Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

aktualizováno 
V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete vyzkoušet kompletní porci z grilovaného tuňáka i s přílohou a salátem.

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem | foto: Aleš Vystrčil

„Posílám recept na přípravu tuňáka sashimi. Kupuji v Makru, mají ho totiž neskutečně čerstvého. Připravuji z něho velký a silný steak, asi tři centimetry silný, každý váží 300–400 gramů,“ popisuje čtenář a nadšený grilovač Aleš Vystrčil.

Tuňáku se přezdívá „ferrari“ mezi rybami. Jejich přirozená potřeba pohybu je existenčně důležitá, protože žábry jim pracují, a můžou tedy dýchat, pouze když jsou v pohybu. Pohybují se dokonce i ve spánku. Díky tomu je maso tuňáků pevné a obsahuje málo tuku.

Letní grilování

Na přípravu tuňáka nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si jen se solí, olivovým olejem a mletým pepřem.

Potřete steaky olejem a ochutíte pepřem asi hodinu předem při pokojové teplotě jako u klasického steaku. Pak ho osolíte hrubozrnnou solí, ideálně maldonskou (mořská sůl typická pyramidovými měkkými krystaly a oblíbená šéfkuchaři) a grilujete asi minutu z každé strany na plně rozžhaveném grilu ideálně na dřevěném uhlí. Uprostřed steaku musí podle čtenáře zůstat růžový proužek.

Je potřeba se nebát krátkého času grilování, po stažení z grilu necháte přikryté maso dojít jako u klasického steaku. Při servírování steak nakrájíte na zhruba centimetr silné plátky.

Omáčka k servírování

Budete potřebovat: olivový olej, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu, kvalitní sůl a pepř, najemno nastrouhaný česnek a nasekanou petržel či jinou čerstvou bylinku.

Soutěž o kontaktní grily

Nezapomeňte poslat vaše fotografie a recepty, abyste se mohli zařadit do soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. Fotografie i recepty posílejte na e-mail soutez.hobby@idnes.cz, kompletní pravidla najdete v úvodním článku, kde jsme soutěž vyhlašovali.

Suroviny smíchejte, nechte odležet a při servírování tuňáka potřete. Můžete doladit i několika lístky rukoly či polníčku jako na fotce.

Brambory na grilu

Rané brambory uvařte na mírném plameni skoro doměkka. Vodu slijte a brambory nechte odstát, smíchejte se solí, pepřem a olivovým olejem. Grilujte na rozpáleném grilu dokřupava, po stažení z grilu smíchejte s nasekanou petrželkou a nechejte chvilku odstát.

Rajčatový salát

Budete potřebovat: rajčata, papriku, červenou cibuli, sůl, pepř, vinný ocet a lžičku mletého cukru podle chuti.

Rajčata, papriku a cibuli nakrájíte na malé kostky a smícháte dohromady a ochutíte solí, pepřem, troškou octa a cukru. Jak celý pokrm může vypadat, vidíte na fotografii.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz