Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

aktualizováno 
Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí třeba i panenku, batáty či tofu.
Část 1/5

Někdo to bere zgruntu a začíná už od housky, třeba jako Alisa Benešová, které bere vaření tak vážně, že si založila foodblog. Proto začneme právě jejím receptem.

Burger z hovězího i s receptem na housku

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Příprava housky:

  • hladká mouka 300 g
  • celozrnná mouka žitná 70 g
  • balíček sušeného droždí
  • vajíčko
  • trocha cukru
  • 200 ml teplého mléka
  • 200 ml teplé vody

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Zaděláme na omladek (droždí, teplá voda, trochu cukru, trochu vlažné vody) a počkáme, než droždí bude aktivní (na povrchu pozorujeme bublinky). Můžeme dát do trouby na 40 stupňů a urychlit tak aktivitu.

Zbytek mouky prosijeme, přidáme vajíčko, mléko (postupně, hlídáme konzistenci), špetku soli a lžičku cukru. Vypracujeme spolu s omladkem hladké těsto.

Rozdělíme na šest dílů, uděláme v dlani placku a srolujeme dovnitř do tvaru bulky. Necháme šest bulek kynout na dvojnásobný objem.

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem (lze použít i jiná semínka, například mák). Dáme péct na 200 °C na 10 minut a aktivujeme tím droždí a poté ztlumíme na 180 °C zhruba na 15 minut. Hlídáme, aby se housky nespálily.

Ingredience na burger:

  • houska
  • mleté hovězí (cca 100 g jeden burger)
  • cibulka
  • vajíčko
  • rajče
  • kyselé okurky
  • cheddar (či jiný oblíbeny sýr)
  • kečup, hořčice, majonéza

Na rozpálený gril položíme zhruba centimetr vysoký burger a přiklopíme. Až se udělá vzorek, otočíme o 90 stupňů a dáme péct dám. Sýr se pak lépe uchytí. Kdo nemá rád sýr, poslouží tento postup pro přidání majonézy

Letní grilování

Vedle burgeru si položíme kolečka cibule. Vedle si dáme dělat volské oko. Opět na rozpálenou pánev - vajíčko se rychle zatáhne, takže se nerozteče po celé pánvi, bude hezky malé.

Housku po řezu osmahneme na pánvi či grilu. Nahoru dáme hořčicí, dolů kečup. Na kečup dáme salátek. Opět to pomůže tomu, aby se houska nerozmočila ze spodní strany. Poté dáme tenký plátek rajčátka.

Na horní housku naskládáme tenké plátky kyselých okurek a osmaženou cibulku. Na maso položíme sýr. Už ale gril nezavíráme a necháme sýr rozpustit.

A můžeme burger poskládat. Na rajče dáme vejce, na něj masíčko se sýrem a přiklopíme opatrně horní polovinou obložené housky. Aby se s burgerem lépe manipulovalo, propíchněte ho špejlí.



Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.

VIDEO Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika...


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz