých kolegů byli o víkendu čtyři na houbách, ale košík naplnil pouze jeden,“ uvádí mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové názorný příklad.

Fotogalerie

Kdo chce přesto zabojovat a nepřijít z lesa s prázdnou, radí zkušená houbařka zkoušet vlhčí místa, okolí potoků a podobně (další praktické rady, jak se domů nevrátit bez hub, čtěte zde).

Podle Terezy Tejklové právě teď rostou hlavně hřiby smrkové, kozáci, křemenáče, holubinky a ryzce. „Zvláště ryzce syrovinky, které byly delikatesou již pro naše dědečky a babičky, se letos objevují po mnoha letech v hojnějším množství,“ konstatuje mladá mykoložka, za kterou lze s houbařskými úlovky zajít v Hradci Králové každé pondělí odpoledne do mykologické poradny.

Bělolanýž vzhledem trochu připomíná maličkou celerovou bulvu, velikostí a...

Bělolanýž obecný velikostí připomíná brambory, tvarem a strukturou pak celerovou bulvu. Také roste pod zemí.

„Také letos roste v mimořádném množství bělolanýž obecný, který si někteří pletou s pravým lanýžem. Jeho kvalit však bělolanýž zdaleka nedosahuje,“ konstatuje mykoložka. Nicméně k dochucování jídel, například polévek nebo omáček, jsou bělolanýže jednoznačně použitelné a stojí za ochutnání. Navíc je to houba, která se u nás ještě před pár lety téměř vůbec nevyskytovala (více zde).

„Bělolanýž si lze třeba nastrouhat na míchaná vajíčka, nebo osmahnout na másle a dát na těstoviny. Ke konzumaci je ale třeba používat mladé plodnice, protože staré intenzivně nepříjemně zapáchají,“ radí ještě Tereza Tejklová.

Pozor na záměnu hub!

Při zkoušení nových druhů ovšem dávejte pozor. Pokud si nejste naprosto jistí, nebo vám správné určení druhu nepotvrdil zkušený houbař nebo mykolog v poradně, na experimenty v tomto směru raději zapomeňte.

Dokládají to i houbařské úlovky z minulého víkendu. „V pondělí do mykologické poradny v Hradci Králové lidé donesli například hřib medotrpký, což je nejedlý druh, zástupce takzvaných barevných hřibů. A hlívu olivovou, což je jedovatá teplomilná houba, takže naprosto nevhodná ke konzumaci.

Hřib medotrpký

Hřib medotrpký

Hlíva olivová

Hlíva olivová

„Mnoho lidí se právě letos odhodlalo ne úplně běžné druhy vyzkoušet. Ale je třeba obezřetnosti, protože už je letos nahlášeno na dvě desítky otrav. Jednalo se jak o otravy zapařenými či špatně upravenými houbami, tak i otravy způsobené záměnou růžovek s muchomůrkou tygrovanou,“ upřesňuje Tereza Tejklová.

Autor:

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

4 statečné: Stihnou ještě zhubnout do plavek?
4 statečné: Stihnou ještě zhubnout do plavek?

Čtyři maminky se ve svém těle necítily dobře, proto si předsevzaly shodit přebytečná kila a nastartovat nový životní styl. Podaří se jim to?

Najdete na iDNES.cz