Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

aktualizováno 
Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy, které jsou spíše vzácnější. Jen pozor na záměnu s houbami jedovatými, letos už je podle mykologů nahlášeno přes dvě desítky otrav.

Bělolanýž obecný v terénu | foto: Jan Kramoliš

S houbami to momentálně není žádná velká sláva. „I tady na východě Čech je to hodně místní. Můžete jít do lesa a nenajít nic a pak o deset, patnáct kilometrů dále nasbírat košík. Z mých kolegů byli o víkendu čtyři na houbách, ale košík naplnil pouze jeden,“ uvádí mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové názorný příklad.

Fotogalerie

Kdo chce přesto zabojovat a nepřijít z lesa s prázdnou, radí zkušená houbařka zkoušet vlhčí místa, okolí potoků a podobně (další praktické rady, jak se domů nevrátit bez hub, čtěte zde).

Podle Terezy Tejklové právě teď rostou hlavně hřiby smrkové, kozáci, křemenáče, holubinky a ryzce. „Zvláště ryzce syrovinky, které byly delikatesou již pro naše dědečky a babičky, se letos objevují po mnoha letech v hojnějším množství,“ konstatuje mladá mykoložka, za kterou lze s houbařskými úlovky zajít v Hradci Králové každé pondělí odpoledne do mykologické poradny.

Bělolanýž vzhledem trochu připomíná maličkou celerovou bulvu, velikostí a...

Bělolanýž obecný velikostí připomíná brambory, tvarem a strukturou pak celerovou bulvu. Také roste pod zemí.

„Také letos roste v mimořádném množství bělolanýž obecný, který si někteří pletou s pravým lanýžem. Jeho kvalit však bělolanýž zdaleka nedosahuje,“ konstatuje mykoložka. Nicméně k dochucování jídel, například polévek nebo omáček, jsou bělolanýže jednoznačně použitelné a stojí za ochutnání. Navíc je to houba, která se u nás ještě před pár lety téměř vůbec nevyskytovala (více zde).

„Bělolanýž si lze třeba nastrouhat na míchaná vajíčka, nebo osmahnout na másle a dát na těstoviny. Ke konzumaci je ale třeba používat mladé plodnice, protože staré intenzivně nepříjemně zapáchají,“ radí ještě Tereza Tejklová.

Pozor na záměnu hub!

Při zkoušení nových druhů ovšem dávejte pozor. Pokud si nejste naprosto jistí, nebo vám správné určení druhu nepotvrdil zkušený houbař nebo mykolog v poradně, na experimenty v tomto směru raději zapomeňte.

Dokládají to i houbařské úlovky z minulého víkendu. „V pondělí do mykologické poradny v Hradci Králové lidé donesli například hřib medotrpký, což je nejedlý druh, zástupce takzvaných barevných hřibů. A hlívu olivovou, což je jedovatá teplomilná houba, takže naprosto nevhodná ke konzumaci.

Hřib medotrpký

Hřib medotrpký

Hlíva olivová

Hlíva olivová

„Mnoho lidí se právě letos odhodlalo ne úplně běžné druhy vyzkoušet. Ale je třeba obezřetnosti, protože už je letos nahlášeno na dvě desítky otrav. Jednalo se jak o otravy zapařenými či špatně upravenými houbami, tak i otravy způsobené záměnou růžovek s muchomůrkou tygrovanou,“ upřesňuje Tereza Tejklová.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.