Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční katastrofy: vyřešit se dá vysklené okno i rozbitý počítač

aktualizováno 
Pokud potřebujete rychle zasklít rozbité okno nebo odemknout zabouchnuté dveře, ani o Vánocích vás v tom nonstop servisy nenechají. Fungují totiž i během svátků. Přes telefon se s vámi operátor dohodne na potřebném materiálu k opravě i na celkové ceně. Připravte se ale, že vám pořádně provětrá peněženku.

Byt se může kvůli rozbitému oknu změnit v mrazničku. | foto: Profimedia.cz

Kontakty na nonstop servisy se hodí nejen během svátků, ale i o kterémkoliv víkendu. Na jednom čísle totiž seženete všechny řemeslníky - plynaře, sklenáře, zámečníka, instalatéra, elektrikáře, odborníka na kanalizaci nebo topenáře.

Non stop servisy vám i o Vánocích pošlou odborníky, kteří vám opraví bojlerZa opravy o vánočních svátcích si pořádně připlatíte

Ve svátečních dnech si firmy účtují obvykle jako o víkendech, zaplatíte tedy i o 50 % více než ve všedních dnech. A k tomu ještě připočítejte cenu za havarijní výjezd. Například Praha servis si naúčtuje 550 Kč, A.K.SERVIS 450 Kč. Cena za rychlý příjezd a výměnu rozbitého okna se tak může vyšplhat třeba na 3 000 Kč.

Na koho se obrátit

Obvykle se vyplatí vyhledat aktuální nabídky jednotlivých firem, můžete tak ušetřit stovky korun. Například Pražský technický servis poskytuje lidem nad 60 let 20% slevu. Zákazníci Pražské plynárenské zase mohou uplatnit u této firmy 10% slevu při každém zásahu. Pokud jste majiteli embosované kreditní karty, nemusíte mít u sebe ani hotovost.

Nezapomínejte, že ceny si řemeslníci účtují za hodinu. A dost zaplatíte jen za samotnou dopravu. Některé firmy mají dopravu v ceně, většina vám ale naúčtuje každý ujetý kilometr.

Drobnější zádrhele vyřešíte sami

Pozor na svíčky, během pár sekund se dekorace může změnit v oheňKromě velkých katastrof, které obrátí celé Vánoce naruby, si ohlídejte i drobnější záležitosti. Během chvilky nepozornosti se například romantická hořící svíčka dokáže proměnit v ničící živel. Proto nenechte žádný svícen hořet bez dozoru, stejně tak i prskavky. Než odejdete z místnosti, vždy je sfoukněte. U větších svícnů se vyplatí mít po ruce rozprašovač s vodou, který v případě nehody alespoň zmírní plameny, než stačíte doběhnout pro kbelík s vodou.

Se zapálenými svíčkami souvisí i rozlitý vosk, který často skončí na svátečních ubrusech nebo na oblečení. Dá se ale vyčistit poměrně jednoduše. Nechte ho zchladnout, ztuhne a půjde odloupnout. Textilii pak proložte savým papírem (pijákem nebo toaletním papírem) a mastnou skvrnu přežehlujte, dokud nezmizí. Jestli na látce pořád drží, použijte odmašťovadlo. Stačí i obyčejný prostředek na mytí nádobí.

šest typických vánočních pohrom

- Rozsypané uhlíky františku nevysávejte! Papírové sáčky by se uvnitř vysavače vznítily. Smeťte je proto raději lopatkou a pokropte vodou. Teprve pak je vyhoďte do koše.

- Svíčky na stromečku už sice naštěstí nahrazují elektrické žárovičky, ty ale také můžou zapálit stromeček. Kontrola, zda nejsou kabely porušené, zabere před zdobením stromku jen několik vteřin. To stojí za klidné a bezpečné chvíle.

- Pozor na aromalampy. Zahřátý olej sice provoní celý byt vánoční atmosférou, dokáže ale také silně popálit. Umístěte je na pevnou nehořlavou podložku a hlavně mimo dosah dětí.

- Pokud jste koupili nestabilní stromeček, připevněte ho silnějším provázkem ke skříni nebo ke zdi. Snadno se může převážit a zranit někoho z rodiny. Čtěte také: Kvalitní stojan usnadní zdobení stromku.

- Jestliže jste majitelé domácích mazlíčků, raději nechte spodní větve vánočního stromečku holé. Houpající se koule nebo ozdobné řetězy jsou atraktivní hlavně pro koťata. Stačí, když jen trochu zatáhnou, a celý stromeček se zřítí.

- Zkažený žaludek umí zkazit celé Vánoce. Stoly se sice prohýbají pod lahůdkami, raději si ale jídlo vychutnávejte a "uždibujte" v průběhu celého večera, než abyste snědli všechno najednou. Zkuste také dietnější varianty klasických vánočních jídel. Například majonézu lze doplnit sýrem cottage. Salát se zjemní, ale typická chuť zůstane.





Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.