Ochutnávali laici v redakci, ale především i dva profíci, kteří měli celkem rychle jasno. Některé saláty by šly dochutit podle svého, jiné by si nekoupili.
Nakoupili jsme čtyři vážené bramborové saláty, a to v restauraci Apetit, v lahůdkářství Jan Paukert, Zlatý Kříž a Chlebíčky Letná. Všude nám při nákupu potvrdili, že si je připravují sami. Pak jsme vybrali ještě dva krabičkové: jeden v Albertu, druhý v Tesku.
Šlo nám čistě o chuťový a senzorický test, žádné striktní závěry, protože chutě máme nastavené každý trochu jinak. I když ve většině rodin patří příprava domácího bramborového salátu mezi tradiční vánoční rituály, nikdy nevíte. Může nastat situace, kdy bramborový salát budete muset koupit. (Příprava salátu krok za krokem zde, rady pro přípravu domácí majonézy zde.)
Jak kupované saláty dopadly u profíků
Anonymní vzorky ochutnal šéfkuchař z hotelu Marriott Jan Wiesner a jeho zástupce. Hned první na ráně, salát Apetit, chutnal podle nich jako nedochucený celerový. Ten koupený v lahůdkářství Zlatý kříž už byl sice trochu lepší, alespoň slanější, ale pořád nedochucený. Což se ale pořád dá celkem snadno napravit.
Vzorky bramborových salátů |
Salát z lahůdkářství Jan Paukert se kvůli konzistenci podle kuchařů tvářil spíše jako vajíčkový a obsahoval příliš velké kusy zeleniny. Což je při konzumaci nepříjemné například ve chvíli, kdy se zakousnete do velkého kusu cibule.
Ve vzorku přineseném z obchodu Chlebíčky Letná kuchaři našli i kus celého bramboru, ale chuťově byl podle nich "jak má být". Celkový dojem však kazil vzhled daný použitím zbytečně převařených brambor.
V krabičkovém salátu z Alberta měly brambory správnou konzistenci, byly tedy ideálně uvařené, a salát jako takový měl správně lehce nakyslou a díky kořenové zelenině i lehce nasládlou chuť. Negativem u něj bylo podle kuchařů jen o něco víc majonézy, než by bylo nezbytně nutné. Nicméně podle nich tento bramborový salát, s cenou 6 Kč/100 g nejlevnější ze všech, chutnal nejlépe.
Zato krabičkový salát ze sítě Tesco (7 Kč/100 g) měl podle profíků nedefinovatelnou chuť. Respektive pachuť, která bohužel přehlušila všechny chuťové tóny, které u bramborového salátu očekáváte. To už nijak nevylepšíte.
Požádali jsme proto mluvčího společnosti Tesco Jiřího Marečka o vyjádření. Upřesnil, že salát pro řetězec vyrábí česká společnost Lahůdky Palma od roku 2006. Protože je z každé výrobní dávky odebrán departážní vzorek skladovaný po dobu 14 dnů, všechny tyto vzorky na základě našeho podnětu přechutnali. "Ani u jednoho nebyla zjištěna přítomnost pachuti, všechny vzorky odpovídaly technické specifikaci. Zřejmě se tedy jednalo o porušení obalu při manipulaci a následné znehodnocení výrobku," vyjádřila se podle mluvčího dodavatelská společnost Lahůdky Palma. Nezbývá tedy než doporučit, abyste si při každém nákupu pečlivě prohlédli obal, zdali není porušený.
Zástupci redakce to viděli trochu jinak, chutě máme každý jiné
Pro většinu laických redakčních ochutnávačů, kteří rovněž ochutnávali naslepo, byl ovšem nejchutnější salát z lahůdkářství Jan Paukert, jeden by si vybral salát z provozovny Chlebíčky Letná a jeden v Albertu. Když se měli rozhodnout, co by jim nesmělo na slavnostní vánoční stůl, někteří rovnou vyřadili i více vzorků.
I když se redakční ochutnávači v lecčems s profíky shodli, z testu jasně vyplynulo, že jsme každý z domova zvyklí na něco jiného. Vždyť právě bramborový salát má tolik chuťových nuancí (viz recept na letošní vítězný salát s medem a jablky ZDE), že je velice těžké se trefit.
Je ale evidentní, že na trhu lze najít salát, který by se se se štědrovečerním kaprem servírovat dal. U vážených salátů v lahůdkářství můžete ochutnat a poté se rozhodnout. Vždyť ani salát od jednoho výrobce nemůže být každý den chuťově úplně stejný.
Jaký je váš bramborový salát?Vánoční anketa |