Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Část 2/4

Hovězí hamburger s cheddarem, česnekovou aioli, glazovanou slaninou, polníčkem, rajčetem a červenou cibulí

Hamburger se slaninou a aioli

Po minihamburgeru přistál do naší redakční pošty „dospělácký“ hamburger, jeho detailní recept poslala Jana Patschová. 

Suroviny:

Briošky:

  • 240 g hladké mouky
  • ½ balíčku droždí
  • lžička soli
  • 30 g másla
  • 120 ml mléka
  • špetka cukru
  • 1 vejce

Česneková aioli:

  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • dijonská hořčice
  • stroužek česneku
  • šťáva z ½ citronu
  • 125 ml oleje (25 ml extra panenského olivového oleje a 100 ml slunečnicového)
  • žloutek

Maso:

  • kilo středně hrubě pomletého hovězího krku
  • sůl
  • pepř

Omáčka na slaninu:

  • 20 ml javorového sirupu
  • 10 ml whiskey

Na servírování:

  • 8 plátků sýru čedar
  • 8 plátků slaniny
  • rajčata
  • polníček
  • červená cibule

Postup:

Nejdříve necháme z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí vzejít kvásek. Zbytek surovin smícháme v míse, k těm pak přidáme kvásek a vypracujeme těsto. 

Letní grilování

To necháme přibližně hodinu kynout, potom z těsta vytvarujeme kuličky a jemně je přitlačíme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C v horkovzdušné troubě přibližně 15-20 minut. Chcete-li dosáhnout matného vzhledu briošky, pak je před pečením můžete potřít vodou nebo naopak rozšlehaným vejcem pro lesklý vzhled. Z uvedeného množství upečete osm menších briošek.

Ze středně hrubě pomletého hovězího krku si vytvarujeme bochánky tak, aby každý z nich měl zhruba 150 gramů a odpovídal velikosti briošky. Takto vytvarované bochánky dáme odpočinout do lednice až na dvě hodiny, neboť vychlazené maso si lépe zachová strukturu a chuť.

Mezitím, co bude maso odpočívat v lednici, si připravíme česnekovou aioli a zeleninu. Do mističky dáme žloutek, osolíme, opepříme, přidáme dijonskou hořčici, citronovou šťávu a česnek. 

Postupně přiléváme olej a mixujeme ponorným mixerem, než vznikne hutná aioli o konzistenci majonézy. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme a důkladně osušíme, pokud máte, můžete použít na osušení salátu odstředivku. Není žádoucí, aby zelenina, kterou budete při kompletování do hamburgeru dávat, byla mokrá. Hotovou česnekovou aioli a přichystanou zeleninu dáme do lednice.

Posílali jste fotografii s receptem, výhrou je kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Měli jste vyfotografovat své oblíbené grilované jídlo, přiložit recept, případně i příběh jeho vzniku.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty, které se sešly v soutěži

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Dále si připravíme omáčku, kterou na závěr potřeme slaninu. Smícháme javorový sirup spolu s whiskey v poměru 2:1 a důkladně rozmícháme.

Před grilováním maso z obou stran důkladně osolíme a opepříme a následně položíme na rozpálený gril. Maso grilujeme cca 3 až 4 minuty z obou stran pro přípravu medium rare. Po otočení na maso položíme plátek čedar, aby se rozpekl. Po grilování necháme maso pár minut odležet, maso tak vstřebá šťávy, které se při grilování uvolnily. Pokud bychom jej nenechali odpočinout, šťávy by vytekly.

Slaninu položíme na gril a grilujeme do křupava. Ke konci grilování ji potřete připravenou směsí z javorového sirupu a whiskey, cílem je, aby javorový sirup na slanině krásně zkaramelizoval. Dávejte však pozor, aby se javorový sirup naopak nepřipálil, pak by slanina byla hořká. Hranice mezi zkaramelizováním a připálením je opravdu velice tenká. Křupavá slanina dodá hamburgeru texturu.

Pokud grilujete na kameni, pak výpekem ze slaniny potřete briošky na řezu. Maximalizujete tak chuť, kterou do hamburgeru dostanete. Briošky zlehka mašlovačkou potřete olejem a následně je dejte po řezu opéct do zlatova na gril. Opečením zabráníte jejich rozmočení, ke kterému by jinak došlo po potření omáčkou, případně šťávou z rajčete či jiné zeleniny.

Následně hamburger kompletujeme – briošky potřeme omáčkou, položíme maso, slaninu, rajče, polníček, červenou cibuli.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Sendviče s karé a krůtím masem

VIDEO Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

Grilované koleno zaručeně rozpálí každou silvestrovskou oslavu

Hotové vepřové kolenu s ratatouille

VIDEO Blíží se silvestrovská noc plná jídla a pití a hodně lidí si doma navečer kromě jednohubek nebo...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...