Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Druhotné otravy houbami

  9:00aktualizováno  9:00
Při požívání hub je velmi důležité se přesvědčit o tom, zda je houba jedlá či ne. Otravy houbami jsou velmi časté a nebezpečné. Lidé si život komplikují svou vlastní nepozorností. Zde je několik možností otrav.

Hřib koloděj je nutno před požitím tepelně upravit | foto: houbar.cz

Mezi nejvážnější druhotné otravy patří ty, způsobené zapařenými a starými houbami. Musíme si uvědomit, že utržené plodnice hub ještě nějakou dobu žijí a dýchají. Máme-li je uloženy v neprodyšném obalu nebo je v takovém obalu delší dobu skladujeme, dojde poměrně rychle k zapaření a v plodnicích se rychle rozmnožují patogenní organizmy.

. Víte, že existují také nepravé otravy houbami?

1) Primární

nesnášenlivost hub

imunitní reakce organismu s některými látkami obsaženými v houbách

2)Sekundární

otravy těžkými kovy, pesticidy a dalšími chemikáliemi

poškození organismu radioaktivitou

Totéž platí o nedostatečné tepelné úpravě hub. Některé druhy, např. hřib koloděj (Boletus luridus), jsou za syrova toxické. Toxinů je zbavíme jen delší tepelnou přípravou jídla. Delším varem můžeme zničit některé mikroorganizmy, které se v plodnicích rozmnožily - a také jejich toxiny.

Některé druhy hub, např. bedly (Macrolepiota), pavučince (Cortinarius), pečárky (Agaricus), některé čirůvky nebo hřibovité houby mají schopnost koncentrovat těžké kovy (olovo či rtuť). Nedoporučujeme tedy sbírat houby v blízkosti silnic, chemických nebo slévárenských závodů apod.cl


 

Druhotné otravy se projevují především jako gastroenteritidy (žaludeční a střevní problémy), někdy i jako otrava organismu. Většina z nich má sice bezproblémový průběh, ale zejména otrava botulotoxinem může především u dětí a starých osob končit smrtí. 

Autoři:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.