Jablka a banány skladujte zvlášť, na maso jiné prkénko než na zeleninu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jablka a banány skladujte zvlášť, na maso jiné prkénko než na zeleninu

Lednice je dobrý sluha, ale musí se dodržovat několik zásad, jak potraviny v ní skladovat. Na otázky čtenářů odpovídala odbornice na bezpečnost potravin Hana Málková.
Peklo v lednici. Takhle se kazí potraviny | (0:23) | video: DIRECT pojišťovna

Zásadní pro bezpečnost je obecně takzvaná křížová kontaminace. Jde o to, aby se bakterie z masa, drůbeže nebo ryb nedostaly na potraviny, které už neprojdou tepelnou úpravou. Kdo toto nedodržuje, snadno si „vyslouží“ například salmonelózu v okamžiku, kdy náhodou koupí kontaminované maso.

Všechny otázky a odpovědi

Na všechny otázky kolem uchovávání a bezpečnosti potravin, na které jste se ptali Hany Málkové, se můžete podívat ZDE.

Že se banány nemají skladovat v lednici, je všeobecně známé, ale i skladování například jablek s banány v jednom prostoru nedělá dobrotu. „V přítomnosti jablek se může citlivé ovoce, například banán, rychleji kazit,“ upozorňuje odbornice Hana Málková.

Nezatracuje ani různé vymoženosti moderních lednic, jako jsou různé zóny pro zeleninu a maso. Upozorňuje ovšem, že sice mohou prodloužit čerstvost potraviny, ale nelze na ně spoléhat jako na univerzální spásu. I tam je doba uskladnění omezená.

Lednice na Hlavním nádraží

Na problematiku skladování potravin poukázala Direct pojišťovna, která v rámci pojištění domácnosti nabízí některé bonusy, jako například úhradu zničených potravin nebo příspěvek na koupi lednice, která vám vypověděla poslušnost.

Pojišťovna uspořádala happening, kdy do prostor pražského Hlavního nádraží nainstalovala prosklenou lednici a hodlá ji tam nechat tři týdny. Podívejte se na krátké video a do fotogalerie, kde se ukazuje, jak s potravinami zahýbal čas během prvního týdne. Pravidelní cestující tak mohou den po dni sledovat všechny změny, které se s obsahem lednice dějí. A mohou si představovat, jak by to mohlo vypadat u nich doma po dovolené, kdyby vypadly pojistky.

„Nejde jen o to ukázat to, co nikdo z nás nechce doma zažít, přinášíme i užitečné rady, jak se k potravinám chovat. Jsou totiž důležitou součástí našeho každodenního života,“ říká Jan Marek, mluvčí Directu.

Chlad pomáhá

Chlad je důležitým prostředím, ve kterém většina potravin zůstává déle čerstvá. Za zkázu potravin mohou ve velké míře zmnožené mikroorganismy, tedy bakterie, kvasinky a plísně. Jedná se o živé organismy, které pro svůj život a především rozmnožování potřebují optimální podmínky.

„Díky tomu, že potravinu vložíme do lednice, vystavíme mikroorganismy takovému prostředí, které jim neumožňuje rychlé množení. A tím tedy zaručíme delší trvanlivost potraviny,“ vysvětluje Hana Málková, odbornice na kvalitu a bezpečnost potravin.

Každému druhu mikroorganismu vyhovuje jiná teplota, stejně tak jako Eskymák je na tom trošku jinak než Keňan. I v říši mikroorganismů existují „Eskymáci“, kteří jsou aktivní i při nižší teplotě, která panuje v lednici. Ale jsou to spíše výjimky a pro většinu druhů je běžná teplota lednice natolik nepříznivá, že jim to v rozmnožování brání a potravinu nám tak rychle nezkazí.

Co dělat, když už lednice stávkuje

Když už se vrátíte z dovolené a najdete lednici ve stavu, který pořádně zacvičí s vašimi smysly, hodí se zachovat chladnou hlavu. Všechny potraviny vyndejte a důkladně prohlédněte, většinu budete muset bohužel vyhodit.

Co nejdříve zlikvidujte zkažené potraviny. Potraviny rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory) můžete vyhodit do bioodpadu či na kompost.

Maso a zbytky jídel živočišného původu do biodpadu nepatří, dejte je do sáčku a vyhoďte do směsného odpadu.

Existuje však několik potravin, které se vám možná podaří zachránit, protože by jim pobyt mimo chlad neměl vyloženě ublížit. Jedná se o třeba o kečup, hořčici, octové dresingy, džemy (tady je potřeba zkontrolovat, zda na jejich povrchu není plíseň!), nakládaná zelenina nebo některé ovoce i zelenina.

Lednici či mrazák před opětovným naplněním důkladně vyčistěte, můžete použít vodu s čistícím přípravkem, ale dobře poslouží i octová voda. Zavolejte do pojišťovny a zeptejte se, jestli v rámci vašeho pojištění domácnosti vám pojišťovna zničené potraviny uhradí.

U pojištění domácnosti jsou dnes běžně dostupné i asistenční služby. Zjistěte, zda vaše pojišťovna dokáže zajistit i opravu lednice.

Jak skladovat potraviny v lednici

  • Vytvořte si systém, jak potraviny v lednici uchovávat - starší potraviny dejte v polici dopředu, nově koupené potraviny s delší trvanlivostí umístěte do zadních řad.
  • Zabraňte křížové kontaminaci - neskladujte čerstvé maso v těsné blízkosti zeleniny, hotového jídla apod.
  • Pokud již potravinu otevřete, zkonzumujte ji co nejdříve.
  • Nenechávejte potraviny v lednici otevřené a nezakryté, využívejte různých boxů, sáčků nebo potravinové folie.
  • Ovoce a zeleninu vždy vyndejte ze sáčku a uložte do speciálních zásuvek ve spodní části lednice.
  • Lednici nepřeplňujte.
  • Nedávejte do lednice zbytečně potraviny, které tam nepatří a jen zabírají místo (např. neotevřené konzervy, UHT mléko, čokoláda apod.)
  • V lednici udržujte teplotu do 5 °C
  • Udržujte vaši lednici v čistotě.
  • Nedávejte do lednice ještě horké jídlo, nechte ho nejdříve vychladnout.
  • Otevírejte lednici na co nejkratší dobu.
Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025