Současná nabídka tuzemské špičkové gastronomie je velmi bohatá, zejména ve velkých českých a moravských městech.
22 nejlepších restaurací pro rok 2019Nejvýše oceněné restaurace s pečetí se třemi Zlatými lvy nabízejí záruku neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou (řazeno abecedně):
|
„Fenoménem je v tomto případě hlavní město Praha s největším počtem špičkových restaurací, které svým zákazníkům nabízejí mimořádné zážitky, ale my jsme se soustředili i na vyhledávání mimopražských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu,“ říká zakladatel projektu Václav Budínský.
Souvisí to i s trendem, kdy prezentace restaurace a jejího šéfkuchaře už pro kuchaře nemusí znamenat jen otročinu u sporáku, ale i prestiž. A možná to tento obor může zatraktivnit i mnoha mladým adeptům, kteří mohou vidět, že jejich zdánlivě „beznadějná“ práce také může dojít ocenění.
„Ačkoli existuje řada více či méně známých žebříčků a hodnocení restaurací, chyběl v Česku národní standard objektivního a profesionálního hodnocení kvality restaurací. Tato situace nebyla výhodná ani pro zákazníky, ale ani pro samotné majitele či provozovatele restaurací,“ říká Jiří Pašek, ředitel společnosti TopLife Czech.
TopLife Czech proto přišla s řešením, metodikou a týmem profesionálních hodnotitelů. Hodnotitelé od roku 2014 mapují a hodnotí všechny špičkové restaurace.
„Máme asi padesát hodnotitelů, kteří chodí do restaurací pravidelně a zabývají se nejen samotnou kvalitou jídla, ale hodnotí i servis a atmosféru podniku, což podle nás do hodnocení určitě patří,“ popisuje.
Podle něj se nepokoušejí sestavit nějaké žebříčky jako některé jiné konkurenční projekty. Spíš jim jde o ocenění hodnocených restaurací jedním, dvěma nebo třemi Lvy podle toho, jak restauraci hodnotitelé ocenili.
Pravidelně pak TopLife Czech zprostředkovává příležitost seznámit se s každoročním výsledkem hodnocení v přehledné publikaci. Právě při vyhlašování výsledků Zlatých lvů pro restaurace pro rok 2019 zástupci společnosti pokřtili novou publikaci, kde najdete nejen oněch 22 restaurací oceněných třemi lvíčky, ale více než sto restaurací, které získaly Lva.
Tím se publikace stává skutečným průvodcem po tom nejlepším, co lze v Česku v gastronomii ochutnat. U každé prezentované restaurace máte možnost se seznámit jak s šéfkuchařem, tak s interiérem, nabídkou i filozofií kuchyně, kterou nabízí.
Mimo to společnost vydává i publikace jako kuchařky. Typickým příkladem je Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů, kterou společně sepsalo 70 autorů a uvedli v ní 210 receptů upravených tak, aby byly přístupné i pro domácí vaření.