Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letos poprvé rostou houby pořádně a všude. Dokonce i bělolanýže

  13:59aktualizováno  14:07
Houbám se po předchozích týdnech začalo konečně dařit a lze je nyní najít téměř kdekoli. A co víc, houbová "nabídka" je opravdu široká. Je otázkou, jak dlouho ideální podmínky pro růst hub vydrží.

Momentálně rostou všechny houby a všude.

"Letos je to asi poprvé, kdy můžeme říct, že houby rostou hodně," řekl dnes Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Je ale otázkou, zda i za týden bude situace stejně dobrá. Meteorologové ale předpovídají srážky i teplo, a tak by podle Landy houby mohly vydržet ještě týden nebo dva.

Pokud byste se domů vrátili s opravdu plným košíkem a hledáte rady, jak houbovou nadílku zpracovat, najdete je v článku Jak si poradit s nadúrodou hub. Hlavně nesušte babky, promění se v jed.

Rostou zejména letní druhy jako hřibovité houby, muchomůrky, holubinky, lišky a další druhy. Z hřibovitých hub Landa jmenoval například hřib dubový, smrkový, kovář a koloděj. Houfně se prý objevují i muchomůrky růžovky, ryzce, bedly vysoké a červenající nebo žampiony ovčí a polní.

Pozor na ty smrtelně i mírně jedovaté

Vedle jedlých druhů je ale i mnoho jedovatých, jako třeba vláknice, muchomůrka zelená a tygrovaná, začíná růst také pavučince a závojenka vmáčklá. V trávnících houbaři narazí i na mírně jedovatý žampion zápašný, doplnil mykolog.

Překvapivě hodně rostou i bělolanýže

Letošní houbařská sezona přinesla i jednu zvláštnost, bělolanýže obecného. V uplynulých letech se tato houba u nás téměř nevyskytovala a letos o ní mají mykologové informace denně. Proč právě tento rok roste tak hojně, zatím prý nezjistili.

Plodnice bělolanýže tvarem připomínají brambory. Rostou pod zemí, z části ale vyčnívají na povrch. Chutí se podle některých mykologů údajně nedají srovnat s pravým lanýžem, lze je ale použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Další z rubriky

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.