Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

aktualizováno 
Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy, které jsou spíše vzácnější. Jen pozor na záměnu s houbami jedovatými, letos už je podle mykologů nahlášeno přes dvě desítky otrav.

Bělolanýž obecný v terénu | foto: Jan Kramoliš

S houbami to momentálně není žádná velká sláva. „I tady na východě Čech je to hodně místní. Můžete jít do lesa a nenajít nic a pak o deset, patnáct kilometrů dále nasbírat košík. Z mých kolegů byli o víkendu čtyři na houbách, ale košík naplnil pouze jeden,“ uvádí mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové názorný příklad.

Fotogalerie

Kdo chce přesto zabojovat a nepřijít z lesa s prázdnou, radí zkušená houbařka zkoušet vlhčí místa, okolí potoků a podobně (další praktické rady, jak se domů nevrátit bez hub, čtěte zde).

Podle Terezy Tejklové právě teď rostou hlavně hřiby smrkové, kozáci, křemenáče, holubinky a ryzce. „Zvláště ryzce syrovinky, které byly delikatesou již pro naše dědečky a babičky, se letos objevují po mnoha letech v hojnějším množství,“ konstatuje mladá mykoložka, za kterou lze s houbařskými úlovky zajít v Hradci Králové každé pondělí odpoledne do mykologické poradny.

Bělolanýž vzhledem trochu připomíná maličkou celerovou bulvu, velikostí a...

Bělolanýž obecný velikostí připomíná brambory, tvarem a strukturou pak celerovou bulvu. Také roste pod zemí.

„Také letos roste v mimořádném množství bělolanýž obecný, který si někteří pletou s pravým lanýžem. Jeho kvalit však bělolanýž zdaleka nedosahuje,“ konstatuje mykoložka. Nicméně k dochucování jídel, například polévek nebo omáček, jsou bělolanýže jednoznačně použitelné a stojí za ochutnání. Navíc je to houba, která se u nás ještě před pár lety téměř vůbec nevyskytovala (více zde).

„Bělolanýž si lze třeba nastrouhat na míchaná vajíčka, nebo osmahnout na másle a dát na těstoviny. Ke konzumaci je ale třeba používat mladé plodnice, protože staré intenzivně nepříjemně zapáchají,“ radí ještě Tereza Tejklová.

Pozor na záměnu hub!

Při zkoušení nových druhů ovšem dávejte pozor. Pokud si nejste naprosto jistí, nebo vám správné určení druhu nepotvrdil zkušený houbař nebo mykolog v poradně, na experimenty v tomto směru raději zapomeňte.

Dokládají to i houbařské úlovky z minulého víkendu. „V pondělí do mykologické poradny v Hradci Králové lidé donesli například hřib medotrpký, což je nejedlý druh, zástupce takzvaných barevných hřibů. A hlívu olivovou, což je jedovatá teplomilná houba, takže naprosto nevhodná ke konzumaci.

Hřib medotrpký

Hřib medotrpký

Hlíva olivová

Hlíva olivová

„Mnoho lidí se právě letos odhodlalo ne úplně běžné druhy vyzkoušet. Ale je třeba obezřetnosti, protože už je letos nahlášeno na dvě desítky otrav. Jednalo se jak o otravy zapařenými či špatně upravenými houbami, tak i otravy způsobené záměnou růžovek s muchomůrkou tygrovanou,“ upřesňuje Tereza Tejklová.

Autor:

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

S novou aplikací vyfotíte houbu a dozvíte se její pravděpodobné jméno

Nejste si jisti druhem houby? Stačí ji vyfotit aplikací a máte jasno.

Nová česká aplikace částečně nahradí klasický atlas hub. Přímo v terénu dokáže z fotografie rozpoznat, o jaký druh...

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Najdete na iDNES.cz