Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Venkovní kuchyně je další způsob, jak co nejvíce vegetovat na zahradě

Nádherná letní odpoledne a podvečery lákají k pobytu venku, tak proč si tam nepřenést i přípravu jídla. Zvláště pak ti, pro které je zahrada i zdrojem vlastního ovoce a zeleniny, ocení venkovní prostor, kde mohou své produkty zpracovávat.
Zahradní kuchyně, kterou vybudoval ekozahradník Jaroslav Svoboda: jídlo se dá...

Zahradní kuchyně, kterou vybudoval ekozahradník Jaroslav Svoboda: jídlo se dá servírovat na stůl přístupný výklenkem otevřeným ven. | foto: Jaroslav Svoboda pro SmartPress

Nemusí jít o nákladný venkovní altán se zavedenou vodou a elektřinou, na který byste museli dlouho šetřit, jednoduchá kuchyně se dá postavit za víkend a využít k tomu maximum přírodních materiálů. O praktické rady a vlastní zkušenosti v tomto směru se podělil ekozahradník Jaroslav Svoboda.

Jak na vlastní stavbu kuchyně

Místo vybírejte velmi pečlivě, protože kuchyňský přístřešek by měl být jak nedaleko záhonků, na které odbíháte při přípravě jídla pro zeleninu, tak poblíž kuchyně, aby se do ní dalo kdykoliv zaběhnout pro něco potřebného. A pokud se zhorší počasí, tak se lze rychle se vším přesunout domů. Samozřejmě je důležitá i dostupnost vody a elektřiny. 

Velikost kuchyně by se měla odvíjet od velkoleposti vašich kulinářských plánů. Ty na snímcích slouží Svobodovým k vaření při seminářích pod širým nebem, pro pár by stačila menší.

Konkrétní podobu své venkovní kuchyně si pořádně rozmyslete, každopádně by měla tvarově i materiálově zapadat do vaší zahrady, ať už zvolíte jako základní materiál dřevo, cihlu, nebo třeba kámen. „Důležité je, aby byla praktická, dobře ladila se zbytkem zahrady, sluníčko do ní svítilo ideálně jen dopolední a pozdně odpolední. Tedy aby byla chráněná od jižního úpalu zástěnou, záclonou, domem nebo vegetací. A aby její strana, odkud často fouká, a strana severní, byly uzavřené,“ shrnuje Jaroslav Svoboda podstatné.

Zapojte se do soutěže o ceny Naše krásná zahrada

Pošlete fotografie své zahrady a jednoduše popište alespoň na 30 řádcích (cca 1 800 znaků) její příběh. Deset výherců získá balíčky výrobků značky Fieldmann v celkové hodnotě více než sto tisíc korun. Soutěž bude dvoukolová, v každém kole čtenáři vyberou v anketě příspěvky ze zahrad pěti čtenářů, které je nejvíc zaujaly.

Ceny pro 1. kolo

Ceny pro 2. kolo

Minimálně 8 fotografií posílejte až do středy 12. září 2018, 12:00 hodin, na e-mailovou adresu redakce soutez.hobby@idnes.cz.

Do předmětu zprávy uveďte „Naše krásná zahrada“, velikost e-mailu by neměla mít přes 5 MB (případně - ideálně šířkové snímky - zašlete přes www.uschovna.cz).

Sám je přesvědčen, že čím je stavba jednodušší a přírodnější, tím lépe se dá za pochodu přizpůsobit novým potřebám. „Podlahu může tvořit klidně jen udusaná hlína pokrytá štěpkou nebo slámou. Celý rok se nemusí umývat, na podzim ji použijete jako mulč k rostlinám a na jaře si dopřejete do kuchyně zbrusu novou vrstvu. Můžete si ji ale třeba upravit do písku loženou kamennou dlažbou nebo dřevěnými špalíky, případně cihlami,“ radí ekozahradník.

Přimlouvá se také za využití dešťové vody na mytí nádobí, protože dešťová voda ze střechy kuchyně se dá chytat do nádrže s kohoutkem a lze ji snadno  filtrovat přes písek nebo dřevěné uhlí. Pokud používáte na mytí nádobí ekologické prostředky, je špinavá voda z nádobí skvělou zálivkou i hnojivem.

Navíc lze odpad z dřezu zavést do zahrady a zavlažovat touto vodou stromy, keře, trvalky i popínavky, které rostou kolem, nebo zeleninu, kterou nesklízíte přímo k jídlu (například dýně, které se sklízejí až na podzim). 

Další možná podoba venkovní kuchyně - na stavbu můžete využít i palety. Stěnu, která má kuchyni chránit před větrem, jednoduše vytvoříte propletením větví sloupky.

„Stačí jednoduchá vsakovací jáma vysypaná štěrkem mezi stromy, do které vede trubka z odpadu dřezu, nebo hadice, kterou přemisťujete podle potřeby. Není to legislativně povolené řešení odpadní vody pro kolaudované domy, ale zalévat si zahradu vodou z nádobí vám nikdo zakázat nemůže,“ radí ekozahradník Jaroslav Svoboda i ve své knize Zelenina z ekozahrady pro radost i soběstačnost.

Zrovna tak ale můžete ve venkovní kuchyni používat na mytí nádobí obyčejný lavor, ze kterého použitou vodu prostě vylijete přímo na záhon nebo ke stromu. Pokud si vodu do kuchyně zavedete, musíte ji na zimu vypustit, aby potrubí nezamrzlo. Jednodušším řešením mohou být obří plastové demižony s pitnou vodou, opatřené praktickou pumpičkou. Manželé Svobodovi si v takových nosí vodu na pití a vaření z kvalitních přírodních studánek celoročně.

Dešťovou vodu lze také zásobovat i zahradní jezírko, splachovat s ní a prát:

5. června 2012

Že je žádoucí propojení kuchyně se záhonky bylinek a zeleniny, to je jasné. Přímo slunnou stranu venkovní kuchyně ale také můžete nechat porůst popínavkami, takže se vám tam mohou pnout dýně hokkaido, ačokča, okurky nebo fazole. Důležitý je i kompost, ten by měl být také poblíž, aby do něj přišly všechny slupky a další organické zbytky. A nezapomeňte ani na pohodlné zahradní posezení, aby mohlo co nejvíce lidí trávit čas společně.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025