Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je jedno, na čem budete grilovat. Maso nakonec bude chutnat stejně

Až si půjdete kupovat gril, dejte si pozor na pár maličkostí, které by se vám mohly hodit pro praxi. Řiďte se tím, jak často grilujete a které druhy masa budete upravovat.
Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově...

Obrázky s grilováním většinou vypadají kýčovitě. Jenže ono to tak pohodově opravdu funguje. | foto: Mountfield

Podle výsledků ankety v našem předchozím článku o grilování (více zde) většina lidí griluje na dřevěném uhlí nebo briketách, jen necelá čtvrtina z tohoto množství na plynu. Dokonce ještě méně než na elektřině. Přitom čísla prodejů plynových grilů českých obchodníků a prodejců dávají grilování na plynu daleko větší šanci.

"V posledních letech prodáváme víc plynových grilů. Je to dáno jak širší nabídkou těchto grilů, tak i tím, že naši zákazníci dávají přednost plynu pro snadnější a rychlejší grilování, kdy ve výsledku není rozdíl v mase na plynu nebo dřevěném uhlí," vysvětluje Barbora Mudráková ze společnosti Mountfield.

"U nás byl poměr plynových k uhelným za loňský rok tak 2:3," říká Michaela Gregorová ze společnosti Mall.cz. Tak to je rozpor: možná je to tím, že i s nástupem on-line nakupování jsou grily jedna z komodit, u které stále převažuje to, že se primárně prodává v kamenných obchodech, protože zákazníci si je rádi chtějí osobně vybrat a vyzkoušet si je. Prostě si ho ohmatáte zoči-voči a zamilujete se.

Poměrně jasný názor na zdroj tepla, na kterém se griluje, má Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. "Podle mě je to jedno. Pokud postupujete správně, nepoznáte to. Nedávno jsme to zkoušeli s kamarády. Část masa jsme upravili na uhlí, část na elektřině a část na plynu. Když jsme pak dávali ochutnávat, nepoznali, co je z čeho," tvrdí.

Na dřevěné uhlí

Milovníci klasiky to mají dobré. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle podstatně levnější a konstrukce moderních grilů dosáhla dokonalosti. Jen je třeba při koupi dát si pozor na kvalitu materiálů, zvláště ti, kdo grilují často. Bezejmenný gril za tisícovku se může brzy začít vlivem tepla bortit, kdežto "mercedesy" značek jako Barbecook či Weber vám vydrží prakticky po celý život.

Vybrat si můžete z různých koncepcí. Kdo rád griluje i větší kusy masa, měl by zvolit gril s poklopem. Maso se pak rychleji propeče i vevnitř. Podpalování zase usnadní komínový systém grilů Barbecook, který nepotřebuje podpalovač. "Do nohy grilu zmačkáte noviny, nahoru na rošt nasypete uhlí, papír zapálíte a díky tahu se uhlí samo podpálí," popisuje Mudráková.

Na plyn

Pokud budete vybírat plynový gril, budete už mít větší dilema. Je tu víc vychytávek na výběr. Prakticky všichni výrobci už opustili systém lávových kamenů, tvrdošíjně se ho drží už snad jen grily Campingas. Ostatní sázejí na systém takzvaných flavorizérů. Už dávno neplatí, že by byly drahé, jako jsme psali před dvěma lety (více zde). Plynové hořáky jsou zakryté ocelovými profily a zabraňují skapávání omastku do plamenů. Tím je grilování zdravější.

Je vhodné ujasnit si, jakým způsobem rádi grilujete. Někomu víc vyhovuje mřížka, někomu zase tál. Ideální je, když váš favorit má možnost desky kombinovat, dokupovat. Na tálu se bude líp připravovat například zelenina, na mřížce maso. Právě na pečení větších kusů by měl mít gril ve víku teploměr.

Liší se i systém zapalování. U starších grilů si možná pamatujete na piezo, které při zmáčknutí vydává bouchnutí , jako jsme ho znali z plynových topidel. S tím se už naštěstí nesetkáte, lepší grily dokonce mají zapalování integrované do ovladače hořáku.

Kontrolujte stabilitu

Ne každý má možnost postavit gril na stabilní místo, často je třeba s ním manipulovat, proto by měl mít alespoň dvě kolečka. V tom případě si zkontrolujte už v obchodě, zda ho budete mít za co chytit a odvézt na určené místo.

Aroma systém - zásuvky můžete naplnit vínem, pivem či bylinkami, vylepší chutě.

Teplotní sonda do velkých kusů masa. Tato dokonce i s oddělitelnou dokovací stanicí. Než se maso upeče, můžete ji mít u sebe a mezitím třeba sekat zahradu.

Stojan na kuře nastojato potřebuje gril s větším průměrem, tedy i s vyšším poklopem.

A taky si vyzkoušejte jeho stabilitu. Solidní prodejce by měl gril mít v prodejně sestavený tak, jak to bude ve finále: nedejte nic na výmluvy, že to je sešroubované jen tak zlehka na ukázku. S rozviklaným přístrojem se nakonec budete trápit vy.

Ať už gril na uhlí, či na plyn, neměla by mu chybět horní odkládací mřížka. Nejenže je občas třeba suroviny dohřívat, protože hosté ještě nedorazili, ale například u silných steaků je třeba před podáváním nechat maso odpočinout, mírné teplo je na to ideální. A další drobnosti potěší: další hořák, kde můžete připravit omáčky či nasadit wok. Háčky na zavěšení grilovacího nářadí či možnost připojit teplotní sondu pro velké kusy masa.

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Ugrilované kachní prso

VIDEO Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou...

Podzimem grilování nekončí, stačí se jen trochu přiobléct a jede se dál

Na podzimní grilovačku se už budete muset trochu přiobléct.

Podzim se dá prožít nejen pod dekou s kávou a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě...

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025