Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vaporizace je způsob, jak z bylinek včetně konopí dostat to nejlepší

aktualizováno 
V podstatě jde o tu nejúčinnější inhalaci, zapomeňte na hrnec s bylinkami spařenými vroucí vodou před obličejem a ručník na hlavě. „Moderní přístroje umožňují inhalování cenných látek uvolněných z bylinek za vysoké teploty, aniž byste se spálili,“ vysvětluje Daniel Prim, průkopník vaporizace v Česku.

První vaporizéry Dan přivezl ze zahraničí zhruba před pěti lety pro svoji potřebu. „Kouření pro mě nebylo to pravé, spaliny a dehet ovlivní chuť jakékoliv byliny, tabáku i konopí. Vaporizace, to už je jiný a naprosto nesrovnatelný zážitek. A nejsem jediný, kdo přešel z kouření na příjemnější vaporizér, znám pár dalších podobně ´vyléčených´ kuřáků cigaret,“ vysvětluje další praktické výhody využití.

Ovšem dodává, že i v případě tabáku musí jít o čistou nasušenou drogu (jak si vypěstovat vlastní tabák, čtěte zde, jak si poradit s jeho fermentací zde). 

Jak takový vaporizér pracuje a na co je dobrý

Technicky vzato je vaporizér (z latinského vapor, což znamená pára) v podstatě parní přístroj, který mění pevné či tekuté skupenství látek na plyn. Toho využívá jak aromaterapie, tak medicína - jako alternativy inhalace (zde o medicínské léčbě vaporizací konopí v rozhovoru s profesorem Lumírem Hanušem působícím v Izraeli, který bude v sobotu 8. 11. přednášet o konopí na veletrhu Cannafest). 

Fotogalerie

První vaporizéry byly skleněné, v těch se bylina přímo zahřívá plamenem, uživatel se ale musí rozloučit s možností regulace teploty. Dneska jsou těmi nejběžněji používanými přístroje plynové (většinu využívané pro své malé rozměry jako příruční, které si vezmete kamkoliv s sebou) a elektrické, z nichž ty nejlepší mají třeba v sousedním Německu certifikaci k medicínskému použití (a v prodeji jsou i u nás).

Některé z nich zahřívají vloženou bylinku v kovovém kalíšku, jiné jsou ještě šetrnější a prohřívají ji horkým vzduchem proudícím přímo přes ni. Vaporizací, tedy působením páry o vysoké teplotě, se z nich uvolní těkavé látky přeměněné na plyn, ať už jsou to éterické či esenciální oleje, silice či pryskyřice. A ty pak člověk vdechuje přímo do plic. „Nespálíte se, protože výpary vycházející z přístroje už horké nejsou,“ uklidňuje Dan.

Inhalovat výpary lze přímo z přístroje, třeba nasazenou hadičkou s náústkem, případně lze získané bylinné výpary lapit do jakéhosi zásobníku v podobě plastikového sáčku. I na ten se nasadí náústek a inhaluje se z něj podle potřeby.

Jaké byliny lze k vaporizaci využít a jak?

K vaporizaci se dají použít v podstatě veškeré léčivé byliny, které využívá i medicína. Ať je to léčebné konopí - pro nějž byl v Česku tento týden v úterý spuštěn registr receptů (více zde) - a se kterým se vaporizace spojuje asi nejčastěji, nebo máta, meduňka, tea tree či třeba heřmánek.

Bylinu je přitom potřeba nakrájet, nadrtit nebo jakkoliv jinak rozmělnit na co nejmenší části, aby skrz ně mohl horký vzduch co nejlépe procházet a uvolnit z nich co nejvíc silic a dalších prospěšných látek. Takto připravenou bylinku vložíte do zásobníku, přístroj zapnete, nastavíte teplotu potřebnou pro tu kterou bylinku a už můžete inhalovat její čisté výpary.

K uvolnění těkavých látek z byliny vaporizér využívá páru o teplotě zhruba 80 až 220 °C, podle druhu a konzistence byliny (tabulku těchto teplot lze najít na internetu například zde). Platí, že čím tvrdší jsou části vaporizované byliny, tím vyšší teplotu je potřeba použít. „Teploty jsou přitom nastavené tak, aby účinné látky z bylinek dostaly, ale nedošlo k jejich poškození. K určitému znehodnocení účinných látek naopak dochází například při kouření, protože je vdechujete spolu se zplodinami a rakovinotvornými látkami. To u vaporizace nehrozí,“ dodává Dan.

