Smrtelně jedovatou bílou muchomůrku si snadno spletete se žampionem

  1:00aktualizováno  1:00
Druhová skladba právě rostoucích hub je podle mykologů celkem pestrá v Čechách i na Moravě. Ve srovnání se stejným obdobím předchozích let jich ale stále roste málo, ovšem deště by mohly jejich růst urychlit.

Muchomůrku jarní (Amanita verna) si snadno můžete splést se žampionem. | foto: Profimedia.cz

Podle předpovědi meteorologů by v příštích dnech v Česku mělo přibýt srážek. A víc vody by mohlo rychlejšímu růstu hub prospět. "Přesto je možné, že porostou tak skromně jako dosud," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Ti šťastní donesou hřiby z lesů v Čechách i na Moravě

Různorodou skladbu právě rostoucích hub ale potvrdil. "Začaly růst letní houby, proto už můžete v lese objevit hřiby koloděje i houby ze skupiny suchohřibů, například vzácnější hřib meruňkový." Právě tyto druhy viděl Landa osobně počátkem týdne v moravských lesích.

Málo hub roste i ve středočeských lesích, kde se podle Landy dají v současné době najít jak hřiby, tak holubinky či muchomůrky. 

Pozor na záměnu jedlých hub s jedovatými!

Zejména méně zkušení houbaři by si měli podle Landy dát pozor na zřídka se vyskytující jedovaté houby, u nichž hrozí záměna s jedlými druhy právě proto, že se s nimi setkáte jen vzácně.

Poměrně nebezpečná houba je v tomto směru muchomůrka jarní, která je stejně jedovatá jako její známější příbuzná, snáze poznatelná a smrtelně jedovatá muchomůrka zelená. "Tato muchomůrka bílé barvy se dá snadno zaměnit se žampiony nebo jinými jedlými houbami," varuje Landa. Od žampionu ji rozeznáte tak, že je bílá úplně celá, včetně lupenů. Žampiony bílé lupeny nemají. 

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Najdete na iDNES.cz