Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Nový rok buďte svěží. Oceněný kávový drink vás postaví na nohy

  0:16aktualizováno  0:16
Rosemary je osvěžující koktejl, který obsahuje nejen alkohol, ale i studenou kávu. A že je namíchaný opravdu skvěle, o tom svědčí stříbrná příčka, kterou si za jeho přípravu vysloužil český barista Ondřej Hurtík v roce 2015 na mistrovství světa v Göteborgu v kategorii Coffee in Good Spirits.

Příprava kávových drinků s alkoholem zdaleka není jednoduchou disciplínou. Už proto, že i příprava dobré kávy je uměním sama o sobě, ale při míchání drinků je káva „jen“ jednou z ingrediencí. Jenže právě proto si na její přípravě dejte záležet a hlavně sáhněte ideálně po ovocné kávě s květinovým aroma. Sám autor drinku Rosemary doporučuje například etiopskou nebo keňskou.

Fotogalerie

Najít pro kávový drink s alkoholem vyvážený poměr všech složek, aby je káva nepřebíjela, není nic jednoduchého. I v tom jsou specifické. Jenže tyhle výzvy Ondřeje Hurtíka, baristu dejvické kavárny Místo, prostě baví. Takže si práci často doslova nosí i domů a po večerech vymýšlí nové kombinace a ladí chutě.

Ve zmíněném drinku Rosemary ovocnou chuť kávy ještě podtrhne gin, citrusy pak bublinková růžová limonáda a pomerančový likér. Ano, jsou to ochlazující citrusové tóny vhodné pro horké léto. Ale osvěžujícího efektu tohoto drinku je škoda nevyužít kdykoliv je to během roku potřeba.

Pusťte se do přípravy Rosemary od Ondřeje Hurtíka

Ideální poměr ingrediencí pro Rosemary je: 2 cl ginu (Ondřej považuje za nejlepší pro tento drink gin Žufánek OMFG) + 2 cl francouzského pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge + 7,5 cl jemné ledové filtrované kávy (kterou snadno připravíte podle tohoto návodu) + 5 cl růžové limonády Fentimans Rose Lemonade a snítka čerstvého rozmarýnu.

Filtrovanou kávu nalijte do velké sklenice s ledem, přilijte gin i likér, vymíchejte a nalijte přes sítko do sklenice s kostkou ledu. Pak teprve zalijte růžovou limonádou a doplňte snítkou rozmarýnu, který zvýrazní aroma ginu.

Pokud snad ale nemůžete po silvestrovských oslavách alkohol ani cítit, připravte si podle Ondřeje kávovou limonádu bez alkoholu (návod i s videem zde). Na nohy by vás spolehlivě měla postavit také. Kdykoliv.

Autor:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.