Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

aktualizováno 
Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí třeba i panenku, batáty či tofu.
Část 1/5

Někdo to bere zgruntu a začíná už od housky, třeba jako Alisa Benešová, které bere vaření tak vážně, že si založila foodblog. Proto začneme právě jejím receptem.

Burger z hovězího i s receptem na housku

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Příprava housky:

  • hladká mouka 300 g
  • celozrnná mouka žitná 70 g
  • balíček sušeného droždí
  • vajíčko
  • trocha cukru
  • 200 ml teplého mléka
  • 200 ml teplé vody

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Zaděláme na omladek (droždí, teplá voda, trochu cukru, trochu vlažné vody) a počkáme, než droždí bude aktivní (na povrchu pozorujeme bublinky). Můžeme dát do trouby na 40 stupňů a urychlit tak aktivitu.

Zbytek mouky prosijeme, přidáme vajíčko, mléko (postupně, hlídáme konzistenci), špetku soli a lžičku cukru. Vypracujeme spolu s omladkem hladké těsto.

Rozdělíme na šest dílů, uděláme v dlani placku a srolujeme dovnitř do tvaru bulky. Necháme šest bulek kynout na dvojnásobný objem.

Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem (lze použít i jiná semínka, například mák). Dáme péct na 200 °C na 10 minut a aktivujeme tím droždí a poté ztlumíme na 180 °C zhruba na 15 minut. Hlídáme, aby se housky nespálily.

Ingredience na burger:

  • houska
  • mleté hovězí (cca 100 g jeden burger)
  • cibulka
  • vajíčko
  • rajče
  • kyselé okurky
  • cheddar (či jiný oblíbeny sýr)
  • kečup, hořčice, majonéza

Na rozpálený gril položíme zhruba centimetr vysoký burger a přiklopíme. Až se udělá vzorek, otočíme o 90 stupňů a dáme péct dám. Sýr se pak lépe uchytí. Kdo nemá rád sýr, poslouží tento postup pro přidání majonézy

Letní grilování

Vedle burgeru si položíme kolečka cibule. Vedle si dáme dělat volské oko. Opět na rozpálenou pánev - vajíčko se rychle zatáhne, takže se nerozteče po celé pánvi, bude hezky malé.

Housku po řezu osmahneme na pánvi či grilu. Nahoru dáme hořčicí, dolů kečup. Na kečup dáme salátek. Opět to pomůže tomu, aby se houska nerozmočila ze spodní strany. Poté dáme tenký plátek rajčátka.

Na horní housku naskládáme tenké plátky kyselých okurek a osmaženou cibulku. Na maso položíme sýr. Už ale gril nezavíráme a necháme sýr rozpustit.

A můžeme burger poskládat. Na rajče dáme vejce, na něj masíčko se sýrem a přiklopíme opatrně horní polovinou obložené housky. Aby se s burgerem lépe manipulovalo, propíchněte ho špejlí.



Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

VIDEO Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i...


Nejčtenější

Husky je parťák, který spolkne veškerý váš volný čas, ale nic neuhlídá

Kdo si jednou pořídí huskyho, ten si s ním pobytu v přírodě užije do sytosti.

Nejste-li opravdu aktivní sportovec tělem i duší se spoustou volného času, na huskyho zapomeňte, i kdyby vám jeho modré...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve slavné chalupářské komedii Na samotě u lesa?

Zdeněk Svěrák byl nejen spoluautorem scénáře, ale zahrál si i otce Lavičku.

Komedie natočená v roce 1976 Jiřím Menzlem se stala trvalkou televizního vysílání a mnoho hlášek z ní doslova...



Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...

Kdyby nastal blackout, na mytí i praní by lidem jako kdysi stačil popel

Na Kamenitém v Beskydech spolek Koliba s Václavem Michaličkou z Muzea...

Kdyby na dlouho vypadly dodávky elektřiny, poradili by si s tím lidé, kteří minulý týden vyrazili na horu Kamenitý v...

Další z rubriky

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

VIDEO: V Kalifornii servírují duhovou pizzu, zdobí ji jedlým třpytem

V Kalifornii si můžete dát pohádkově duhovou pizzu

V kalifornské pizzerii jednou za čas změní menu a vytvoří limitovanou edici pokrmu, který se stává reklamní součástí...

RODIČE ZNAJÍ: Takhle reálně vypadá rodinná dovolená!
RODIČE ZNAJÍ: Takhle reálně vypadá rodinná dovolená!

Z reklamního letáku cestovní společnosti se směje manželský pár sedící na úhledném plážovém lehátku. Před ním si společně hrají děti. A teď zpátky do reality, takhle rodinná dovolená většinou nevypadá.

Najdete na iDNES.cz