Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

  20:18aktualizováno  20:18
Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout různorodost české a moravské kuchyně a navíc jsou mimopražské restaurace pod jeho rozlišovacími schopnostmi. Přitom mnoho vynikajících restaurací najdete i mimo hlavní město.

Současná nabídka tuzemské špičkové gastronomie je velmi bohatá, zejména ve velkých českých a moravských městech. 

22 nejlepších restaurací pro rok 2019

Nejvýše oceněné restaurace s pečetí se třemi Zlatými lvy nabízejí záruku neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou (řazeno abecedně):

  • Alcron
  • Aromi
  • Restaurace Augustine
  • Aureole
  • Bellevue
  • Coda
  • Francouzská restaurace Art Nouveau
  • Grand Cru Restaurant & Bar
  • Kampa park
  • La Finestra in Cucina
  • La Veranda
  • Oblaca
  • Paloma Průhonice
  • Piano Nobile
  • Restaurace Salabka
  • Restaurace Sarah Bernhardt
  • SOHO
  • Terasa u Zlaté studně
  • U malířů 1543
  • V Zátiší
  • Zdeněk´s Oyster Bar
  • Zlatá Praha

„Fenoménem je v tomto případě hlavní město Praha s největším počtem špičkových restaurací, které svým zákazníkům nabízejí mimořádné zážitky, ale my jsme se soustředili i na vyhledávání mimopražských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu,“ říká zakladatel projektu Václav Budínský.

Souvisí to i s trendem, kdy prezentace restaurace a jejího šéfkuchaře už pro kuchaře nemusí znamenat jen otročinu u sporáku, ale i prestiž. A možná to tento obor může zatraktivnit i mnoha mladým adeptům, kteří mohou vidět, že jejich zdánlivě „beznadějná“ práce také může dojít ocenění.

„Ačkoli existuje řada více či méně známých žebříčků a hodnocení restaurací, chyběl v Česku národní standard objektivního a profesionálního hodnocení kvality restaurací. Tato situace nebyla výhodná ani pro zákazníky, ale ani pro samotné majitele či provozovatele restaurací,“ říká Jiří Pašek, ředitel společnosti TopLife Czech.

TopLife Czech proto přišla s řešením, metodikou a týmem profesionálních hodnotitelů. Hodnotitelé od roku 2014 mapují a hodnotí všechny špičkové restaurace. 

„Máme asi padesát hodnotitelů, kteří chodí do restaurací pravidelně a zabývají se nejen samotnou kvalitou jídla, ale hodnotí i servis a atmosféru podniku, což podle nás do hodnocení určitě patří,“ popisuje.

Podle něj se nepokoušejí sestavit nějaké žebříčky jako některé jiné konkurenční projekty. Spíš jim jde o ocenění hodnocených restaurací jedním, dvěma nebo třemi Lvy podle toho, jak restauraci hodnotitelé ocenili.

Pravidelně pak TopLife Czech zprostředkovává příležitost seznámit se s každoročním výsledkem hodnocení v přehledné publikaci. Právě při vyhlašování výsledků Zlatých lvů pro restaurace pro rok 2019 zástupci společnosti pokřtili novou publikaci, kde najdete nejen oněch 22 restaurací oceněných třemi lvíčky, ale více než sto restaurací, které získaly Lva. 

Přední strana obálky

Tím se publikace stává skutečným průvodcem po tom nejlepším, co lze v Česku v gastronomii ochutnat. U každé prezentované restaurace máte možnost se seznámit jak s šéfkuchařem, tak s interiérem, nabídkou i filozofií kuchyně, kterou nabízí.

Mimo to společnost vydává i publikace jako kuchařky. Typickým příkladem je Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů, kterou společně sepsalo 70 autorů a uvedli v ní 210 receptů upravených tak, aby byly přístupné i pro domácí vaření.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Najdete na iDNES.cz