Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Houby moc nerostou. Tak si kupte hlívu na salát podle Pohlreicha

  0:01
Houby k podzimu neodmyslitelně patří, to bychom nebyli v Česku. Jenže v lese to letos žádná velká sláva nebyla. Buď můžete sáhnout buď do sklepa, pokud si je pěstujete sami, nebo je přinést z obchodu. Takovou hlívu koupíte kdykoli a vůbec není špatná.

Právě po hlívě ústřičné sáhne v nejnovějším dílu série Tak vaří šéf! i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A vůbec to není špatná volba, protože hlíva je výborná jak chuťově, tak svými blahodárnými účinky na naši odolnost vůči onemocnění.

Hlíva totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje (více zde), což vám potvrdí i lékař. Na podzim jako když to najdete.

Jak na salát z hlívy ústřičné krok za krokem

Na lehký houbový salát, který si můžete dát třeba jako přílohu ke zvěřině - a v díle vysílaném tuto neděli v podvečer na Primě nebude mimo jiné chybět Pohlreichův recept na sekanou ze zajíce či srnčí na víně - budete potřebovat čerstvou hlívu, olivový olej, mrkev, stroužek česneku, červenou cibulku a z bylinek pak ideálně, tymián, bazalku, petrželovou nať, kdo má rád, tak ocení i oregano či koriandr.

Pohlreichovo podzimní menu

Křehkou čerstvou hlívu pokrájejte třeba na plátky.
K hlívě po chvíli přidejte i pokrájenou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer,...
SMAZAT!!!
I jablečný koláč z lineckého těsta je na podzimní menu ideální.

Hlívu nakrájejte třeba na proužky, i když ji lze i natrhat na kousky, a hoďte na pánvičku s olivovým olejem (vhodným na smažení) a restujte na mírném ohni.

Mezitím si pokrájejte na kostičky oloupanou mrkev, čerstvý celerový řapík, nadrobno nasekejte oloupaný stroužek česneku a pokrájejte červenou cibulku. Hlívu na pánvi přitom průběžně promíchávejte a natřásejte, podle potřeby k ní přilijte i olej, hlíva ho přece jen saje.

Pak k ní na pánev přihoďte pár lístků z odrhnuté větvičky tymiánu a bobkový list, aby hlívu pěkně provoněly, přidejte pokrájenou zeleninu a vše pokapejte trochou čerstvé citronové šťávy, lehce promíchejte a nechte dál společně restovat, aby houby i zelenina pěkně změkly. Snítku bazalky, petrželky, případně oregana či koriandru si už sice můžete posekat, ale zatím je nepřidávejte.

Vrhněte se na přípravu zálivky. Do misky si nalijte trošku balsamikového octa (viz video) a olivový olej, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a malinko čerstvě vymačkané citronové šťávy, promíchejte a dresink je hotov.

K houbám na pánvi přidejte posekané bylinky, s citem je zalijte částí dresinku, zlehka promíchejte a můžete servírovat. Dobře vypadá, když si trochu dresinku necháte ještě na zalití salátu na talíři. Dobrou chuť.

S houbami si můžete podle Pohlreicha připravit i burger (recept najdete zde ).

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025