Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Znají svoje tělo a jeho limity, přesto kvůli chilli končí i v křečích

aktualizováno 
Velcí kluci většinou nebrečí, ale minulou sobotu jich za jediným stolem v Berlíně plakala a svíjela se v křečích celá řada. Účastnili se soutěže se zdánlivě jednoduchým zadáním: sníst všech čtrnáct pokrmů speciálního menu se zvyšující se pálivostí jednotlivých jídel.

Na počátku berlínské soutěže byl hec mezi přáteli, kteří si chtěli vyzkoušet, kdo z nich dokáže sníst nejpálivější chilli. Šílený nápad se ujal a získal tolik popularity, že se z něj stala vážná soutěž.

Fotogalerie

Pořadatelem akce je Frank Spiess, který ochraňuje tajné pikantní recepty a podle nich připravuje jednotlivým soutěžícím dávky superpálivých jídel.

První výzva přichází na stůl v podobě pálivé pepřové omáčky (tedy omáčky s kayenským pepřem, což jsou mleté pálivé papričky) o síle 10 000 jednotek pálivosti, tedy SHU. Pálivost je závislá na obsahu capsaicinu v pálivých papričkách, v těch sladkých nenajdete žádný. A například známá pálivá omáčka tabasco má maximálně 8 000 tisíc SHU (více zde).

Není divu, že s každým podávaným jídlem pole účastníků řídne. K misce s „currywurstem“ s omáčkou, která se 7,7 milionu SHU pálí jako sto čertů, už se jich propracuje jen pár. Pro představu: čistý capsaicin má 16 milionů SHU a 7,7 milionu jako konzumované jídlo nemá ani pepřový sprej.

Letos v konkurenci tvrdých chlapů zvítězil Stephan Kühne, který se ochlazoval  ledovými zábaly. A neuvěřitelných 7,7 milionu SHU zvládl pokořit jako jediný. "Pálení v ústech se dá vydržet," řekl po soutěži reportérům Reuters. "Ale horkost v kombinaci se silnými křečemi v žaludku, to je tvrdé.“ Na videu je to evidentní.

Autoři: ,



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz