Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vaporizace je způsob, jak z bylinek včetně konopí dostat to nejlepší

aktualizováno 
V podstatě jde o tu nejúčinnější inhalaci, zapomeňte na hrnec s bylinkami spařenými vroucí vodou před obličejem a ručník na hlavě. „Moderní přístroje umožňují inhalování cenných látek uvolněných z bylinek za vysoké teploty, aniž byste se spálili,“ vysvětluje Daniel Prim, průkopník vaporizace v Česku.

První vaporizéry Dan přivezl ze zahraničí zhruba před pěti lety pro svoji potřebu. „Kouření pro mě nebylo to pravé, spaliny a dehet ovlivní chuť jakékoliv byliny, tabáku i konopí. Vaporizace, to už je jiný a naprosto nesrovnatelný zážitek. A nejsem jediný, kdo přešel z kouření na příjemnější vaporizér, znám pár dalších podobně ´vyléčených´ kuřáků cigaret,“ vysvětluje další praktické výhody využití.

Ovšem dodává, že i v případě tabáku musí jít o čistou nasušenou drogu (jak si vypěstovat vlastní tabák, čtěte zde, jak si poradit s jeho fermentací zde). 

Jak takový vaporizér pracuje a na co je dobrý

Technicky vzato je vaporizér (z latinského vapor, což znamená pára) v podstatě parní přístroj, který mění pevné či tekuté skupenství látek na plyn. Toho využívá jak aromaterapie, tak medicína - jako alternativy inhalace (zde o medicínské léčbě vaporizací konopí v rozhovoru s profesorem Lumírem Hanušem působícím v Izraeli, který bude v sobotu 8. 11. přednášet o konopí na veletrhu Cannafest). 

Fotogalerie

První vaporizéry byly skleněné, v těch se bylina přímo zahřívá plamenem, uživatel se ale musí rozloučit s možností regulace teploty. Dneska jsou těmi nejběžněji používanými přístroje plynové (většinu využívané pro své malé rozměry jako příruční, které si vezmete kamkoliv s sebou) a elektrické, z nichž ty nejlepší mají třeba v sousedním Německu certifikaci k medicínskému použití (a v prodeji jsou i u nás).

Některé z nich zahřívají vloženou bylinku v kovovém kalíšku, jiné jsou ještě šetrnější a prohřívají ji horkým vzduchem proudícím přímo přes ni. Vaporizací, tedy působením páry o vysoké teplotě, se z nich uvolní těkavé látky přeměněné na plyn, ať už jsou to éterické či esenciální oleje, silice či pryskyřice. A ty pak člověk vdechuje přímo do plic. „Nespálíte se, protože výpary vycházející z přístroje už horké nejsou,“ uklidňuje Dan.

Inhalovat výpary lze přímo z přístroje, třeba nasazenou hadičkou s náústkem, případně lze získané bylinné výpary lapit do jakéhosi zásobníku v podobě plastikového sáčku. I na ten se nasadí náústek a inhaluje se z něj podle potřeby.

Jaké byliny lze k vaporizaci využít a jak?

K vaporizaci se dají použít v podstatě veškeré léčivé byliny, které využívá i medicína. Ať je to léčebné konopí - pro nějž byl v Česku tento týden v úterý spuštěn registr receptů (více zde) - a se kterým se vaporizace spojuje asi nejčastěji, nebo máta, meduňka, tea tree či třeba heřmánek.

Bylinu je přitom potřeba nakrájet, nadrtit nebo jakkoliv jinak rozmělnit na co nejmenší části, aby skrz ně mohl horký vzduch co nejlépe procházet a uvolnit z nich co nejvíc silic a dalších prospěšných látek. Takto připravenou bylinku vložíte do zásobníku, přístroj zapnete, nastavíte teplotu potřebnou pro tu kterou bylinku a už můžete inhalovat její čisté výpary.

K uvolnění těkavých látek z byliny vaporizér využívá páru o teplotě zhruba 80 až 220 °C, podle druhu a konzistence byliny (tabulku těchto teplot lze najít na internetu například zde). Platí, že čím tvrdší jsou části vaporizované byliny, tím vyšší teplotu je potřeba použít. „Teploty jsou přitom nastavené tak, aby účinné látky z bylinek dostaly, ale nedošlo k jejich poškození. K určitému znehodnocení účinných látek naopak dochází například při kouření, protože je vdechujete spolu se zplodinami a rakovinotvornými látkami. To u vaporizace nehrozí,“ dodává Dan.

Bylinka se v zásobníku vaporizéru uzavře - naplněný zásobník vložíte do...
Poté na přístroj nasadíte sáček, do kterého se výpary odchytí, a spustíte...
Sáček se výpary postupně plní...
Bylinné výpary se ze sáčku vdechují přes vyměnitelný náústek.

Použití vaporizéru je velice jednoduché, obsluhu zvládne každý.

Pokud máte třeba vyzkoušeno, že vám na vaše potíže pomáhá bylinný čaj - třeba průdušková směs, podběl nebo květ slézu na kašel - platí, že z nich vaporizací dostanete mnohem víc dobrého, než louhováním v horké vodě (vhodnost použití té které bylinky na vaše potíže ovšem konzultujte se svým lékařem).

„Některé látky se totiž z bylinek skutečně uvolňují například až při těch 130 nebo 140 stupních, takže zalitím vroucí vodou je z nich nedostanete,“ vysvětluje Dan. To potvrzuje i odborník na léčivé bylinky Jiří Pirner (jeho doporučení použití bylinek na zvýšení imunity najdete zde), i když je pro něj vaporizér novinkou, kterou chce teprve vyzkoušet.  

Na Cannafestu se o konopí dozvíte vše. A od odborníků

Konopí představuje mnohostranně využitelnou rostlinu, která lidstvu sloužila tisíce let, ať už v hospodářství, nebo svým širokým léčebným potenciálem. „Veletrh Cannafest vznikl právě z těchto pohnutek, z potřeby oprášit zapomenutá fakta a prezentovat konopí v co nejširším rozsahu jeho využitelnosti,“ uvádí Lukáš Běhal, ředitel tohoto veletrhu konopí a léčivých bylin v předmluvě ke sborníku přednášek z odborné konferenci předchozích ročníků.

Na letošním Cannafestu bude dostupný Sborník přednášek z odborných konferencí...
Vloni v rámci veletrhu Cannafest Prague přednášel profesor Lumír Hanuš (na

Koho zajímají názory a zkušenosti vědeckých kapacit, lékařů i pacientů léčících se konopím, neměl by přehlédnout odborný program veletrhu Cannafest ve dnech 7. - 9. listopadu 2014.

I letos nabídne odborný program (přehled zde) přednášky světových kapacit (mj. z USA, Izraele, Nizozemí či Španělska), týkající se nejen oblasti využití léčebného konopí či otázkám boje za legalizaci této byliny.   

Zato Daniel Prim už má na vaporizéru vyzkoušeno kdeco, nejen sušené byliny. „Vaporizovat se dá třeba i na plátky nakrájený stroužek čerstvého česneku, nebo kořeny bylin. Záleží, jaká část rostliny má v sobě nejvíc účinných látek, které z ní potřebujete získat. Právě u plátků čerstvého česneku stačí teplota kolem 80 °C,  u bylinných kořenů naopak obvykle 200 až 220 °C,“ vysvětluje.

Ani milovníky kávy a čaje by prý vaporizace nezklamala. Ne nadarmo se vaporizuje i káva, aby se z ní dostalo to nejlepší (při teplotě mezi 120 až 200 °C), nebo černý či zelený čaj (obojí při teplotách do 190 °C).

Možnost vyzkoušet si vaporizér bude i letos na Cannafestu (o loňském ročníku zde). „Již třetím rokem tam budeme mít připravený Vapo Lounge, kde budu se svými kolegy k ruce všem, kdo chtějí vaporizaci prakticky vyzkoušet, léčivé bylinky budou volně k dispozici,“ zve Daniel Prim na letošní veletrh konopí a léčivých bylin ve dnech 7. až 9. listopadu na holešovickém Výstavišti.

A jeho zkušenost z předchozích let? „Vždycky mě znovu a znovu překvapí, kolik za námi přijde starších nemocných lidí, kteří už o vaporizaci vše podstatné vědí. Chtějí si ji ale ještě prakticky vyzkoušet a pak už si v podstatě potřebují jen vybrat konkrétní typ přístroje, nejvhodnější právě pro ně,“ vypráví. 

Podle něj už jsou vaporizéry v podstatě takovými zdravějšími bratříčky elektrických cigaret. „Není divu, že v USA se momentálně výrobci a prodejci elektrických cigaret vrhli i na výrobu a prodej vaporizérů. Což zřejmě souvisí s uvolněním léčebného konopí jako legálního léku v řadě států USA,“ konstatuje. Právě tento týden podpořili legalizaci marihuany v referendu i obyvatelé metropole Washingtonu a států Aljaška a Oregon (více zde). 

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz