Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

aktualizováno 
Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.

„Máslo je u cukroví nositelem typické chuti, která nemá rovnocenného zástupce,“ tvrdí šéfkuchař Pavel Kopička z restaurace Lavande. „Pokud chcete, aby mělo cukroví klasickou chuť, bez másla ho neupečete,“ říká.

„Péct lze samozřejmě z másla i margarínu. Záleží na tom, co to bude. Jsou výrobky, kde výslednou chuť ovlivňuje například výrazná náplň nebo poleva, takže přehluší chuť toho margarínu,“ připomíná Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR. 

Máslo nám moc neprospívá

Tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

(Ilustrační snímek)

Na neplněné cukroví jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo ořechy by se podle ní určitě mělo použít klasické máslo. „U nás v cukrárně se setkáváme i se zákazníky, kteří se másla bojí a požadují cukroví z margarínu, ale na druhé straně je druhá skupina zákazníků, kteří vyloženě požadují výrobky z másla, protože mají rádi jeho chuť,“ popisuje.

Přestože většina cukrářů raději pracuje s máslem, margarín zcela nezatracuje. „Je vhodný pro určité typy těst. Například na záviny nebo listová těsta. Třeba listové těsto se daleko snáz vyrábí z tažného margarínu, daleko lépe lístkuje, nemusíte mít strach, že se bude těsto trhat nebo špatně rozvalovat,“ vysvětluje.

Studená kuchyně je něco naprosto jiného. „Tam samozřejmě můžete použít obojí. Máslo má vynikající lahodnou chuť, margarín zase skvělou roztíratelnost. Ale do pečení cukroví bych vždycky použil máslo. Nejen kvůli chuti, ale i proto, že bude mít dobrou konzistenci. Cukroví bude jemné, nadýchané a křupavé,“ ujišťuje Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Přestože „kope“ za používání másla, přiznává, že není vhodné pro jakékoliv použití. „Pokud se budete snažit na něm smažit, bude se přepalovat. Ale je možné použít bezvodý mléčný tuk, na kterém klidně ty řízky usmažíte,“ vysvětluje, na co se používá přepuštěné máslo, někdy také nazývané ghi. Jak si ho připravíte doma, jsme popisovali v tomto článku.

Podle Kopáčka se už situace s cenami másla uklidňuje a očekává, že v několika málo dnech či týdnech klesne k magickým padesáti korunám za kostku. „Očekávám, že se nakonec ustálí na rozumných 42 nebo 43 korunách,“ předvídá.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Netrapte děti s příkrmy, říká výživová specialistka
Netrapte děti s příkrmy, říká výživová specialistka

O metodě BLW si přečtěte v rozhovoru s Ditou Ptáčkovou



Najdete na iDNES.cz