Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept pro záchranáře zbytků v kuchyni: zkuste "nadtopinku" po italsku

aktualizováno 
"Starý chleba nepatří do koše. A jestli je jenom ztvrdlý, je to naopak skvělý základ pro spoustu receptů. Jako první můžete vyzkoušet třeba bruschettu, takovou italskou nadtopinku," říká Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz.

Tento recept na využití ne úplně čerstvého chleba, jehož spotřebu někdy prostě neodhadneme úplně ideálně, není prvním Hanzelovým tipem pro čtenáře iDNES.cz, jak v kuchyni ušetřit. Už před Silvestrem radil, jak skladovat zeleninu, aby se nezkazila a nemuseli jsme nic vyhodit (článek najdete zde).

Rady, jak využít jídlo, kterému nic není, jen ztratilo tu správnou fazónu, se hodí v každé domácnosti. Tyto potraviny totiž většinou zdaleka nemusí končit v koši (předchozí článek, jak mladí Američané - tzv. freegani - vaří z potravin vytažených z popelnice, najdete zde).

Jak z polotvrdého chleba připravit skvělou bruschettu

Podle šéfkuchaře Petra Peška z bistra Rybarna.net budete potřebovat chléb, který zdaleka není čerstvý, ale ani tvrdý jako kámen nebo plesnivý, rajčata pokrájená na drobno, bazalku či petrželku, olivový olej, česnek, mořskou sůl, případně i trochu pepře.  

Jak na italskou nadtopinku

Den i několik dní starý chleba nakrájejte na tenčí plátky, zhruba centimetr silné, a ogrilujte je.

Opečený chléb pak pokapejte kvalitním olivovým olejem, topinky můžete i lehce potřít česnekem. Pak na topinku navršte pokrájená rajčata, posypte je posekanými bylinkami a dochuťte mořskou solí a čerstvě nadrceným pepřem. A předkrm, svačinu či lehkou večeři máte hotovou.    

Autoři: ,




Nejčtenější

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

"Zázračná" varaní samice Aranka, která Zoo Praha přinášela jednu snůšku mladých...
Zasloužilá varaní matka ze Zoo Praha Aranka uhynula. Zemřela stářím

Populární samice varana komodského Aranka uhynula. Proslavila se jako nejúspěšnější matka mnoha mláďat (mimo Indonésii), na přelomu roku 2016 a 2017 se v zoo...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.