Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

aktualizováno 
Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.

„Máslo je u cukroví nositelem typické chuti, která nemá rovnocenného zástupce,“ tvrdí šéfkuchař Pavel Kopička z restaurace Lavande. „Pokud chcete, aby mělo cukroví klasickou chuť, bez másla ho neupečete,“ říká.

„Péct lze samozřejmě z másla i margarínu. Záleží na tom, co to bude. Jsou výrobky, kde výslednou chuť ovlivňuje například výrazná náplň nebo poleva, takže přehluší chuť toho margarínu,“ připomíná Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR. 

Máslo nám moc neprospívá

Tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

(Ilustrační snímek)

Na neplněné cukroví jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo ořechy by se podle ní určitě mělo použít klasické máslo. „U nás v cukrárně se setkáváme i se zákazníky, kteří se másla bojí a požadují cukroví z margarínu, ale na druhé straně je druhá skupina zákazníků, kteří vyloženě požadují výrobky z másla, protože mají rádi jeho chuť,“ popisuje.

Přestože většina cukrářů raději pracuje s máslem, margarín zcela nezatracuje. „Je vhodný pro určité typy těst. Například na záviny nebo listová těsta. Třeba listové těsto se daleko snáz vyrábí z tažného margarínu, daleko lépe lístkuje, nemusíte mít strach, že se bude těsto trhat nebo špatně rozvalovat,“ vysvětluje.

Studená kuchyně je něco naprosto jiného. „Tam samozřejmě můžete použít obojí. Máslo má vynikající lahodnou chuť, margarín zase skvělou roztíratelnost. Ale do pečení cukroví bych vždycky použil máslo. Nejen kvůli chuti, ale i proto, že bude mít dobrou konzistenci. Cukroví bude jemné, nadýchané a křupavé,“ ujišťuje Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Přestože „kope“ za používání másla, přiznává, že není vhodné pro jakékoliv použití. „Pokud se budete snažit na něm smažit, bude se přepalovat. Ale je možné použít bezvodý mléčný tuk, na kterém klidně ty řízky usmažíte,“ vysvětluje, na co se používá přepuštěné máslo, někdy také nazývané ghi. Jak si ho připravíte doma, jsme popisovali v tomto článku.

Podle Kopáčka se už situace s cenami másla uklidňuje a očekává, že v několika málo dnech či týdnech klesne k magickým padesáti korunám za kostku. „Očekávám, že se nakonec ustálí na rozumných 42 nebo 43 korunách,“ předvídá.

Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Na moly platí větrání, čistota a mráz. A také bylinky a nastrouhané mýdlo

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Malí šatní motýlci dokážou ve skříni nadělat velké škody. Proto je třeba je zlikvidovat hned, jakmile jejich přítomnost...

Dřevěné podlahy v topné sezoně trpí, potřebují olejovou kúru

Dřevěná podlaha je sice pěkná, ale o přírodní materiál je třeba se pravidelně...

Dřevěné podlahy mají v zimním období s lidmi hodně společného. Zatímco nám ve vytápěných prostorách s nízkou vlhkostí...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Najdete na iDNES.cz