Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby moc nerostou. Tak si kupte hlívu na salát podle Pohlreicha

  0:01aktualizováno  0:01
Houby k podzimu neodmyslitelně patří, to bychom nebyli v Česku. Jenže v lese to letos žádná velká sláva nebyla. Buď můžete sáhnout buď do sklepa, pokud si je pěstujete sami, nebo je přinést z obchodu. Takovou hlívu koupíte kdykoli a vůbec není špatná.

Právě po hlívě ústřičné sáhne v nejnovějším dílu série Tak vaří šéf! i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A vůbec to není špatná volba, protože hlíva je výborná jak chuťově, tak svými blahodárnými účinky na naši odolnost vůči onemocnění.

Hlíva totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje (více zde), což vám potvrdí i lékař. Na podzim jako když to najdete.

Jak na salát z hlívy ústřičné krok za krokem

Na lehký houbový salát, který si můžete dát třeba jako přílohu ke zvěřině - a v díle vysílaném tuto neděli v podvečer na Primě nebude mimo jiné chybět Pohlreichův recept na sekanou ze zajíce či srnčí na víně - budete potřebovat čerstvou hlívu, olivový olej, mrkev, stroužek česneku, červenou cibulku a z bylinek pak ideálně, tymián, bazalku, petrželovou nať, kdo má rád, tak ocení i oregano či koriandr.

Pohlreichovo podzimní menu

Hlívu nakrájejte třeba na proužky, i když ji lze i natrhat na kousky, a hoďte na pánvičku s olivovým olejem (vhodným na smažení) a restujte na mírném ohni.

Mezitím si pokrájejte na kostičky oloupanou mrkev, čerstvý celerový řapík, nadrobno nasekejte oloupaný stroužek česneku a pokrájejte červenou cibulku. Hlívu na pánvi přitom průběžně promíchávejte a natřásejte, podle potřeby k ní přilijte i olej, hlíva ho přece jen saje.

Pak k ní na pánev přihoďte pár lístků z odrhnuté větvičky tymiánu a bobkový list, aby hlívu pěkně provoněly, přidejte pokrájenou zeleninu a vše pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy, lehce promíchejte a nechte dál společně restovat, aby houby i zelenina pěkně změkly. Snítku bazalky, petrželky, případně oregana či koriandru si už sice můžete posekat, ale zatím je nepřidávejte.

Vrhněte se na přípravu zálivky. Do misky si nalijte trošku balsamikového octa (viz video) a olivový olej, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a malinko čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a dresink je hotov.

K houbám na pánvi přidejte posekané bylinky, s citem je zalijte částí dresinku, zlehka promíchejte a můžete servírovat. Dobře vypadá, když si trochu dresinku necháte ještě na zalití salátu na talíři. Dobrou chuť.

S houbami si můžete podle Pohlreicha připravit i burger (recept najdete zde ).





Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.