Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

  1:18aktualizováno  1:18
Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina ovoce a zeleniny si lépe uchová živiny spíš mimo ni. Jak tedy co nejlépe zaopatřit banány, rajčata nebo třeba česnek či jahody, aby se nezkazily?
Část 1/7
Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Nižší teplota sice zpomalí zrání ovoce, jenže to není vždy žádoucí. Tma a vlhkost uvnitř chladničky navíc nahrávají nastartování hniloby.

Ovocné sady v Horním Bousově

Jablka mají „superschopnost“ urychlovat zrání ovoce či zeleniny ve své blízkosti. A květiny ve váze vedle jablek dříve zvadnou.

Většině ovoce je prostě lépe mimo chladničku a na dlouhé skladování moc není. Zvláštní pozornost je třeba věnovat uložení jablek, které výrazně urychlují proces zrání ostatního ovoce a zeleniny ve své blízkosti. Produkují totiž etylen, rostlinný hormon podporující zrání. Zelenině jako jsou brambory, dýně či zázvor se pro změnu nejlépe daří ve sklepě či na jiném tmavém, chladném, ale suchém místě. 

Především se nevyplatí sklízet či nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu do zásoby, je lepší je nakupovat raději v menším množství a častěji. Jednoduše proto, že ovoce i zelenina jsou nejbohatší na živiny, když jsou čerstvé, delším skladováním přicházejí o prospěšné látky, které obsahují.  

Autoři: ,



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Najdete na iDNES.cz