Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

  0:08aktualizováno  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé listy či snítku? Co se vyplatí vypěstovat ze semínek, a co koupit, spotřebovat a shánět nový exemplář?

Koriandr do kuchyně můžete uždibovat po jednotlivých lístcích po celé léto. Ideální je zvolit odrůdu, která přečasně nevybíhá do květu. | foto: dobrasemena.cz

Pro vůni a chuť koriandru mám slabost. V nabídce supermarketů sice bývá, ale málokdy vypadá k světu. Tak jsem koupila semínka, nechala naklíčit, pak je šoupla do hlíny a květináč s nimi na okno. Rostlinky si dávaly pěkně na čas. Když konečně vzešly, ukázalo se, že jsem vypěstovala slabé vytáhlé chudinky, které vzbuzovaly spíš soucit než radost. Měly snad málo světla, nebo co bylo špatně?

Koriandr prostě patří na záhon, do bytu až v květníku

V ten moment se u květinového stánku u stanice metra objevil nádherný, přiměřeně vzrostlý koriandr v květináčku. Měl zdravé silné voňavé lístky a stál dvacku. To pak tedy nemá smysl si ho předpěstovávat ze semínek.

Chuť a vůně do kuchyně

Když na ty moje chudinky mrkla okem znalce zahradnice Zdeňka Krulichová, hned se usmála: „No jo, koriandr. To chce hustej výsev, pak držet v teple do fáze děložních lístků - což jsou ty dva nepravé listy, co se ze semínka vyloupnou jako první. A pak už snížit teplotu z nějakých 24 na 18 °C. Toť vše.“ Jak prosté milý Watsone. „Pěstovat koriandr ze semínek v paneláku za oknem je prostě nesmysl, tam je moc teplo. Tam nezbývá, než si koupit hotový,“ zněl její jasný verdikt.

„Zato venku na záhoně se dá pěstovat trvale. Je to sice jednoletka, ale každý rok vám vysemení.“ Což potvrdil i semenář Petr Gajdoštin (článek s ním o pěstování asijské zeleniny ze semínek zde). „Koriandr je nenáročnou bylinkou, vyroste v každé půdě, nepotřebuje skleník k předpěstování sazenic a má rychlý vývoj,“ v podstatě potvrzuje, že tahle bylinka patří do bytu jen předpěstovaná.

Uštipovat se dá i bazalka a další bylinky

Pokud si chcete užívat koriandru opravdu celou sezonu a nekoukat uprostřed léta smutně, že vám předčasně vyhnal do květu, doporučuje semínka odrůdy Calypso. „Sklízet můžete opakovaně a rostlina opět obroste. Prostě jen uštipujete,“ doporučuje, co má sám dobře vyzkoušené.

Na záhon i na balkon

Bydlíte-li v bytě, nemusíte rezignovat ani na další bylinky a chodit si je uždibovat na balkon, do nějakého většího truhlíku. Platí to pro hladkou i kudrnatou petrželku, pažitku či libeček. Podobně si v kuchyni užijete i tymián či oregano, které ocení sluníčko.

Petrželka kudrnka. Vitamin C v zeleném.

Petrželka kudrnka. Vitamin C v zeleném.

Hladká petrželka se dá také uštipovat po jednotlivých snítkách.

Hladká petrželka se dá také uštipovat po jednotlivých snítkách.

Třeba kompaktní bazalka, tedy odrůda Compaktum, je podle Zdenky Krulichové také ideální trvalkou, kterou můžete před léto vyhodit ven na sluníčko a jen chodit uštipovat. Přežije roky, tedy pokud ji nepřelijete, na což je háklivá „Na zimu ji pak můžete opět postavit na parapet na okno a uštipovat dál. Ale i v zimě musíte být se zálivkou opatrní,“ radí zahradnice.

Obyčejnou bazalku, tu největší klasiku italské kuchyně, pak klidně můžete pěstovat na parapetu okna, ať si ji vypěstujete ze semínek, nebo koupíte v květináči předpěstovanou. Přiměřeně zaléváte, postupně oštípete a pořídíte další.

U bazalky je totiž - oproti koriandru - při pěstování stálá teplota nutná. „Jak bazalce během růste klesne teplota pod 7 °C, zastaví růst a zakrní. To jsou ty nepěkné rostlinky s různě pokroucenými a nepravidelnými listy. Je to podobné jako s paprikou či rajčaty předčasně vysazenými na záhon,“ konstatuje zahradnice. (O pěstování rajčat a paprik čtěte zde.) Bazalka je opravdu citlivá na zálivku a nesmí se přelít.

Autor:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.