Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Recept na kuličky plné energie, zdravou svačinku do školy

aktualizováno 
Málokdo si umí představit, že by dětem úplně odepřel sladkosti. Také to není nutné, stačí dobře vybrat. Místo sladkých tyčinek a čokolád s bílým cukrem a ztuženým tukem jim můžete připravit kuličky ze sušeného ovoce a čistého kakaa či zeleného čaje. Dodají energii ideálním způsobem.

Doma připravené kuličky můžete dát nejen na svačinu dětem do školy, ale dají se vzít s sebou i na výlety, které podnikáte s celou rodinou. Jsou v podstatě domácí variantou nejrůznějších müssli tyčinek. „Na složení těch kupovaných si dejte pozor a vybírejte jen ty nejkvalitnější, což jsou většinou ty v syrové kvalitě, tedy raw,“ radí specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková (více o jejích zásadách stravování čtěte zde, o raw kvalitě zde).

Základem je sladké sušené ovoce. „Nejlepší jsou datle, rozinky či sušené švestky, zkusit můžete i sušené hrušky,“ radí Slimáková, která podobné svačinky v nejrůznějších variantách připravuje nejen svým třem dětem. Dají se totiž ochutit podle toho, co kdo má opravdu rád a co mu chutná nejvíc.

Příprava ovocných kuliček krok za krokem

Sušené ovoce přes noc namočte do vody (stačí ponořit), aby změklo. Pokud pospícháte, můžete je s vodou krátce (zhruba dvě až tři minuty) povařit a změkne také. Přebytečnou vodu vymačkejte a ovoce v mixéru rozmixujte na hustou lepivou pastu. Už z té se dají tvarovat kuličky, ale můžete si ji dál ochutit.

Fotogalerie

K tomu je výborný třeba kakaový prášek a vanilka. Margit doporučuje třeba jejich kombinaci s rozinkovou pastou a sezamovými semínky či granulovanými pylovými zrnky na obalení. Milovníci čaje zase ocení kuličky ochucené zeleným čajem v prášku, ale do pasty samozřejmě můžete přimíchat třeba i nasekané ořechy. „Varianta se zeleným čajem samozřejmě není vhodná pro nejmenší děti, berte ji jako variantu kuliček pro dospělé. A na včelí pyl by zase raději měli zapomenout alergici,“ upozorňuje výživová poradkyně. 

Pokud je vzniklá hmota moc hustá, můžete do ní podle potřeby přidat lžičku nebo dvě kokosového tuku, který je koneckonců také vhodným zdrojem energie (více v předchozím článku zde). Potom pastu nechte dvě až tři hodinky zchladnout a lehce ztuhnout v ledničce a můžete se pustit do tvarování kuliček.

Proč jde o zdravou svačinku?

Tyto kuličky obsahují pouze kvalitní přirozené potraviny. Žádný přidaný cukr, žádné vysoce zpracované tuky či dokonce umělá sladidla a další aditiva, jak je v mnoha obdobných svačinkách pro děti běžné.

„Tělo z nich naopak získává kompletní živiny, přesně jak doporučuje ´zdravý talíř´: bílkoviny z ořechů a semínek, sacharidy z ovoce a tuky z tučného ovoce, jako jsou datle a nebo ořechy, případně z kokosového tuku, pokud ho přidáte. Navíc jsou všechny uvedené ingredience bohatým zdrojem vlákniny a mikroživin, jako jsou minerální látky, vitamíny a fytochemikálie,“ konstatuje propagátorka ´zdravého talíře´ jako praktické pomůcky zdravého stravování.

Kuličky pokládejte na pečicí papír a posléze je hned obalujte. „Na obalení můžete použít v podstatě jakákoliv semínka, většina z nich je ideálním zdrojem vápníku. Výborná jsou například sezamová či konopná. Skvěle chutnají i nasekané mandle či jiné oříšky, sušené plody kustovnice, sušené brusinky či jiné drobné ovoce, strouhaná či nasekaná čokoláda,“ nabízí další možné varianty Slimáková. A radí vzít si při přípravě kuliček děti k ruce. Zvýšíte tak šanci, že jim budou jako vlastnoručně připravené opravdu chutnat.

Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků a nechte v lednici ztuhnout. Můžete je tam i skladovat, ideálně v uzavřené plastové nádobě, a odebírat je podle potřeby. K chuti přijdou vždycky a jistě je ocení i návštěvy. Třeba jako dezert k odpolednímu čaji nebo kávě.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz