Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Recept na kuličky plné energie, zdravou svačinku do školy

aktualizováno 
Málokdo si umí představit, že by dětem úplně odepřel sladkosti. Také to není nutné, stačí dobře vybrat. Místo sladkých tyčinek a čokolád s bílým cukrem a ztuženým tukem jim můžete připravit kuličky ze sušeného ovoce a čistého kakaa či zeleného čaje. Dodají energii ideálním způsobem.

Doma připravené kuličky můžete dát nejen na svačinu dětem do školy, ale dají se vzít s sebou i na výlety, které podnikáte s celou rodinou. Jsou v podstatě domácí variantou nejrůznějších müssli tyčinek. „Na složení těch kupovaných si dejte pozor a vybírejte jen ty nejkvalitnější, což jsou většinou ty v syrové kvalitě, tedy raw,“ radí specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková (více o jejích zásadách stravování čtěte zde, o raw kvalitě zde).

Základem je sladké sušené ovoce. „Nejlepší jsou datle, rozinky či sušené švestky, zkusit můžete i sušené hrušky,“ radí Slimáková, která podobné svačinky v nejrůznějších variantách připravuje nejen svým třem dětem. Dají se totiž ochutit podle toho, co kdo má opravdu rád a co mu chutná nejvíc.

Příprava ovocných kuliček krok za krokem

Sušené ovoce přes noc namočte do vody (stačí ponořit), aby změklo. Pokud pospícháte, můžete je s vodou krátce (zhruba dvě až tři minuty) povařit a změkne také. Přebytečnou vodu vymačkejte a ovoce v mixéru rozmixujte na hustou lepivou pastu. Už z té se dají tvarovat kuličky, ale můžete si ji dál ochutit.

Fotogalerie

K tomu je výborný třeba kakaový prášek a vanilka. Margit doporučuje třeba jejich kombinaci s rozinkovou pastou a sezamovými semínky či granulovanými pylovými zrnky na obalení. Milovníci čaje zase ocení kuličky ochucené zeleným čajem v prášku, ale do pasty samozřejmě můžete přimíchat třeba i nasekané ořechy. „Varianta se zeleným čajem samozřejmě není vhodná pro nejmenší děti, berte ji jako variantu kuliček pro dospělé. A na včelí pyl by zase raději měli zapomenout alergici,“ upozorňuje výživová poradkyně. 

Pokud je vzniklá hmota moc hustá, můžete do ní podle potřeby přidat lžičku nebo dvě kokosového tuku, který je koneckonců také vhodným zdrojem energie (více v předchozím článku zde). Potom pastu nechte dvě až tři hodinky zchladnout a lehce ztuhnout v ledničce a můžete se pustit do tvarování kuliček.

Proč jde o zdravou svačinku?

Tyto kuličky obsahují pouze kvalitní přirozené potraviny. Žádný přidaný cukr, žádné vysoce zpracované tuky či dokonce umělá sladidla a další aditiva, jak je v mnoha obdobných svačinkách pro děti běžné.

„Tělo z nich naopak získává kompletní živiny, přesně jak doporučuje ´zdravý talíř´: bílkoviny z ořechů a semínek, sacharidy z ovoce a tuky z tučného ovoce, jako jsou datle a nebo ořechy, případně z kokosového tuku, pokud ho přidáte. Navíc jsou všechny uvedené ingredience bohatým zdrojem vlákniny a mikroživin, jako jsou minerální látky, vitamíny a fytochemikálie,“ konstatuje propagátorka ´zdravého talíře´ jako praktické pomůcky zdravého stravování.

Kuličky pokládejte na pečicí papír a posléze je hned obalujte. „Na obalení můžete použít v podstatě jakákoliv semínka, většina z nich je ideálním zdrojem vápníku. Výborná jsou například sezamová či konopná. Skvěle chutnají i nasekané mandle či jiné oříšky, sušené plody kustovnice, sušené brusinky či jiné drobné ovoce, strouhaná či nasekaná čokoláda,“ nabízí další možné varianty Slimáková. A radí vzít si při přípravě kuliček děti k ruce. Zvýšíte tak šanci, že jim budou jako vlastnoručně připravené opravdu chutnat.

Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků a nechte v lednici ztuhnout. Můžete je tam i skladovat, ideálně v uzavřené plastové nádobě, a odebírat je podle potřeby. K chuti přijdou vždycky a jistě je ocení i návštěvy. Třeba jako dezert k odpolednímu čaji nebo kávě.





Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.