Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Muži mohou mít své dny i v zimě. S šéfkuchařem na pořádnou grilovačku

aktualizováno 
Grilování je celoroční zábava. Když se sejdete se sousedy, promění se ve společenské setkání. Probere se spousta zajímavých témat a ještě se dobře najíte.

Nejrychleji bude hotový hovězí pupek, pak vykostěná kuřecí stehna, nejdéle bude trvat hodně vysoké kousky krkovičky. | foto: Marek Burza

„Když se chlapi sejdou, přinesou si grog nebo svařák, vezmou s sebou děti. Ty na zahradě mohou řádit a stavět sněhuláky, zabaví se a nebudou celý víkend trávit doma jen u televize nebo tabletu,“ vybízí k aktivnímu trávení času Radek David, šéfkuchař pražské restaurace La Veranda a Babiččina zahrada v Průhonicích.

Podle něj je to i výborná příležitost odlehčit manželkám, protože muži alespoň na chvíli ohlídají děti a ženy mají čas na jiné aktivity. A hlavně se prožije den jinak. Nejenže to maso chutná jinak než z pánve, ale společné úsilí o jinak strávený čas utužuje přátelství.

Fotogalerie

Grilování jsme si sice domlouvali v době třeskutých mrazů, počasí nás však „vypeklo“ a museli jsme se spokojit jen s teplotami mírně nad nulou. I tak je třeba počítat s teplým oblečením a zimní obuví. Přesto, že se maso vlastně dělá samo, je lepší si ho hlídat, takže hlavní kuchtík zimě neujde.

„Zásada číslo jedna: oblečte se tak, abyste měli bundu s rukávy z nehořlavé tkaniny. Bavlna je dobrá, nejhorší jsou moderní chemické materiály,“ připomíná Radek David.

Klasickou zásadu, že se má maso vytáhnout včas z ledničky, aby nedostalo po vložení na gril tokový teplotní šok, je potřeba v zimě trochu inovovat. Zatímco v létě si klidně talíř s naloženým masem vyndáte na stůl ke grilu, v zimě v mrazu ho nechejte v kuchyni. Bude se připravovat kratší dobu a tím pádem se tolik nebude vysušovat a bude křehčí.

Další věc: v zimě logicky déle trvá rozpálení grilu. Je dobré neuspěchat, než maso na mřížku hodíte. Není špatné použít gril opatřený teploměrem, abyste poznali, že v prostoru je potřebných 250–300 °C. Není problém si do víka grilu teploměr i sami vsadit. Článek, jak na to, najdete zde.

Tři oblíbené marinády Radka Davida

- olivový olej, rozpůlené stroužky česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, černý pepř čerstvě utlučený

- olivový olej, čerstvě roztlučená semínka celého koriandru, rozsekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce sojové omáčky Kikomann a černý pepř čerstvě utlučený

- olivový olej, dijonská hořčice, petrželka, pažitka, estragon, pár kapek chilli oleje

Nákup hotových marinád šéfkuchaři v podstatě zatracují, podle nich jsou nekvalitní a chuť masa spíš upozadí. Připravit si doma marinádu přitom není nic těžkého. Nejlepší je použít jen olivový olej, bylinky a čerstvý pepř. Oleje by v marinádě nemělo být moc, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel, maso jím jen lehce potřete.

Na marinování stačí jenom pár kapek oleje a bylinky.

Na marinování stačí jenom pár kapek oleje a bylinky.

Čím prostší marináda, tím více vyniká chuť masa. Solit by se maso mělo až po upečení na grilu. Sůl vytahuje z masa vodu, to pak pustí zbytečně moc šťávy a je suché. To je problém kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Jak zacházet s masem

Steak by měl být dva až tři centimetry vysoký. Na grilování se hodí prorostlé kousky minutkového masa, které pak při grilování nejsou suché, ale naopak krásně šťavnaté.

Důležité je vyndat maso z lednice dvě až tři hodiny před grilováním, aby na roštu nedostalo teplotní šok. Ryby je naopak dobré nechat v lednici až do posledního okamžiku.

Během otáčení je potřeba dávat pozor, aby se maso nepropíchlo. Hodně lidí maso otáčí tak, že ho napichuje na vidličku, dírkami pak ale z masa odtéká šťáva. Vhodné je použít kleště, pinzetu nebo lopatku.

Lidé také špatně odhadují dobu grilování. Často maso sundávají dřív, než je hotové nebo ho naopak přepékají. Důležité je dopředu vědět, jak budete maso propékat. Hovězí, telecí, jehněčí můžete klidně dělat polosyrové, vepřové musí být do růžova, ale nikdy ne polosyrové a drůbež vždy propékat, krom třeba kachních prsou.

„Nejdéle se grilují nevykostěná kuřecí stehna v celku, až 35 minut, vepřové a hovězí maso obvykle potřebuje 5–10 minut, pstruzi 12 minut a ostatní ryby a kuřecí prsa o něco méně. Ve chvíli, kdy je maso upečené, je dobré ho nechat ještě pět minut odležet, aby šťáva zůstala uvnitř a nevytékala na talíř,“ vypočítává hlavní body šéfkuchař.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Žádné práce na zahradě ani praní aneb co byste neměli o Velkém pátku dělat

Na Velký pátek podle tradice neperte.

Pětašedesát let nepatřil mezi státní svátky, z kalendáře ho vyškrtli komunisté. Před třemi roky se díky převaze...

Najdete na iDNES.cz