Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé listy či snítku? Co se vyplatí vypěstovat ze semínek, a co koupit, spotřebovat a shánět nový exemplář?
Koriandr do kuchyně můžete uždibovat po jednotlivých lístcích po celé léto....

Koriandr do kuchyně můžete uždibovat po jednotlivých lístcích po celé léto. Ideální je zvolit odrůdu, která přečasně nevybíhá do květu. | foto: dobrasemena.cz

Pro vůni a chuť koriandru mám slabost. V nabídce supermarketů sice bývá, ale málokdy vypadá k světu. Tak jsem koupila semínka, nechala naklíčit, pak je šoupla do hlíny a květináč s nimi na okno. Rostlinky si dávaly pěkně na čas. Když konečně vzešly, ukázalo se, že jsem vypěstovala slabé vytáhlé chudinky, které vzbuzovaly spíš soucit než radost. Měly snad málo světla, nebo co bylo špatně?

Koriandr prostě patří na záhon, do bytu až v květníku

V ten moment se u květinového stánku u stanice metra objevil nádherný, přiměřeně vzrostlý koriandr v květináčku. Měl zdravé silné voňavé lístky a stál dvacku. To pak tedy nemá smysl si ho předpěstovávat ze semínek.

Chuť a vůně do kuchyně

Když na ty moje chudinky mrkla okem znalce zahradnice Zdeňka Krulichová, hned se usmála: „No jo, koriandr. To chce hustej výsev, pak držet v teple do fáze děložních lístků - což jsou ty dva nepravé listy, co se ze semínka vyloupnou jako první. A pak už snížit teplotu z nějakých 24 na 18 °C. Toť vše.“ Jak prosté milý Watsone. „Pěstovat koriandr ze semínek v paneláku za oknem je prostě nesmysl, tam je moc teplo. Tam nezbývá, než si koupit hotový,“ zněl její jasný verdikt.

„Zato venku na záhoně se dá pěstovat trvale. Je to sice jednoletka, ale každý rok vám vysemení.“ Což potvrdil i semenář Petr Gajdoštin (článek s ním o pěstování asijské zeleniny ze semínek zde). „Koriandr je nenáročnou bylinkou, vyroste v každé půdě, nepotřebuje skleník k předpěstování sazenic a má rychlý vývoj,“ v podstatě potvrzuje, že tahle bylinka patří do bytu jen předpěstovaná.

Uštipovat se dá i bazalka a další bylinky

Pokud si chcete užívat koriandru opravdu celou sezonu a nekoukat uprostřed léta smutně, že vám předčasně vyhnal do květu, doporučuje semínka odrůdy Calypso. „Sklízet můžete opakovaně a rostlina opět obroste. Prostě jen uštipujete,“ doporučuje, co má sám dobře vyzkoušené.

Na záhon i na balkon

Bydlíte-li v bytě, nemusíte rezignovat ani na další bylinky a chodit si je uždibovat na balkon, do nějakého většího truhlíku. Platí to pro hladkou i kudrnatou petrželku, pažitku či libeček. Podobně si v kuchyni užijete i tymián či oregano, které ocení sluníčko.

Petrželka kudrnka. Vitamin C v zeleném.

Hladká petrželka se dá také uštipovat po jednotlivých snítkách.

Třeba kompaktní bazalka, tedy odrůda Compaktum, je podle Zdenky Krulichové také ideální trvalkou, kterou můžete před léto vyhodit ven na sluníčko a jen chodit uštipovat. Přežije roky, tedy pokud ji nepřelijete, na což je háklivá „Na zimu ji pak můžete opět postavit na parapet na okno a uštipovat dál. Ale i v zimě musíte být se zálivkou opatrní,“ radí zahradnice.

Obyčejnou bazalku, tu největší klasiku italské kuchyně, pak klidně můžete pěstovat na parapetu okna, ať si ji vypěstujete ze semínek, nebo koupíte v květináči předpěstovanou. Přiměřeně zaléváte, postupně oštípete a pořídíte další.

U bazalky je totiž - oproti koriandru - při pěstování stálá teplota nutná. „Jak bazalce během růste klesne teplota pod 7 °C, zastaví růst a zakrní. To jsou ty nepěkné rostlinky s různě pokroucenými a nepravidelnými listy. Je to podobné jako s paprikou či rajčaty předčasně vysazenými na záhon,“ konstatuje zahradnice. (O pěstování rajčat a paprik čtěte zde.) Bazalka je opravdu citlivá na zálivku a nesmí se přelít.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025