Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Druhotné otravy houbami

  9:00aktualizováno  9:00
Při požívání hub je velmi důležité se přesvědčit o tom, zda je houba jedlá či ne. Otravy houbami jsou velmi časté a nebezpečné. Lidé si život komplikují svou vlastní nepozorností. Zde je několik možností otrav.

Hřib koloděj je nutno před požitím tepelně upravit | foto: houbar.cz

Mezi nejvážnější druhotné otravy patří ty, způsobené zapařenými a starými houbami. Musíme si uvědomit, že utržené plodnice hub ještě nějakou dobu žijí a dýchají. Máme-li je uloženy v neprodyšném obalu nebo je v takovém obalu delší dobu skladujeme, dojde poměrně rychle k zapaření a v plodnicích se rychle rozmnožují patogenní organizmy.

. Víte, že existují také nepravé otravy houbami?

1) Primární

nesnášenlivost hub

imunitní reakce organismu s některými látkami obsaženými v houbách

2)Sekundární

otravy těžkými kovy, pesticidy a dalšími chemikáliemi

poškození organismu radioaktivitou

Totéž platí o nedostatečné tepelné úpravě hub. Některé druhy, např. hřib koloděj (Boletus luridus), jsou za syrova toxické. Toxinů je zbavíme jen delší tepelnou přípravou jídla. Delším varem můžeme zničit některé mikroorganizmy, které se v plodnicích rozmnožily - a také jejich toxiny.

Některé druhy hub, např. bedly (Macrolepiota), pavučince (Cortinarius), pečárky (Agaricus), některé čirůvky nebo hřibovité houby mají schopnost koncentrovat těžké kovy (olovo či rtuť). Nedoporučujeme tedy sbírat houby v blízkosti silnic, chemických nebo slévárenských závodů apod.cl


 

Druhotné otravy se projevují především jako gastroenteritidy (žaludeční a střevní problémy), někdy i jako otrava organismu. Většina z nich má sice bezproblémový průběh, ale zejména otrava botulotoxinem může především u dětí a starých osob končit smrtí. 

Autoři:




Nejčtenější

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.