Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už mají vyprodáno. Pokud jste ji objednali včas, zbývá už jen, abyste husu správně připravili.
Podívejte se, jak správně upéct svatomartinskou husu | (0:54) | video: Cuketka.cz

Metod je asi tolik, kolik šéfkuchařů. Například existuje recept na super pomalu pečenou husu přes noc, zajímavý recept pro nás připravil i s lokšemi kuchař Martin Hořejš. Další variantu, ze kterých si můžete vybrat, upekl bloger Martin Kuciel zvaný Cuketka, který dává přednost pečení na mřížce, aby mohl kolem husy vzduch dobře proudit.

„Moje východiska pro pečení husy? Prvně pečení na vyšším roštu. Je to způsob, kde se husa peče jakoby ve vzduchu a má pod sebou dostatek prostoru pro proudění vzduchu. Plech nebo pekáč dole je primárně pro zachytávání výpeku a tuku. A stejně tak úvodní voda na podlití – chrání tuk i výpek, který z husy odkapává v úvodu, aby se nepřepaloval,“ popisuje v receptu.

Peče pomalu a při nízké teplotě - pět hodin při 150 °C a pak kvůli kůrce ještě čtvrt hodiny při 230 °C. „Můžete husu zakrývat nebo topit ve spoustě podlité vody, ale nic z toho ji před vysušením nezachrání. Nízká teplota pečení a pomalé šplhání vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy,“ radí Cuketka.

Suroviny

  • 1 husa
  • sůl, kmín, jablka

Důležité je i dlouhé a pořádné nasolení masa předem. Ideál by bylo husu zasypat solí úplně celou a nechat v lednici přes noc. Pro naše domácí potřeby stačí pořádné osolení a odpočinek do druhého dne. Nasolení je klíčové pro správnou chuť husy a pro vypečenou kůži.

Co dál? „Snad už jen práce s výpekem. Sám ho jen oddělím od tuku, rozpustím ve vývaru a svařím do vyšší koncentrace. Tak jsem nejspokojenější,“ říká.

Při výběr husy doporučuje bloger zvolit husu mladou – okolo 3 kg. Pracuje se s nimi nejlépe, mají jemnější chuť a dají se upéct v rozumném čase. Pokud budete pracovat s husou mraženou, doporučuje připočíst dva dny navíc a husu rozmrazit pomalu přímo v lednici. 

Postup

Tip blogera:

Jak šťávu zahustit? Sám šťávu nejraději nezahušťuji. Pokud chcete mít klasickou omáčku zahuštěnou jíškou, dostanete se k ní docela snadno. 

V rendlíku rozehřejte lžíci sebraného husího sádla, přidejte lžíci mouky a chvíli zasmahněte. Poté vmíchejte šťávu (podle potřeby nařeďte) a povařte asi 10 minut do zhoustnutí. 

Zaprašování moukou přímo do výpeku s tukem v pekáči neodporučuji, je to totiž dost nešikovné. Když uděláte jíšku i šťávu zvlášť, máte obojí pěkně pod kontrolou a můžete omáčku pěkně vyladit.

  1. Husu si nejprve připravte a nasolte. Z břišní dutiny vyjměte droby i přebytečný tuk. Pak husu ze všech stran i zevnitř pořádně osolte (opravdu solí nešetřete) a okmínujte. Dejte na plech nebo na mřížku a nechte odležet v lednici. Minimum je přes noc, ideál je 24 hodin.
  2. Nasolenou husu osušte a dutinu vyplňte jablky. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež (na videu), který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně. Můžete to také vyřešit použitím pekáče a tím, že husu položíte přímo na mřížku v troubě.
  3. Husu před pečením podlijte vodou a dejte péct do trouby rozehřáté na 120 °C. Pečte podle velikosti husy 4 až 6 hodin. Maso musí jít po upečení úplně od kosti. Pro pěkně křupavou kůrčičku husu ke konci vyndejte z trouby. Troubu rozehřejte na 230 °C. Pak husu vraťte a zprudka zapečte asi 15 minut.
  4. Upečenou husu dejte stranou a nechte v klidu odpočívat. Mezitím z plechu slijte přebytečný tuk. Dejte na sporák a zalijte vodou (nebo vývarem). Nechte přijít k varu a zároveň seškrábejte a rozmíchejte všechny připečeniny. Přes cedník slijte do rendlíku a svařte na silnou šťávu. Odpočatou husu naporcujte a podávejte spolu se šťávou a husím sádlem. A samozřejmě přidejte i lokše a zelí.
Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12