Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dokonalou kachnu upeče i absolutní začátečník. Stačí kmín, sůl a budík

aktualizováno 
Minimální námaha, primitivní postup, prosté ingredience a dokonale měkký, šťavnatý a pro milovníky kůrčičky i křupavý výsledek. Tomu se říká absolutně dokonalý recept, o který se se čtenáři Kuchařky pro dceru podělila Jana Florentýna Zatloukalová. Jako nevěřící Tomášové jsme ho vyzkoušeli a fakt nemá chybu.

Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku, ucítíte úžasnou vůni a zjistíte, že je opravdu hotovo. | foto: Martina Čermáková

Upéct kachnu jako od babičky je pro většinu dnešních hospodyněk nadlidský úkol. "Až zvládneš dobře upéct kachnu nebo husu, můžeš se vdávat," slýchávala jsem od maminky. Vzala jsem to doslova, takže jsem se vdavky fakt netrápila.

Tajemství spočívá v pomalém pečení

Teď už mají mladé holky vystaráno, protože jim stačí jen najít si tento geniální recept na kachnu pečenou velmi pomalu, případně náš článek Svatomartinská husa krok za krokem. Peče se sama, bez kontroly.  

To Jana Florentýna Zatloukalová (rozhovor s ní najdete ZDE), která je současně i majitelkou úspěšné žižkovské restaurace Bistro Florentýna, si prošla hledáním toho správného "kachního" receptu na vlastní kůži. "Teprve když jsem z časové nouze zavřela kachnu přes noc do trouby při velmi nízké pečící teplotě a nechala jim tam bez jakéhokoliv náznaku pozornosti až do rána, dostala jsem to, po čem jsem vždycky toužila," vysvětluje ke svému receptu.   

Opravdu potřebujete jen kachnu, pekáč, sůl, kmín a budíka

Postup přípravy nemůže být jednodušší. Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou.

Očištěnou kachnu ještě zbavte přebytečné kůže.
Křidélka můžete v
Odříznuté části kachny můžete použít na výborný vývar, určitě ho využijete při

Můžete také odříznout krk, konce křidélek a biskupa a využít je na vývar. (Například viz Domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.)

Kachnu osolte vně i uvnitř.
Kachnu po obou stranách posypte kmínem.
Sůl a kmín jsou jediné ingredience, které ke kachně přidáte.

Pak kachnu důkladně ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli, třetina z toho by měla přijít do útrob kachny. Kůži pak ještě ze všech stran posypte kmínem.

Pekáček či kastrol přikryjte pokličkou.
Pekáček přikrytý pokličkou vložte do trouby do spodní polohy.

Takto připravenou kachnu vložte do pekáčku s dobře přiléhajícím víkem či pokličkou. Pasovat by do něj měla tak akorát, aby ji pěkně "objal". Přikryjte a vložte do trouby na rošt zasunutý do spodní třetiny, termostat nastavte na 120°C. Já použila klasický litinový kastrol, takové to "černé nádobí s modrým vnitřkem".

"Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde," radí Zatloukalová. Vzala jsem ji za slovo a po "uložení" kastrolu s kachnou do trouby jsem si jen na mobilu nařídila budík přesně o šest hodin později.

Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku a zjistíte, že je opravdu hotovo.
Ke kachně samozřejmě patří červené zelí. Jestli si ji dáte s opečenými

Ještě že jsem to udělala, protože jinak bych kvůli práci na zahradě na kačenu zapomněla. V kuchyni to jen slabě vonělo po pečínce, ovšem vůně, která se vyvalila po otevření trouby a zvednutí pokličky, neměla chybu.

Stejně tak kachní pečínka. Ležela ve vypečené šťávě a omastku jako v pokojíčku, ani známky po nějakém spálení nebo vysušení. Masíčko bylo měkoučké, krásně šťavnaté a chuťově naprosto dokonalé. V ústech se doslova rozplývalo. Hned bylo jasné, že u nás doma teď bude kačenka na jídelníčku častěji.

Pokud byste snad toužili po křupavější kůži než v našem případě, stačí kachnu ještě na chvíli do trouby vrátit bez pokličky a nechat ji zprudka zapéct při 200 °C. A po deseti minutách bude mít kůrčičku ještě zlatavější a křupavější. 





Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.