Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept pro záchranáře zbytků v kuchyni: zkuste "nadtopinku" po italsku

aktualizováno 
"Starý chleba nepatří do koše. A jestli je jenom ztvrdlý, je to naopak skvělý základ pro spoustu receptů. Jako první můžete vyzkoušet třeba bruschettu, takovou italskou nadtopinku," říká Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz.

Tento recept na využití ne úplně čerstvého chleba, jehož spotřebu někdy prostě neodhadneme úplně ideálně, není prvním Hanzelovým tipem pro čtenáře iDNES.cz, jak v kuchyni ušetřit. Už před Silvestrem radil, jak skladovat zeleninu, aby se nezkazila a nemuseli jsme nic vyhodit (článek najdete zde).

Rady, jak využít jídlo, kterému nic není, jen ztratilo tu správnou fazónu, se hodí v každé domácnosti. Tyto potraviny totiž většinou zdaleka nemusí končit v koši (předchozí článek, jak mladí Američané - tzv. freegani - vaří z potravin vytažených z popelnice, najdete zde).

Jak z polotvrdého chleba připravit skvělou bruschettu

Podle šéfkuchaře Petra Peška z bistra Rybarna.net budete potřebovat chléb, který zdaleka není čerstvý, ale ani tvrdý jako kámen nebo plesnivý, rajčata pokrájená na drobno, bazalku či petrželku, olivový olej, česnek, mořskou sůl, případně i trochu pepře.  

Jak na italskou nadtopinku

Den i několik dní starý chleba nakrájejte na tenčí plátky, zhruba centimetr silné, a ogrilujte je.

Opečený chléb pak pokapejte kvalitním olivovým olejem, topinky můžete i lehce potřít česnekem. Pak na topinku navršte pokrájená rajčata, posypte je posekanými bylinkami a dochuťte mořskou solí a čerstvě nadrceným pepřem. A předkrm, svačinu či lehkou večeři máte hotovou.    

Autoři: ,




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.