Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou milujeme. Už proto, že se dá zapékat téměř všechno. Třeba i rebarborový koláč s krustou z bílkového sněhu.

V Itálii se umí s gratinováním pěkně vyřádit, takže do pražské restaurace patřící Italovi Zdeněk Pohlreich nezamíří jen tak náhodou. “Jakákoliv ryba, zelenina, plněná rajčata,“ vyjmenovává šéfkuchař Emanuele Ridi jen něco málo z toho, co se v italské kuchyni tradičně zapéká. A přidá ukázku.

V jeho receptu (viz video) zaujme kombinace obyčejné strouhanky - koneckonců Italové umí v kuchyni proměnit v delikatesu i suché pečivo - vydatného množství čerstvých bylinek a čerstvé mořské ryby, případně mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky svatojakubské. Podobně jako zapékání čekankových listů s bešamelem vylepšeným žloutkem a parmazánem.

Rybu jednoduše očistíte, pokrájíte na kousky - Emanuel Ridi vybral mořský jazyk, který je tučnější - napícháte na špejli a obalíte ve směsi rozmixované strouhanky, petrželových lístků a parmazánu, které zakapete olivovým olejem. Pokud seženete opravdu čerstvé mušle, jednoduše je stejnou směsí posypete.

Příprava bešamelu, bez kterého se neobejdou třeba lasagne, je prostá:

25. července 2010

Z čekankových listů pak vytvoříte na zapékacím talířku jakousi mističku a zalijete je směsí bešamelu rozmixovaného s čerstvým žloutkem a strouhaným parmazánem. A vše šoupnete do trouby.

Mušle jsou samozřejmě hotové dříve, ostatní potřebuje zhruba deset minut, rybu byste měli cca po pěti minutách obrátit. A zapékání průběžně kontrolovat, ať to se zapečením nepřeženete. Pak už si můžete dát do nosu, příprava skutečně není složitá ani zdlouhavá a výsledek excelentní. 

Zapečený je i koláč s rebarborou a sněhovou krustou
Zapékat se dá i humr. Tedy až poté, co jej uvaříte.
Zapečený humr
A třeba i ke steaku si můžete dát zapečené těstoviny.

Další nabídka zapékaných jídel, která se mohli naučit diváci Primy podle Zdeňkovy akademie, byla více než pestrá. Až kontroverzní. Vedle rebarborového koláče se sněhovou krustou to bylo i zpracování živého humra a poměrně překvapivá kombinace steaku se zapékanými těstovinami.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...