Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Recept na kuličky plné energie, zdravou svačinku do školy

Málokdo si umí představit, že by dětem úplně odepřel sladkosti. Také to není nutné, stačí dobře vybrat. Místo sladkých tyčinek a čokolád s bílým cukrem a ztuženým tukem jim můžete připravit kuličky ze sušeného ovoce a čistého kakaa či zeleného čaje. Dodají energii ideálním způsobem.

Doma připravené kuličky můžete dát nejen na svačinu dětem do školy, ale dají se vzít s sebou i na výlety, které podnikáte s celou rodinou. Jsou v podstatě domácí variantou nejrůznějších müssli tyčinek. „Na složení těch kupovaných si dejte pozor a vybírejte jen ty nejkvalitnější, což jsou většinou ty v syrové kvalitě, tedy raw,“ radí specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková (více o jejích zásadách stravování čtěte zde, o raw kvalitě zde).

Základem je sladké sušené ovoce. „Nejlepší jsou datle, rozinky či sušené švestky, zkusit můžete i sušené hrušky,“ radí Slimáková, která podobné svačinky v nejrůznějších variantách připravuje nejen svým třem dětem. Dají se totiž ochutit podle toho, co kdo má opravdu rád a co mu chutná nejvíc.

Příprava ovocných kuliček krok za krokem

Sušené ovoce přes noc namočte do vody (stačí ponořit), aby změklo. Pokud pospícháte, můžete je s vodou krátce (zhruba dvě až tři minuty) povařit a změkne také. Přebytečnou vodu vymačkejte a ovoce v mixéru rozmixujte na hustou lepivou pastu. Už z té se dají tvarovat kuličky, ale můžete si ji dál ochutit.

K tomu je výborný třeba kakaový prášek a vanilka. Margit doporučuje třeba jejich kombinaci s rozinkovou pastou a sezamovými semínky či granulovanými pylovými zrnky na obalení. Milovníci čaje zase ocení kuličky ochucené zeleným čajem v prášku, ale do pasty samozřejmě můžete přimíchat třeba i nasekané ořechy. „Varianta se zeleným čajem samozřejmě není vhodná pro nejmenší děti, berte ji jako variantu kuliček pro dospělé. A na včelí pyl by zase raději měli zapomenout alergici,“ upozorňuje výživová poradkyně. 

Pokud je vzniklá hmota moc hustá, můžete do ní podle potřeby přidat lžičku nebo dvě kokosového tuku, který je koneckonců také vhodným zdrojem energie (více v předchozím článku zde). Potom pastu nechte dvě až tři hodinky zchladnout a lehce ztuhnout v ledničce a můžete se pustit do tvarování kuliček.

Proč jde o zdravou svačinku?

Tyto kuličky obsahují pouze kvalitní přirozené potraviny. Žádný přidaný cukr, žádné vysoce zpracované tuky či dokonce umělá sladidla a další aditiva, jak je v mnoha obdobných svačinkách pro děti běžné.

„Tělo z nich naopak získává kompletní živiny, přesně jak doporučuje ´zdravý talíř´: bílkoviny z ořechů a semínek, sacharidy z ovoce a tuky z tučného ovoce, jako jsou datle a nebo ořechy, případně z kokosového tuku, pokud ho přidáte. Navíc jsou všechny uvedené ingredience bohatým zdrojem vlákniny a mikroživin, jako jsou minerální látky, vitamíny a fytochemikálie,“ konstatuje propagátorka ´zdravého talíře´ jako praktické pomůcky zdravého stravování.

Kuličky pokládejte na pečicí papír a posléze je hned obalujte. „Na obalení můžete použít v podstatě jakákoliv semínka, většina z nich je ideálním zdrojem vápníku. Výborná jsou například sezamová či konopná. Skvěle chutnají i nasekané mandle či jiné oříšky, sušené plody kustovnice, sušené brusinky či jiné drobné ovoce, strouhaná či nasekaná čokoláda,“ nabízí další možné varianty Slimáková. A radí vzít si při přípravě kuliček děti k ruce. Zvýšíte tak šanci, že jim budou jako vlastnoručně připravené opravdu chutnat.

Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků a nechte v lednici ztuhnout. Můžete je tam i skladovat, ideálně v uzavřené plastové nádobě, a odebírat je podle potřeby. K chuti přijdou vždycky a jistě je ocení i návštěvy. Třeba jako dezert k odpolednímu čaji nebo kávě.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025