Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

  1:00
Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po kterých zaručeně nikdo neztloustne. Od konce října je v neděli dopoledne servíruje v další premiérové řadě pořadu Teď vaří šéf.
Batátové placky s tvarohem a čerstvým ovocem | (1:54) | video: Prima TV

Po zhlédnutí přípravy několika nových receptů pravděpodobně dostanete chuť si podle Zdeňka Pohlreicha zase něco dobrého uvařit. Navíc šéf pokračuje v započatém trendu lehkého vaření, kde se však není třeba bát striktních zákazů.

Neváhá v rozumné míře používat cukr, i když hnědý třtinový, nebo tučnou smetanu, protože je zdravější a chutnější. Šéf prostě vaří zdravě, jakkoliv toto označení nemá rád, jak prozradil v rozhovoru před dvěma lety. Tedy v době, kdy s touto lehkou linkou v kuchyni i kvůli vlastním zdraví začal.

A jeho vaření to sluší, získalo tím na pestrosti a nic neztratilo na sexappealu. Jednoduše a bez emocí potvrzuje, že jíst se má prostě a jednoduše všechno.

A že čerstvé suroviny jsou základ, podobně jako snídaně. Tak proč si třeba v neděli ráno neudělat batátové placičky jako zdravější verzi lívanců či vaflí. Můžete si přivstat podobně jako šéf a překvapit partnera nebo celou rodinu. Těsto si lze navíc připravit s předstihem.

Sladké brambory Zdeněk Pohlreich doporučuje proti podzimním depresím:

17. října 2016

Na podzimní deprese jsou podle Pohlreicha nejlepší batáty | (1:55) | video: FTV Prima

A nebo si přichystejte nedělní brunch z restovaných lišek plných vitaminu D, zvlášť pokud většinu týdne sedíte u počítače a nedostanete se na sluníčko. V kombinaci s česnekem použitým do omáčky budou mít pořádnou sílu.

Podobně mohou nadchnout plněná kuřecí prsa s gorgonzolou. A dalo by se pokračovat - podobně jako v minulých řadách vám totiž v Teď vaří šéf Pohlreich během půlhodinky vykouzlí menu na celý den. 

Batátové placičky s tvarohem ochuceným svatojánskými ořechy a čerstvým ovocem

Vraťme se však ještě k batátovým placičkám s ovesnými vločkami. Příprava je snadná, v úvodním videu najdete její zkrácenou verzi. Na těsto si ve vodě se špetkou soli uvaříte oloupané a pokrájené batáty.

Mezitím do misky nasypete hrst ovesných vloček, přidáte trochu hnědého cukru, špetku skořice a přiměřeně prášku do pečiva, aby těsto malinko vyběhlo. Přidáte celé vejce, trochu mandlového mléka, vše smícháte a necháte odpočinout. Vločky díky přidané tekutině začnou měknout.

Polotučný tvaroh, kterým placičky po upečení dochutíte, si mezitím rozmíchejte v misce, přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a čerstvé citronové a pomerančové šťávy, trochu hnědého cukru, špetku skořice a vanilky a rozmíchejte. Pohlreich doporučuje přidat i pokrájené svatojánské ořechy, což jsou zelené, ještě měkké vlašské ořechy naložené v nálevu.

Uvařené batáty slijte, nechte vychladnout, rozmixujte a získanou hmotu smíchejte s těstem připraveným z vloček. Upečte z něj placičky, servírujte s lžící ochuceného tvarohu a dostupným čerstvým ovocem.   

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Žijte jinak na Smíchově.

{LABEL}

Lihovar - nová várka bytů nyní v prodeji!

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025