Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

aktualizováno 
Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril, proveďte alespoň zběžnou kontrolu, aby akce neskončila fiaskem. Servisním dílem zahajujeme letošní speciální přílohu Grilování.

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu. | foto: Profimedia.cz

Než poprvé roztopíte gril, vyplatí se mu věnovat alespoň minimální péči. Ať už jde o vyčištění zbytků, které v něm zůstaly po loňské sezoně, nebo u plynových grilů vyzkoušení těsnosti celého systému.

1.Vyčistit mřížku

Přestože na trhu najdete spoustu chemických přípravků na grily, každý zkušený kuchař vám řekne, že nejlepší způsob, jak mřížku očistit, je takový, že gril pořádně rozpálíte nejlépe se sklopeným víkem a pak mřížku při nejvyšší teplotě důkladně vyčistíte ocelovým kartáčem.

Fotogalerie

Někdo mřížku po skončení sezony vezme a umyje v myčce na nádobí. To je možné u nerezové mřížky, u litinových se to nedoporučuje. Surová litina by začala velmi brzy korodovat, pro tu je důležité neustále ji udržovat pod tenkou vrstvou oleje (stejně jako litinové nádobí).

Nejideálnější je očistu aplikovat vždy po skončení grilování. Rozpálit gril na maximum a vyčistit kartáčem, který koupíte v každém hobbymarketu. A nezapomenout i na spodní stranu. A tím je člověk připravený na další víkend, kdy už stačí jen mřížku potřít špekem a další várka masa nebo zeleniny může přijít na stůl.

2.Zkontrolujte hadici k bombě

Plyn je dobrý sluha, ale špatný pán. Netěsný systém může přivodit výbuch. Proto je vhodné provést jednoduchou zkoušku. Ohněte do dlaně hadici a jestli se v ní objeví drobné prasklinky, je zralá na výměnu. Novou koupíte v instalatérských potřebách.

I když je vše v pořádku, zkuste na všechny spoje nakapat mýdlovou vodu. Pokud se objevují bublinky, objevilo se místo s netěsností.

3.Zkontrolujte i elektřinu

Elektrické grily jsou stále oblíbenější a ve výkonných variantách jsou rovnocenným partnerem a pomocníkem. Zkontrolujte stav přívodní šňůry, ale i stav venkovních zásuvek. Jde o to, zda se do nich během zimy nedostala voda, zda jsou funkční, aby nedošlo ke zkratu.

4.Zkontrolujte brikety

Možná, že vám zbyly nějaké brikety nebo dřevěné uhlí z minulé zimy. I když jste je skladovali v garáži nebo kůlně, mohly navlhnout. A není většího trapasu, než když sezvete kamarády na grilovačku a „ono to nehoří“.

Zkuste raději koupit brikety čerstvé a zásoby z minulé zimy jen opatrně „rozpouštět“ do topné dávky.

5.Namarinujte

Marinování dodává masu další chutě, maso je křehčí, doba přípravy je kratší. Návodů a receptů je hodně a dost záleží také na chuťových preferencích. 

Letní grilování

Určitě se však shodují v tom, že po marinování a před položením na gril je potřeba z masa odstranit veškeré pevné části, jako jsou kousky česneku nebo větší kousky bylinek, které by se mohly při grilování spékat. Nakonec by mělo zbýt jen čisté maso pokryté olejovým filmem.Podstatné jsou však složky, které by měla marináda obsahovat: olej, který pomáhá přenášet chutě, něco kyselého, co pomůže naloženému masu zkřehnout (hořčice, ocet, citronová šťáva, jogurt, kefír...), bylinky a sůl. U poslední ingredience se kuchaři různí v názorech. Mají za to, že vytahuje z masa tekutinu, jiní naopak maso rádi nasolují.

Rybímu masu stačí v marinádě hodinka, kuřecímu stejně tak. Vepřové nebo hovězí maso je nejlepší nechat marinovat přes noc, klidně i 24 hodin. Vyzkoušejte například marinádu podle Zdeňka Pohlreicha, jak ji doporučuje na kurzech v Gourmet Academy. 

Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Recept na vepřový kotlet v jablečné šťávě najdete v knize Zdeňka Pohlreicha...

Recept na vepřové kotlety v jablečné šťávě najdete v knize Zdeňka Pohlreicha Grilování.

4 kotlety
čerstvě mletý pepř a mořská sůl

Na marinádu:
2 lžíce přírodního krupicového cukru
2 lžíce 100% jablečného džusu
2 lžíce sójové omáčky
¼ cibule, nakrájené nadrobno

Postup:
Kotlety očistěte a tuk na okrajích nařízněte. Osolte je a opepřete. V misce promíchejte sójovou omáčku, džus, cukr, nakrájenou cibuli a do marinády vložte připravené kotlety. Nechte je v ledničce marinovat nejméně 1 hodinu, lépe přes noc. Asi 30 minut před grilováním vyndejte z lednice, aby kotlety došly na pokojovou teplotu.

Gril rozpalte na 230‒320 °C a rošt potřete tukem (olejem nebo kůžičkou ze slaniny). Maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Kotlety grilujte 10‒12 minut, jednou je při tom obraťte.

Maso sejměte z grilu a před podáváním ho nechte 3 minuty odpočívat.

Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Griluje se po celém světě, inspirujte se tradicemi jedenácti zemí

Ilustrační snímek

České grilování je směsí nápadů a chutí z celého světa. Obohaťte svůj repertoár třeba mexickým...

Pokud je vám grilování málo, pak jste zralí na stavbu venkovní kuchyně

Abyste si užili venkovní vaření, nemusíte platit za ohromné stavby. Stačí i...

Venkovní kuchyně má hned několik výhod: originálním způsobem ozdobí zahradu, ulehčí grilování a...


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Seriál o motorickém vývoji: Jak ve druhém roce dítě podpořit, aby se vyvíjelo správně?
Seriál o motorickém vývoji: Jak ve druhém roce dítě podpořit, aby se vyvíjelo správně?

Ve druhém roce se z kojence stává batole a jeho vývoj jde stále kupředu. Podívejte se, jaké aktivity mu v něm pomohou.

Najdete na iDNES.cz