Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


FOTOREPORTÁŽ: Rekonstrukce koupelny den po dni 3 - omítáme

aktualizováno 
Během třetího dne přestavby koupelnového jádra řemeslníci stihli začistit stopy po bourání, natáhli hrubé omítky. Tato zdánlivě jednoduchá činnost by se neměla podceňovat, má zásadní vliv na rovinnost zdí a budoucích obkladů.

Je třeba nachystat další kbelík malty. | foto: Marek Burza

Jak se mění jádro

V seriálu každý den dokumentujeme, co vás bude čekat, když se rozhodnete pro přestavbu koupelny. Akce začala minulý čtvrtek vybouráním starého jádra, v pátek se začaly zdít nové příčky, v sobotu se omítalo.

1. díl - bourání

2. díl - příčky

V sobotu měli řemeslníci jediný úkol: nahrubo zaomítat postavené stěny a začistit omítky v místech, kde se bouralo.

Zdálo by se, že na jednu směnu toho není mnoho, ale zkušení řemeslníci vědí, že čím pečlivěji se provede tato operace, tím snáze se dělají ostatní činnosti, ať už štukování anebo obkládání.

A vzhledem k tomu, že obě tyto práce budou v příštích dnech dělat sami, stojí jim zato tyto práce udělat zvláště pečlivě. Čas, který by tak ušetřili, aby mohli v sobotu dříve za svými rodinami, by se jim vymstil v pracnosti postupů, které teprve budou následovat.

Přesto nebyl čas na poflakování. Bytové družstvo chtělo dopřát obyvatelům víkendový klid, proto museli zedníci vše zvládnout do tří odpoledne.

Co se ještě zvládlo v pátek

Včera stačili řemeslníci připravit i konstrukci pro podhledy v předsíni

Mimo příčky stačili zedníci včera připravit i podhledy pro snížené stropy v předsíni. Majitelka bytu se rozhodla, že tím nejen skryje nevzhledné staré omítky, ale zároveň nechá do stropu vestavět bodové osvětlení.

Začíná se nahrubo

Začínají se začišťovat staré omítky

Pohled do budoucí nové kuchyně. Po vybourání starého jádra vypadal prostor dostatečně velký, jakmile ale zedníci vztyčili nové příčky, ukazuje se, že vznikne kuchyňka jako dlaň. Linka, kterou se bude možno vestavět, rozhodně nebude moci aspirovat pro vyfocení do italského katalogu, kde kuchyně o ploše 40 m2 nejsou výjimkou. Linka bude vhodná tak na ohřátí pizzy z mrazáku. V maličkém bytě se ale nepočítá s krmením šestičlenné rodiny, zatím tu bydlí single.

Ještě kousek a je to

Už se začíná štukovat i v koupelně. Všechna místa nad obklady je třeba přetáhnout perlinkou, aby se v budoucnu zabránilo praskání spojů, což se často stává hlavně při spojování starých a nových konstrukcí. Zvláště v oblastech, kde kolem domu projedou denně stovky tramvají, a dům tedy trpí otřesy v důsledku nadměrné dopravy.

Výztuha proti praskání

Řezání perlinky

V kuchyni je relativně nejvíc prostoru, takže slouží i pro odměřování pruhů perlinky.

Otvor pro odvětrání koupelny

V příčce je vyříznutý otvor pro odvětrání, přes záchod se povede do šachty ve stoupačkách.

Stará šachta pro odvětrání

Otvor vyříznutý do šachty s centrálním odsáváním bude třeba po napojení větrání pečlivě utěsnit.

Stará zeď bude za chvíli hotová

V kuchyni se zatím pokračuje ve štukování starých omítek.

Nahazování potřebuje grif

Teď je třeba vrhnout se i na staré dveře.

Stará větračka do spíže

Otazníky

Otázky zatím vyvolává staré odvětrání spíže. Majitelka počítá s tím, že by ho zachovala a propojila s novou spížní skříní. Zachovala by tak osvědčený provětrávací systém s designem moderní kuchyně.

Řemeslníci však upozorňují, že by bylo vhodné vybourat starou mřížku a nahradit ji novou, takovou, která bude mít v sobě integrovanou jemnou síťku proti hmyzu. Měla by také umožnit jednoduchou regulaci otevření větračky, aby například v zimním období skříň nepromrzala.

Odvětrání by také bylo ideálním místem pro vyvedení odvětrání digestoře. Sporák by měl být v blízkosti spížní skříně, takže by nebyl problém v korpusu vyříznout otvory a z odsavače odvádět zplodiny do fasády. Bylo by to lepší řešení než koupit model s recirkulací pomocí uhlíkového filtru.

Všechny fotky z dnešního dne najdete ve fotogalerii.

Zítra se začne štukovat, s prací začne i elektrikář.

Autoři:




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.