Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Znají svoje tělo a jeho limity, přesto kvůli chilli končí i v křečích

aktualizováno 
Velcí kluci většinou nebrečí, ale minulou sobotu jich za jediným stolem v Berlíně plakala a svíjela se v křečích celá řada. Účastnili se soutěže se zdánlivě jednoduchým zadáním: sníst všech čtrnáct pokrmů speciálního menu se zvyšující se pálivostí jednotlivých jídel.

Na počátku berlínské soutěže byl hec mezi přáteli, kteří si chtěli vyzkoušet, kdo z nich dokáže sníst nejpálivější chilli. Šílený nápad se ujal a získal tolik popularity, že se z něj stala vážná soutěž.

Fotogalerie

Pořadatelem akce je Frank Spiess, který ochraňuje tajné pikantní recepty a podle nich připravuje jednotlivým soutěžícím dávky superpálivých jídel.

První výzva přichází na stůl v podobě pálivé pepřové omáčky (tedy omáčky s kayenským pepřem, což jsou mleté pálivé papričky) o síle 10 000 jednotek pálivosti, tedy SHU. Pálivost je závislá na obsahu capsaicinu v pálivých papričkách, v těch sladkých nenajdete žádný. A například známá pálivá omáčka tabasco má maximálně 8 000 tisíc SHU (více zde).

Není divu, že s každým podávaným jídlem pole účastníků řídne. K misce s „currywurstem“ s omáčkou, která se 7,7 milionu SHU pálí jako sto čertů, už se jich propracuje jen pár. Pro představu: čistý capsaicin má 16 milionů SHU a 7,7 milionu jako konzumované jídlo nemá ani pepřový sprej.

Letos v konkurenci tvrdých chlapů zvítězil Stephan Kühne, který se ochlazoval  ledovými zábaly. A neuvěřitelných 7,7 milionu SHU zvládl pokořit jako jediný. "Pálení v ústech se dá vydržet," řekl po soutěži reportérům Reuters. "Ale horkost v kombinaci se silnými křečemi v žaludku, to je tvrdé.“ Na videu je to evidentní.

Autoři: ,




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.