Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Živý stromek si uřízněte sami aneb vánoční romantika na plantáži

  13:14aktualizováno  13:14
Vydat se s dětmi vybrat a uříznout stromek do lesa je sice pěkný rituál, ale může vyjít draho. Výchovnější variantou je vybrat si stromek pod dohledem hajného a nebo zamířit na plantáž vánočních stromků. Tam se dá pořídit za dvě stovky.

Na plantáži v Náchodě si lidé mohou vánoční stromky sami vybrat i uříznout. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Mnozí si při shánění vánočního stromku vzpomenou na televizní reklamu, v níž divočák prožene tatínka, který se s roztomilou holčičkou a pilou v ruce vydal na lesní pych. Právě ta inspirovala Miloše Lokaje z Náchoda k zajímavému nápadu. A letos poprvé si mohou lidé s dětmi na jeho plantáži vánočních stromků v Jugoslávské ulici vánoční stromek vybrat a uříznout sami. Čtěte Jak vybrat vánoční stromek, aby neopadal.

Zážitek pro děti i rodiče

Na plantáži na kraji Náchoda roste na pět tisíc stromků - jedlí, smrků i borovic. Lidé tam bez rozdílu druhu zaplatí dvě stě korun za kus. "Nápad se ujal, lidí chodí dost. K dokonalosti chybí jen ten divočák," směje se Lokaj.

"Už třetí rok tu pro zájemce řežeme stromky. Doposud jsme vždy řezali jen my s motorovou pilou. Ale vloni o Vánocích mě u televize napadlo, že bych mohl tatínky nechat, aby si je uřízli sami. Ještě než jsme to zavedli, někteří lidé se chtěli u řezání stromků fotografovat. Proto jsem si řekl, že tomu dáme trochu vánoční poezie," vzpomíná Lokaj.

Na plantáži v Náchodě si lidé mohou vánoční stromky sami vybrat i uříznout.Výhodou takového prodeje prý je šetrnost ke stromům. "Kdybychom stromy řezali na prodej, jsou definitivně pryč. Tady si každý vybere ten svůj a nemusí přehrabovat stromy někde na náměstí, které pokaždé nemusí být podle jeho představ. U nás si vybere vždycky," tvrdí Lokaj a dodává, že rodinné řezání stromků je zážitkem pro děti i rodiče.

"Děti mají hezký vánoční zážitek, dospělí se zase po takovém společném řezání stromku doma nehádají, že jeden či druhý koupil škaredou haluz. Je to kousek vánoční radosti," říká muž, který vyhlédnutý stromek ochotně uřízne, ale asi polovina příchozích si prý uřízne stromek sama.

Žádný nepřijde nazmar

Na plantáž pro vánoční stromek vyrazil i Jan Troutnar z Náchoda, který vybíral až vysoko na svahu. "Jdu letos pro stromek vůbec poprvé. Mám totiž dva lesy i s desítkami malých stromků, mezi kterými jsem si vždycky vybral, ale manželka si to tam upravila tak pěkně, že je mi líto jí z tak pěkného koutu stromek vzít. Proto budeme mít letos poprvé stromek z plantáže," říká Troutnar a potvrzuje, že se mu způsob prodeje stromků na plantážích líbí: "Uříznu si ten svůj a ostatní rostou dál. Žádný neskončí na smetišti."

Na plantáži v Náchodě si lidé mohou vánoční stromky sami vybrat i uříznout.Na plantáži v Náchodě si lidé mohou vánoční stromky sami vybrat i uříznout.

Další zákazník hledá vysoký strom. "Vyberu si to, co potřebuju, doporučil mi to kamarád. Žena chce vždycky velký strom. Doufám, že na mne nevyběhne divočák," směje se muž. Potom vlastnoručně uřízne strom a zbaví ho přebytečných spodních větví. Velkou borovici si nechají uříznout Lukáš Konrád a Klára Pisaříková. "Je čerstvá a lepší než na náměstí. Jen nás teď čeká cesta na protější svah Náchoda, kde bydlíme," povzdychne si mladík.

Vlastnoruční řezání stromků je výsada plantáží, Městské lesy Hradec Králové žádnou podobnou službu nenabízejí. "To je výsada plantáží vánočních stromků. Nedovedu si představit, že by náš hajný s každým, kdo přijde, musel jet do lesa a nechat ho hodinu vybírat a řezat stromek. To by někdo musel zaplatit jako službu," vysvětluje Milan Zerzán z Městských lesů a dodává, že vánoční stromky se v lese vybírají. Z každého hektaru jich prý může být třeba jen deset.

Podle něj právě plantáže vánočních stromků umožňují získat lidem kvalitní stromek, ovšem také za vyšší cenu. "U nás koupíte smrčky za sto třicet korun, borovičku za sto sedmdesát. Ale to jsou stromky z probírek a nedosahují takových kvalit jako stromky z plantáží, kde je majitelé hnojí a starají se o ně. Naše stromky jsou často nedokonalé a nemusí se lidem líbit. Doba, kdy si lidé koupili nedokonalý stromek a chybějící větev dokoupili a navrtali ji do kmene, je ta tam. Ale kdysi to byla samozřejmost," vzpomíná Zerzán.

Co se neprodá, poslouží jako biomasa

I zloději stromků raději zamíří na plantáže. "Proto teď na plantážích často stromky hlídají bezpečnostní agentury. Ale vydat se do lesa s pilou, na to už jsou dnes lidé líní. To raději koupí stromek u hypermarketu a do lesa chodí běhat. Zloději stromků samozřejmě nevymizeli, ale jsou to hlavně lidé z venkova, pro které je ukradení stromku v lese sport a někdy i tradice. Ale těch už moc není.

Lidem z měst se do lesa nechce. Jejich děti se děsí půl metru velkých klíšťat, jak je znají z plakátů, nebo si myslí, že na ně při řezání stromku vyběhne divočák jako v té reklamě," říká Zerzán.

Dodává, že Městské lesy Hradec Králové nařežou každý rok na Vánoce asi dva tisíce stromků a patnáct set jich prodají. "Zbytek se nevyhodí, ale poslouží jako štěpka, obnovitelná surovina ke spalování," vysvětluje lesník. Čtěte Co je biomasa a jak se s ní topí. Manuál nejen pro Kateřinu Jacques.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.