Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letos poprvé rostou houby pořádně a všude. Dokonce i bělolanýže

  13:59aktualizováno  14:07
Houbám se po předchozích týdnech začalo konečně dařit a lze je nyní najít téměř kdekoli. A co víc, houbová "nabídka" je opravdu široká. Je otázkou, jak dlouho ideální podmínky pro růst hub vydrží.

Momentálně rostou všechny houby a všude.

"Letos je to asi poprvé, kdy můžeme říct, že houby rostou hodně," řekl dnes Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Je ale otázkou, zda i za týden bude situace stejně dobrá. Meteorologové ale předpovídají srážky i teplo, a tak by podle Landy houby mohly vydržet ještě týden nebo dva.

Pokud byste se domů vrátili s opravdu plným košíkem a hledáte rady, jak houbovou nadílku zpracovat, najdete je v článku Jak si poradit s nadúrodou hub. Hlavně nesušte babky, promění se v jed.

Rostou zejména letní druhy jako hřibovité houby, muchomůrky, holubinky, lišky a další druhy. Z hřibovitých hub Landa jmenoval například hřib dubový, smrkový, kovář a koloděj. Houfně se prý objevují i muchomůrky růžovky, ryzce, bedly vysoké a červenající nebo žampiony ovčí a polní.

Pozor na ty smrtelně i mírně jedovaté

Vedle jedlých druhů je ale i mnoho jedovatých, jako třeba vláknice, muchomůrka zelená a tygrovaná, začíná růst také pavučince a závojenka vmáčklá. V trávnících houbaři narazí i na mírně jedovatý žampion zápašný, doplnil mykolog.

Překvapivě hodně rostou i bělolanýže

Letošní houbařská sezona přinesla i jednu zvláštnost, bělolanýže obecného. V uplynulých letech se tato houba u nás téměř nevyskytovala a letos o ní mají mykologové informace denně. Proč právě tento rok roste tak hojně, zatím prý nezjistili.

Plodnice bělolanýže tvarem připomínají brambory. Rostou pod zemí, z části ale vyčnívají na povrch. Chutí se podle některých mykologů údajně nedají srovnat s pravým lanýžem, lze je ale použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.