Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

  1:18aktualizováno  1:18
Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina ovoce a zeleniny si lépe uchová živiny spíš mimo ni. Jak tedy co nejlépe zaopatřit banány, rajčata nebo třeba česnek či jahody, aby se nezkazily?
Část 1/7
Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nižší teplota sice zpomalí zrání ovoce, jenže to není vždy žádoucí. Tma a vlhkost uvnitř chladničky navíc nahrávají nastartování hniloby.

Ovocné sady v Horním Bousově

Jablka mají „superschopnost“ urychlovat zrání ovoce či zeleniny ve své blízkosti. A květiny ve váze vedle jablek dříve zvadnou.

Většině ovoce je prostě lépe mimo chladničku a na dlouhé skladování moc není. Zvláštní pozornost je třeba věnovat uložení jablek, které výrazně urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti. Produkují totiž etylen, rostlinný hormon podporující zrání. Zelenině jako jsou brambory, dýně či zázvor se pro změnu nejlépe daří ve sklepě či na jiném tmavém, chladném, ale suchém místě. 

Především se nevyplatí sklízet či nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu do zásoby, je lepší je nakupovat raději v menším množství a častěji. Jednoduše proto, že ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, když jsou čerstvé, delším skladováním přicházejí o prospěšné látky, které obsahují.  

Autoři: ,

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Najdete na iDNES.cz