Jinak ani nezjistíte, že nejde o recepty, které by pracovaly s afrodiziaky nebo nabízely laciné návody, jak někoho sbalit. Naopak, na exotiku a podbízivost zapomeňte. V klidu zůstaňte doma v Česku, dokonce u místních sezonních surovin. Nejexotičtějšími ingrediencemi ve zdejších receptech jsou zřejmě mandarinka, olivový olej či muškátový oříšek.
Pár receptů k nakousnutí |
Každý recept je navíc označen grafickým symbolem označujícím roční období, kdy pro něj nejsnáze získáte čerstvou základní surovinu. Důvod je jednoduchý. Právě čerstvost je totiž třeba i podle Zdeňka Pohlreicha, který slovíčko sexy používá v souvislosti s jídlem asi nejčastěji, tou ingrediencí, kterou ničím nenahradíte (více v předchozím článku zde).
Sexy kuchařka vstoupila na náš trh v listopadu a autorsky za ní stojí deset špičkových šéfkuchařů. Je čistě a přehledně graficky zpracovaná a recepty jsou chuťově velice příjemné už při pročítání. A to nejen díky úžasným fotografiím od Martina Sieberta, které ve vás vyvolají neodolatelnou chuť se na daný pokrm okamžitě lačně vrhnout. Titul nelže. Ano, jsou sexy.
Autoři kuchařkyKromě Radka Davida jsou autory receptů další členové Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, čeští šéfkuchaři Petr Fučík, Miroslav Grusz, Petr Hajný, Jan Horký, Pavel Mareš, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Milan Sedlák a Lukáš Skála. Každý šéfkuchař je v knize představen prostřednictvím krátkého povídání o tom, jak se ke kuchařině vlastně dostal a proč ho tato práce tak baví. Medailony jsou doplněny představením restaurací, ve kterých tito šéfkuchaři působí. (Vydala R MEDIA, spol. s r.o., doporučená cena 399 Kč.) |
Přitom nejde o recepty z menu špičkových restaurací, které autoři profesionálně vedou, ale jejich domácí recepty. Použili ty nejdostupnější suroviny a každý z nich z nich pak vykouzlil dva předkrmy, polévku, salát, tři hlavní jídla, rybí pokrm a dezert.
Vznikla kolekce 90 receptů, které lákají k okamžitému vyzkoušení a ochutnání, i když jde třeba o placky z bramborových škubánků (jež samy o sobě evokují spíše vzpomínky na dusivý pokrm ze školní jídelny), ovšem s přídavkem hub a podávaných s restovaným čerstvým špenátem.
Listujete, listujete a doslova se vám sbíhají sliny. Na ragú z lišek s žemlovým knedlíčkem, na úhoře na jablkách s lískovými ořechy a bramborovou kaší s křenem, na telecí plíčky na smetaně s liškami a petrželkovým knedlíčkem či na makové lívance s javorovým sirupem, borůvkami a skořicovým tvarohem. I na grilované kuře s černou vánoční omáčkou ze švestkových povidel se skořicí a vlašskými ořechy. To vyzkouším jako první.