Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


FOTOREPORTÁŽ: Rekonstrukce koupelny den po dni 3 - omítáme

aktualizováno 
Během třetího dne přestavby koupelnového jádra řemeslníci stihli začistit stopy po bourání, natáhli hrubé omítky. Tato zdánlivě jednoduchá činnost by se neměla podceňovat, má zásadní vliv na rovinnost zdí a budoucích obkladů.

Je třeba nachystat další kbelík malty. | foto: Marek Burza

Jak se mění jádro

V seriálu každý den dokumentujeme, co vás bude čekat, když se rozhodnete pro přestavbu koupelny. Akce začala minulý čtvrtek vybouráním starého jádra, v pátek se začaly zdít nové příčky, v sobotu se omítalo.

1. díl - bourání

2. díl - příčky

V sobotu měli řemeslníci jediný úkol: nahrubo zaomítat postavené stěny a začistit omítky v místech, kde se bouralo.

Zdálo by se, že na jednu směnu toho není mnoho, ale zkušení řemeslníci vědí, že čím pečlivěji se provede tato operace, tím snáze se dělají ostatní činnosti, ať už štukování anebo obkládání.

A vzhledem k tomu, že obě tyto práce budou v příštích dnech dělat sami, stojí jim zato tyto práce udělat zvláště pečlivě. Čas, který by tak ušetřili, aby mohli v sobotu dříve za svými rodinami, by se jim vymstil v pracnosti postupů, které teprve budou následovat.

Přesto nebyl čas na poflakování. Bytové družstvo chtělo dopřát obyvatelům víkendový klid, proto museli zedníci vše zvládnout do tří odpoledne.

Co se ještě zvládlo v pátek

Včera stačili řemeslníci připravit i konstrukci pro podhledy v předsíni

Mimo příčky stačili zedníci včera připravit i podhledy pro snížené stropy v předsíni. Majitelka bytu se rozhodla, že tím nejen skryje nevzhledné staré omítky, ale zároveň nechá do stropu vestavět bodové osvětlení.

Začíná se nahrubo

Začínají se začišťovat staré omítky

Pohled do budoucí nové kuchyně. Po vybourání starého jádra vypadal prostor dostatečně velký, jakmile ale zedníci vztyčili nové příčky, ukazuje se, že vznikne kuchyňka jako dlaň. Linka, kterou se bude možno vestavět, rozhodně nebude moci aspirovat pro vyfocení do italského katalogu, kde kuchyně o ploše 40 m2 nejsou výjimkou. Linka bude vhodná tak na ohřátí pizzy z mrazáku. V maličkém bytě se ale nepočítá s krmením šestičlenné rodiny, zatím tu bydlí single.

Ještě kousek a je to

Už se začíná štukovat i v koupelně. Všechna místa nad obklady je třeba přetáhnout perlinkou, aby se v budoucnu zabránilo praskání spojů, což se často stává hlavně při spojování starých a nových konstrukcí. Zvláště v oblastech, kde kolem domu projedou denně stovky tramvají, a dům tedy trpí otřesy v důsledku nadměrné dopravy.

Výztuha proti praskání

Řezání perlinky

V kuchyni je relativně nejvíc prostoru, takže slouží i pro odměřování pruhů perlinky.

Otvor pro odvětrání koupelny

V příčce je vyříznutý otvor pro odvětrání, přes záchod se povede do šachty ve stoupačkách.

Stará šachta pro odvětrání

Otvor vyříznutý do šachty s centrálním odsáváním bude třeba po napojení větrání pečlivě utěsnit.

Stará zeď bude za chvíli hotová

V kuchyni se zatím pokračuje ve štukování starých omítek.

Nahazování potřebuje grif

Teď je třeba vrhnout se i na staré dveře.

Stará větračka do spíže

Otazníky

Otázky zatím vyvolává staré odvětrání spíže. Majitelka počítá s tím, že by ho zachovala a propojila s novou spížní skříní. Zachovala by tak osvědčený provětrávací systém s designem moderní kuchyně.

Řemeslníci však upozorňují, že by bylo vhodné vybourat starou mřížku a nahradit ji novou, takovou, která bude mít v sobě integrovanou jemnou síťku proti hmyzu. Měla by také umožnit jednoduchou regulaci otevření větračky, aby například v zimním období skříň nepromrzala.

Odvětrání by také bylo ideálním místem pro vyvedení odvětrání digestoře. Sporák by měl být v blízkosti spížní skříně, takže by nebyl problém v korpusu vyříznout otvory a z odsavače odvádět zplodiny do fasády. Bylo by to lepší řešení než koupit model s recirkulací pomocí uhlíkového filtru.

Všechny fotky z dnešního dne najdete ve fotogalerii.

Zítra se začne štukovat, s prací začne i elektrikář.

Autoři:




Nejčtenější

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.