Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lék proti chřipce najdete v lese: s posílením imunity pomohou houby

  0:11aktualizováno  0:11
Ačkoliv se říká že nerostou, i teď v lese najdete houby, které vám dokonce pomohou zvýšit imunitu. V období začínajících viróz a chřipkových onemocnění je to k nezaplacení.

Také outkovku pestrou z našich lesů si můžete nasušit, rozemlít a prášek užívat na posílení imunity. Účinek je stejný jako u tablet či kapslí z lékárny. | foto: Profimedia.cz

"Na posílení imunity se dá využít kolem 80 druhů hub, ale zcela jednoznačnými favority jsou houževnatec jedlý neboli houba šii-také a hlíva ústřičná," radí zkušený a uznávaný mykolog Jiří Baier, který se léčivými účinky hub dlouhodobě zabývá. "Ty zvýší imunitu natolik, že by člověk měl být prakticky nezničitelný," dodává s nadsázkou.

Hlívu ústřičnou mohou i alergici

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) si už v řadě domácností našla své místo v kuchyni, případně v podobě kapslí či sirupu posilujících imunitu. Má to své opodstatnění, které vám potvrdí nejen léčitelé ale i seriózní lékaři. Tato houba totiž obsahuje polysacharid β-glukan, který imunitu organismu prokazatelně stimuluje .

Hlívu i další houby lze pěstovat na dřevěných špalcích, větvích, pařezech, pilinách listnatých stromů a krátkodobě i na řezané slámě Houbu můžete samozřejmě konzumovat čerstvou, dnes už ji koupíte v průběhu celého roku dokonce i v supermarketech. Jen si dejte pozor na zemi původu. Baier nedoporučuje kupovat hlívu pocházející z Polska, protože Poláci při jejím pěstování údajně používají pesticidy. Nejste ale odkázáni jen na nabídku trhu, hlívu si dokonce můžete i sami pěstovat - čtěte Vypěstujte si vlastní houby, za pár týdnů můžete sklízet.

Hlíva je jedna z mála hub, která se dá v omezené míře konzumovat i syrová, což se doporučuje hlavně alergikům. "Ohřátím nad 40 stupňů z ní totiž vyprchávají látky účinné na alergii," vysvětluje Baier. Lze ji například přidávat do zeleninových salátů, nebo si ji nakrájet na obložený chleba. Kromě imunoglukanů obsahuje i celou řadu vitamínů a stopových prvků, proteiny či vlákninu.

Jinak se doporučuje - a dělají to tak jak mykolog Baier, tak i Jiří Pirner, šéf Botanické zahrady léčivých bylin při farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové - čerstvou hlívu si doma usušit, stačí při teplotě zhruba 30 stupňů Celsia, poté rozemlít na jemný prášek a denně užívat půl až celou polévkovou lžíci. Hlíva není aromatická a nemá výraznou chuť, takže je možné si ji zamíchat například do jogurtu. "Ideální je užívat hlívu tímto způsobem pravidelně každý den, po dobu dvou měsíců," radí Pirner. Přidat ji ale můžete i do polévky, omáčky nebo třeba do bábovky. Účinné léčivé látky varem ani pečením nezničíte.

Houževnatec se dá používat jako koření

Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také. Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) zvaný šii-také se k nám dováží v sušené podobě, ten nejkvalitnější podle Baiera pochází z Číny. Lze ho koupit i v kapslích, ale bývá samozřejmě dražší, navíc se nemusíte dopátrat původu hub. Houževnatec se dá pěstovat podobně jako hlíva, můžete ho tedy koupit i čerstvý, dokonce i přes internet.

Koupíte-li sušené plodnice, není opět problém si je doma v mixéru pomlít na prášek. Užívat ho můžete i samotný, zhruba půl polévkové lžíce denně. Je ovšem na rozdíl od hlívy poměrně aromatický a každému jeho chuť nevyhovuje. Ideální je používat ho jako koření - na maso, do polévek i do omáček. Průběžně tak budete posilovat svoji imunitu a zároveň budovat aktivní obranu proti chřipkovým virům.

To ve své internetové poradně potvrzuje i vyhlášený bylinkář Pavel Váňa, který uvádí, že kromě posílení imunity houževnatec působí proti chřipkovému viru. Stejně tak doporučuje pro posílení imunity i další čínskou houbu lesklokorku lesklou (Ganoderma lucidum).

Houby na imunitu donesete i z lesa

Outkovka pestrá (Trametes versicolor), houba posilující imunitu. V našich lesích roste po celou zimu."Z hub posilujících imunitu, které v našich lesích právě rostou - a většinou je tam najdete po celou zimu - bych vybral vějířovec obrovský (Meripilus giganteus) a outkovku pestrou (Trametes versicolor)," prozrazuje Jiří Baier. V omezené míře se dají konzumovat syrové jako hlíva, jsou ale poměrně tuhé a houževnaté.

"Konzumovat se dají například tak, že je syrové rozemelete a přidáte si lžíci třeba do vloček s mlékem," pokračuje mykolog. A nebo je také usušíte a rozemelete na jemný prášek, který můžete užívat průběžně. "Pro obě tyto houby platí, že kromě posílení imunity působí podle posledních lékařských výzkumů i proti rakovině," dodává Baier.

Autoři:




Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.