Nižší teplota sice zpomalí zrání ovoce, jenže to není vždy žádoucí. Tma a vlhkost uvnitř chladničky navíc nahrávají nastartování hniloby.
Většině ovoce je prostě lépe mimo chladničku a na dlouhé skladování moc není. Zvláštní pozornost je třeba věnovat uložení jablek, které výrazně urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti. Produkují totiž etylen, rostlinný hormon podporující zrání. Zelenině jako jsou brambory, dýně či zázvor se pro změnu nejlépe daří ve sklepě či na jiném tmavém, chladném, ale suchém místě.
Především se nevyplatí sklízet či nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu do zásoby, je lepší je nakupovat raději v menším množství a častěji. Jednoduše proto, že ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, když jsou čerstvé, delším skladováním přicházejí o prospěšné látky, které obsahují.