Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třináct tipů pro praktické dárky do kuchyně. Teploměr, pinzeta, ocílka

aktualizováno 
Jsou dárky, které nejprve nadchnou, ale nakonec se nezařadí mezi pomůcky, které se používají denně, takže se postupně stěhují do spodních zásuvek kuchyňské linky. A když se jednou za rok udělá pořádek, většinou končí na skládce.

Jaký dárek do kuchyně by se hodil tomuto muži? Možná nějaká dobrá e-kuchařka. | foto: Profimedia.cz

Zeptali jsme se kuchařů a lidí, pro které je vaření denním chlebem, které z pomůcek považují v kuchyni zásadní a jakým dárkem z kategorie těch opravdu užitečných uděláte radost.

Fotogalerie

Radek David, Babiččina zahrada, La Veranda, šéfkuchař
„Úplný základ je dobrý nůž. Když si koupíte sadu dobrých kovaných nožů, budete je mít do konce života. V kuchyni vystačíte v podstatě se čtyřmi noži. Já bych doporučoval kuchařský nůž, 21 nebo 23 centimetrů, pak nůž na šunku, určitě nesmí chybět vykosťovací nůž a pak nějaký menší nůž, se kterým si poradíte s drobnějšími pracemi. Taková sada profesionálních nožů vás bude sice stát třeba osm tisíc, ale takové nože po vás možná ještě zdědí vaši potomci,“ říká David.

Mezi nezbytné pomůcky do kuchyně v domácnosti, kde se hodně vaří a peče, považuje kuchyňský robot. To je opravdu neocenitelný pomocník. „Na tom uděláte všechno. Bramborové pyré, uhnětete těsto na chleba, knedlíky, našleháte bílek a soustu dalších věcí,“ doporučuje.

Jana Černá, kuchařka, lektorka, nutriční poradkyně
„Podle mě je možná ještě důležitější než koupit kvalitní nůž koupit kvalitní diamantovou ocílku. U nože se může stát, že se člověk napoprvé netrefí. Anebo si koupí průměrný nůž v ceně kolem tisícikoruny. Ale ta ocílka povýší vlastnosti i takového nože. A zatímco k hodně kvalitnímu noži se můžete propracovávat, ocílka je stálá hodnota, i když stojí kolem dvou tisíc,“ popisuje svůj názor Černá.

Síň hanby Nigelly Lawsonové

I tato známá kuchařská televizní hvězda se přiznala, že často nakupuje kuchyňské pomocníky nerozvážně. Čtěte, co všechno se hromadí v jejích kuchyňských zásuvkách.

Tomáš Vobořil, restaurace Podolka, majitel, kuchař
„Já řeknu, co bych si přál já. Chtěl bych výkonný vysokootáčkový mixér, abych si mohl vyrábět prášek ze třtinového cukru nebo ořechovou mouku. Já mám samozřejmě vyhlídnutý profi stroj, ale předpokládám, že pro domácí použití nikdo mašiny za třicet tisíc nebude kupovat. Ale existují i levnější domácí varianty,“ popisuje Tomáš Vobořil s tím, že zvláště pro přípravu raw stravy je to naprosto nezbytný pomocník.

Tomáš Černý, La finestra, šéfkuchař
„Hodně lidí doma podceňuje používání pinzety. U nás v podniku, který se soustřeďuje na maso, je však pinzeta nezbytná. Protože píchat do masa na pánvi vidličkou je smrtelný hřích a každý, kdo to myslí s vařením doopravdy, by si měl pinzetu pořídit,“ radí šéfkuchař.

Mezi tak trochu opomíjené a zapomenuté dárky podle něj patří klasická remoska. V ní naše maminky a babičky dokázaly za minimálního úsilí a spotřeby energie vykouzlit divy. „A do rodiny, která je zatížena na zdravější výživu, bych doporučoval odšťavňovač. Nejenže jsou teď čerstvé šťávy populární, ale hodí se i k přípravě studené kuchyně,“ radí.

Roman Vaněk, Pražský kulinární institut, majitel, kuchař

V žertu nezapomene zatipovat svou novou Pražskou kuchařku, ale pak se zamyslí a zamíří k tomu, co je mu nejbližší. „V každém regionu, nejen v Praze, dnes najdete možnost absolvovat nějaký kurz vaření. A to je zkušenost k nezaplacení. Takže věnujte svému blízkému poukaz a určitě se nespletete. Nebo přijďte oba,“ vybízí.

Martin Kuciel (pan Cuketka), foodbloger
„Za mě je to dobrá příčná škrabka na zeleninu s čepelí na kloubu a mandolína na krájení zeleniny. To jsou moji kuchyňští dříči, kteří nesmírně urychlují zpracování surovin. Když mám vařit někde, kde to nemají, jsem z toho nesvůj,“ přiznává se Kuciel.

Podle něj se v kuchyni neobejdete ani bez vpichovacího teploměru, který je důležitý pro jakékoliv pečení od kuřete po steaky.

Lukáš Jeništa, lektor v Chefparade, kuchař
„V tomhle se shodneme. Vpichovací teploměr je jedním z nepraktičtějších doplňků, které mohou při vaření pomoci. Zvláště když kvalitní maso není právě levné, byla by škoda jej znehodnotit,“ připomíná.

Na rozdíl od klasických mechanických teploměrů se dnes v podstatě za pár korun dají koupit i digitální, kde si nastavíte požadovanou teplotu a digitální krabička zapípá v okamžiku, kdy vnitřní teplota dosáhla požadované teploty.

Tento teploměr je výborný zvláště při pečení celých kusů masa jako krůty, rostbeefu, vepřové pečeně, ale hodí se třeba i když děláte kuřecí prsa vcelku nebo vepřovou panenku, pohlídá i propečení sekané.

Marek Svoboda, Bidvest, kuchař
„Mně se v kuchyni hodně osvědčila taková ta malá jednoruční strouhátka, říká se tomu microplane. Koupíte si několik podle hrubosti, použijete na sýr, muškátový oříšek, zeleninu. Přitom v zásuvce to nezabírá tolik místa jako to klasické velké stojací struhadlo,“ přidává tip Marek Svoboda.

Jaký dárek do kuchyně považujete za opravdu praktický? Podělte se s ostatními v diskusi.

Vánoční iDNES.cz
Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.