Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Chlebíček na sladko. Zkuste skořicovo-datlový podle cukrářky

aktualizováno 
Nejlépe chutná ještě teplý, Markéta Krajčovičová ho doporučuje jako ideální přesnídávku. Nebo si ho dopřejte se šálkem horké čokolády, třeba na víkendovou snídani nebo za chladných podzimních večerů, které se nezadržitelně blíží.

Na těsto si připravte 250 g hladké mouky, 40 g (což jsou zhruba 2 lžíce) změklého másla a máslo na vymazání formy, 25 g (tedy necelé dvě lžíce) práškového cukru, 14 g (2 lžičky) prášku do pečiva, 1 vejce a 75 ml mléka.

Na náplň budete potřebovat 75 g jemného hnědého třtinového cukru, 100 g vypeckovaných a na kousky pokrájených datlí, 50 g (tedy cca 2,5 lžíce) změklého másla, 1 lžička (7 g) mleté skořice a 1,5 lžíce tuzemského rumu.

Příprava voňavého sladkého chlebíčku krok za krokem

V misce smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny.
Našlehané mléko s vajíčkem přilijte do misky s moukou smíchanou s kypřícím...
Pak si těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte.

V míse smíchejte vajíčko s mlékem a vyšlehejte do pěny. V další míse smíchejte mouku a kypřící prášek, přidejte cukr a změklé máslo. Přilijte našlehanou směs mléka s vajíčkem, promíchejte a těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Rukama ho propracujte, vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte chvilku odpočinout.

Datle vypeckujte a pokrájejte na kousky.
K datlím přidejte změklé máslo, torchu hnědého cukru, skořici...
...přilijte trochu rumu a pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily.

Mezitím si připravte náplň: do misky nasypte vypeckované a na kousky pokrájené datle, přidejte změklé máslo, hnědý cukr, trochu skořice a rum. Směs pečlivě promíchejte, aby se máslo a rum spojily. "Máslo je potřeba důkladně rozetřít o stěny misky, ono se nám za chvíli s rumem spojí," radí Markéta.

Odpočinuté těsto ještě naposledy propracujte.
Na plát naneste připravenou skořicovo-datlovou směs a rovnoměrně rozetřete.
...přeložte podélně napůl a zatočte.

Pak už zase můžete sáhnout po odpočinutém těstě. Pracovní plochu si trochu podsypte moukou, těsto naposledy propracujte a vyválejte z něj obdélníkový plát, asi 5 mm silný. Plát rovnoměrně potřete připravenou voňavou směsí a stočte jako roládu. Vrchní část po celé délce rozřízněte, podélně přeložte na polovinu, zatočte, jako byste ho chtěli ždímat, a vložte do kulaté formy.

V troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby chlebíček nechte asi pět minut odpočinout, pak ho opatrně oddělte od okraje, vyjměte z formy, lehce pocukrujte a nakrájejte na dílky. Ještě teplý je nejlepší.  

Kromě chlebíčku Markéta vystřihne i jedlého skarabea

Ve druhém dílu druhé série úspěšného pořadu Božské dorty (k vidění v pondělí po osmé večer na televizi Prima love) vytvaruje cukrářka Markéta Krajčovičová potahovaný dort do podoby bájného skarabea. Zjevně dobře inspirovaná návštěvou výstavy Tutanchamonova hrobu a pokladů na pražském Výstavišti.

Jak na chlebíček i skarabea

Pokud byste se pouštěli do podobně složitě tvarovaného dortu jako je skarabeus, nesmíte vyválet potahovou hmotu příliš na tenko, aby se vám na dortu neobjevily praskliny. Naštěstí lze ale takto poškozené místo snadno opravit. Podle Markéty stačí vzít kousek hmoty, navlhčit jej a přilepit na poškozené místo. Takže klidně tvarujte podobně složité tvary jakou jsou broučí nožičky, linie krovek či detaily broučí hlavy.

Právě na tyto drobnější detaily se dají krásně využít odřezky korpusu. Když je vytvarováno, celý korpus se natře krémem a nechá ztuhnout v lednici. Díky vrstvičce krému se totiž celý povrch dortu pěkně vyhladí a usnadní usazení vyválené potahové hmoty (na to se můžete podívat zde).

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.