Grilování: připravte gril na letošní sezonu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril, proveďte alespoň zběžnou kontrolu, aby akce neskončila fiaskem. Servisním dílem zahajujeme letošní speciální přílohu Grilování.
Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu. | foto: Profimedia.cz

Než poprvé roztopíte gril, vyplatí se mu věnovat alespoň minimální péči. Ať už jde o vyčištění zbytků, které v něm zůstaly po loňské sezoně, nebo u plynových grilů vyzkoušení těsnosti celého systému.

1. Vyčistit mřížku

Přestože na trhu najdete spoustu chemických přípravků na grily, každý zkušený kuchař vám řekne, že nejlepší způsob, jak mřížku očistit, je takový, že gril pořádně rozpálíte nejlépe se sklopeným víkem a pak mřížku při nejvyšší teplotě důkladně vyčistíte ocelovým kartáčem.

Někdo mřížku po skončení sezony vezme a umyje v myčce na nádobí. To je možné u nerezové mřížky, u litinových se to nedoporučuje. Surová litina by začala velmi brzy korodovat, pro tu je důležité neustále ji udržovat pod tenkou vrstvou oleje (stejně jako litinové nádobí).

Nejideálnější je očistu aplikovat vždy po skončení grilování. Rozpálit gril na maximum a vyčistit kartáčem, který koupíte v každém hobbymarketu. A nezapomenout i na spodní stranu. A tím je člověk připravený na další víkend, kdy už stačí jen mřížku potřít špekem a další várka masa nebo zeleniny může přijít na stůl.

2. Zkontrolujte hadici k bombě

Plyn je dobrý sluha, ale špatný pán. Netěsný systém může přivodit výbuch. Proto je vhodné provést jednoduchou zkoušku. Ohněte do dlaně hadici a jestli se v ní objeví drobné prasklinky, je zralá na výměnu. Novou koupíte v instalatérských potřebách.

I když je vše v pořádku, zkuste na všechny spoje nakapat mýdlovou vodu. Pokud se objevují bublinky, objevilo se místo s netěsností.

3. Zkontrolujte i elektřinu

Elektrické grily jsou stále oblíbenější a ve výkonných variantách jsou rovnocenným partnerem a pomocníkem. Zkontrolujte stav přívodní šňůry, ale i stav venkovních zásuvek. Jde o to, zda se do nich během zimy nedostala voda, zda jsou funkční, aby nedošlo ke zkratu.

4. Zkontrolujte brikety

Možná, že vám zbyly nějaké brikety nebo dřevěné uhlí z minulé zimy. I když jste je skladovali v garáži nebo kůlně, mohly navlhnout. A není většího trapasu, než když sezvete kamarády na grilovačku a „ono to nehoří“.

Zkuste raději koupit brikety čerstvé a zásoby z minulé zimy jen opatrně „rozpouštět“ do topné dávky.

5. Namarinujte

Marinování dodává masu další chutě, maso je křehčí, doba přípravy je kratší. Návodů a receptů je hodně a dost záleží také na chuťových preferencích. 

Letní grilování

Určitě se však shodují v tom, že po marinování a před položením na gril je potřeba z masa odstranit veškeré pevné části, jako jsou kousky česneku nebo větší kousky bylinek, které by se mohly při grilování spékat. Nakonec by mělo zbýt jen čisté maso pokryté olejovým filmem.Podstatné jsou však složky, které by měla marináda obsahovat: olej, který pomáhá přenášet chutě, něco kyselého, co pomůže naloženému masu zkřehnout (hořčice, ocet, citronová šťáva, jogurt, kefír...), bylinky a sůl. U poslední ingredience se kuchaři různí v názorech. Mají za to, že vytahuje z masa tekutinu, jiní naopak maso rádi nasolují.

Rybímu masu stačí v marinádě hodinka, kuřecímu stejně tak. Vepřové nebo hovězí maso je nejlepší nechat marinovat přes noc, klidně i 24 hodin. Vyzkoušejte například marinádu podle Zdeňka Pohlreicha, jak ji doporučuje na kurzech v Gourmet Academy. 

Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Recept na vepřové kotlety v jablečné šťávě najdete v knize Zdeňka Pohlreicha Grilování.

4 kotlety
čerstvě mletý pepř a mořská sůl

Na marinádu:
2 lžíce přírodního krupicového cukru
2 lžíce 100% jablečného džusu
2 lžíce sójové omáčky
¼ cibule, nakrájené nadrobno

Postup:
Kotlety očistěte a tuk na okrajích nařízněte. Osolte je a opepřete. V misce promíchejte sójovou omáčku, džus, cukr, nakrájenou cibuli a do marinády vložte připravené kotlety. Nechte je v ledničce marinovat nejméně 1 hodinu, lépe přes noc. Asi 30 minut před grilováním vyndejte z lednice, aby kotlety došly na pokojovou teplotu.

Gril rozpalte na 230‒320 °C a rošt potřete tukem (olejem nebo kůžičkou ze slaniny). Maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Kotlety grilujte 10‒12 minut, jednou je při tom obraťte.

Maso sejměte z grilu a před podáváním ho nechte 3 minuty odpočívat.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Ugrilované kachní prso

VIDEO Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou...

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Barevně pestrá kuchyně

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A...

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025