Bylinka se v zásobníku vaporizéru uzavře - naplněný zásobník vložíte do...
Poté na přístroj nasadíte sáček, do kterého se výpary odchytí, a spustíte...
Sáček se výpary postupně plní...
Bylinné výpary se ze sáčku vdechují přes vyměnitelný náústek.

Použití vaporizéru je velice jednoduché, obsluhu zvládne každý.

Pokud máte třeba vyzkoušeno, že vám na vaše potíže pomáhá bylinný čaj - třeba průdušková směs, podběl nebo květ slézu na kašel - platí, že z nich vaporizací dostanete mnohem víc dobrého, než louhováním v horké vodě (vhodnost použití té které bylinky na vaše potíže ovšem konzultujte se svým lékařem).

„Některé látky se totiž z bylinek skutečně uvolňují například až při těch 130 nebo 140 stupních, takže zalitím vroucí vodou je z nich nedostanete,“ vysvětluje Dan. To potvrzuje i odborník na léčivé bylinky Jiří Pirner (jeho doporučení použití bylinek na zvýšení imunity najdete zde), i když je pro něj vaporizér novinkou, kterou chce teprve vyzkoušet.  

Na Cannafestu se o konopí dozvíte vše. A od odborníků

Konopí představuje mnohostranně využitelnou rostlinu, která lidstvu sloužila tisíce let, ať už v hospodářství, nebo svým širokým léčebným potenciálem. „Veletrh Cannafest vznikl právě z těchto pohnutek, z potřeby oprášit zapomenutá fakta a prezentovat konopí v co nejširším rozsahu jeho využitelnosti,“ uvádí Lukáš Běhal, ředitel tohoto veletrhu konopí a léčivých bylin v předmluvě ke sborníku přednášek z odborné konferenci předchozích ročníků.

Na letošním Cannafestu bude dostupný Sborník přednášek z odborných konferencí...
Vloni v rámci veletrhu Cannafest Prague přednášel profesor Lumír Hanuš (na

Koho zajímají názory a zkušenosti vědeckých kapacit, lékařů i pacientů léčících se konopím, neměl by přehlédnout odborný program veletrhu Cannafest ve dnech 7. - 9. listopadu 2014.

I letos nabídne odborný program (přehled zde) přednášky světových kapacit (mj. z USA, Izraele, Nizozemí či Španělska), týkající se nejen oblasti využití léčebného konopí či otázkám boje za legalizaci této byliny.   

Zato Daniel Prim už má na vaporizéru vyzkoušeno kdeco, nejen sušené byliny. „Vaporizovat se dá třeba i na plátky nakrájený stroužek čerstvého česneku, nebo kořeny bylin. Záleží, jaká část rostliny má v sobě nejvíc účinných látek, které z ní potřebujete získat. Právě u plátků čerstvého česneku stačí teplota kolem 80 °C,  u bylinných kořenů naopak obvykle 200 až 220 °C,“ vysvětluje.

Ani milovníky kávy a čaje by prý vaporizace nezklamala. Ne nadarmo se vaporizuje i káva, aby se z ní dostalo to nejlepší (při teplotě mezi 120 až 200 °C), nebo černý či zelený čaj (obojí při teplotách do 190 °C).

Možnost vyzkoušet si vaporizér bude i letos na Cannafestu (o loňském ročníku zde). „Již třetím rokem tam budeme mít připravený Vapo Lounge, kde budu se svými kolegy k ruce všem, kdo chtějí vaporizaci prakticky vyzkoušet, léčivé bylinky budou volně k dispozici,“ zve Daniel Prim na letošní veletrh konopí a léčivých bylin ve dnech 7. až 9. listopadu na holešovickém Výstavišti.

A jeho zkušenost z předchozích let? „Vždycky mě znovu a znovu překvapí, kolik za námi přijde starších nemocných lidí, kteří už o vaporizaci vše podstatné vědí. Chtějí si ji ale ještě prakticky vyzkoušet a pak už si v podstatě potřebují jen vybrat konkrétní typ přístroje, nejvhodnější právě pro ně,“ vypráví. 

Podle něj už jsou vaporizéry v podstatě takovými zdravějšími bratříčky elektrických cigaret. „Není divu, že v USA se momentálně výrobci a prodejci elektrických cigaret vrhli i na výrobu a prodej vaporizérů. Což zřejmě souvisí s uvolněním léčebného konopí jako legálního léku v řadě států USA,“ konstatuje. Právě tento týden podpořili legalizaci marihuany v referendu i obyvatelé metropole Washingtonu a států Aljaška a Oregon (více zde). 

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.