Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

aktualizováno 
V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete vyzkoušet kompletní porci z grilovaného tuňáka i s přílohou a salátem.

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem | foto: Aleš Vystrčil

„Posílám recept na přípravu tuňáka sashimi. Kupuji v Makru, mají ho totiž neskutečně čerstvého. Připravuji z něho velký a silný steak, asi tři centimetry silný, každý váží 300–400 gramů,“ popisuje čtenář a nadšený grilovač Aleš Vystrčil.

Tuňáku se přezdívá „ferrari“ mezi rybami. Jejich přirozená potřeba pohybu je existenčně důležitá, protože žábry jim pracují, a můžou tedy dýchat, pouze když jsou v pohybu. Pohybují se dokonce i ve spánku. Díky tomu je maso tuňáků pevné a obsahuje málo tuku.

Letní grilování

Na přípravu tuňáka nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si jen se solí, olivovým olejem a mletým pepřem.

Potřete steaky olejem a ochutíte pepřem asi hodinu předem při pokojové teplotě jako u klasického steaku. Pak ho osolíte hrubozrnnou solí, ideálně maldonskou (mořská sůl typická pyramidovými měkkými krystaly a oblíbená šéfkuchaři) a grilujete asi minutu z každé strany na plně rozžhaveném grilu ideálně na dřevěném uhlí. Uprostřed steaku musí podle čtenáře zůstat růžový proužek.

Je potřeba se nebát krátkého času grilování, po stažení z grilu necháte přikryté maso dojít jako u klasického steaku. Při servírování steak nakrájíte na zhruba centimetr silné plátky.

Omáčka k servírování

Budete potřebovat: olivový olej, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu, kvalitní sůl a pepř, najemno nastrouhaný česnek a nasekanou petržel či jinou čerstvou bylinku.

Soutěž o kontaktní grily

Nezapomeňte poslat vaše fotografie a recepty, abyste se mohli zařadit do soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. Fotografie i recepty posílejte na e-mail soutez.hobby@idnes.cz, kompletní pravidla najdete v úvodním článku, kde jsme soutěž vyhlašovali.

Suroviny smíchejte, nechte odležet a při servírování tuňáka potřete. Můžete doladit i několika lístky rukoly či polníčku jako na fotce.

Brambory na grilu

Rané brambory uvařte na mírném plameni skoro doměkka. Vodu slijte a brambory nechte odstát, smíchejte se solí, pepřem a olivovým olejem. Grilujte na rozpáleném grilu dokřupava, po stažení z grilu smíchejte s nasekanou petrželkou a nechejte chvilku odstát.

Rajčatový salát

Budete potřebovat: rajčata, papriku, červenou cibuli, sůl, pepř, vinný ocet a lžičku mletého cukru podle chuti.

Rajčata, papriku a cibuli nakrájíte na malé kostky a smícháte dohromady a ochutíte solí, pepřem, troškou octa a cukru. Jak celý pokrm může vypadat, vidíte na fotografii.

Autor:


Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...


Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

PRAGMA personální agentura s.r.o.
Mobile Architect

PRAGMA personální agentura s.r.o.
Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj
nabízený plat: 60 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz