Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť a vůně není nikdy taková jako u jahod tuzemských. Není tedy divu, že opravdově a nejlépe voní a chutnají ty z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není problém.
Fotogalerie3

Není nad vlastní voňavé jahody... | foto: Profimedia.cz

Jahodník lze pěstovat skoro na každé zahradě, protože pro každou se najde ideální odrůda. Najdete totiž mezi nimi i ty, které snesou drsnější klima. Překážkou není ani nadmořská výška kolem 800 metrů. Jsou odrůdy, které s menšími ztrátami přežijí i přízemní mrazík.

Základem bohaté úrody je dobrá půda

Aby jahodníky bohatě plodily, potřebují středně těžkou, strukturní půdu, ideálně lehce kyselou, s pH kolem 5,5. Nejlepší je sázet jahodníky na místo, kde předtím byla plodina hnojená chlévským hnojem, jako je zelenina či brambory.

Při přípravě nového "jahodiště" nejprve půdu odplevelte, zryjte do hloubky kolem 20 centimetrů a poté do ní zapravte dostatečné množství vyzrálého kompostu, nebo speciálního substrátu pro jahody. S výsadbou jahod ovšem začněte až dva tři týdny poté. Při jarní výsadbě se musíte smířit s tím, že úroda bude první rok malá, vhodnější je výsadba v září.

Stanoviště by mělo být ideálně plně osluněné, aby jahody dobře dozrávaly a také aby po ranní rose rychle osychaly a díky tomu neplesnivěly. Trvale zamokřené pozemky se pro jahody nehodí. Stejně jako staré jahodiště, tam by totiž nahromaděné mikroorganismy vadily novým jahodám v růstu.

Jak vybírat odrůdu podle úmyslů s budoucí úrodou

Pěstitelský tip:

Chcete-li sklízet jahody co nejdéle, tedy po celou sezonu trvající zhruba od konce května do půlky července, namíchejte si odrůdy s různým obdobím sklizně (každá plodí zhruba v průběhu dvou týdnů). Přihodit můžete i některou se stáleplodících odrůd, které plodí po dobu několika měsíců.

Pokud plánujete vlastní úrodu jahod zpracovat do džemů a dření, sáhněte po odrůdách s měkkými plody, které se dají snadno rozmačkat. Patří mezi ně například Kama, Karmen, Dukát, Red Gauntlet či Queen.

Do kompotů jsou zase vhodné plody tmavší barvy, bez vnitřní dužiny, které drží barvu i po sterilaci. Jsou to například Senga Sengana, Frikonsa, Bounty, Rosie, Korona nebo odrůda Civmad.

Do mrazáku a na knedlíky zase oceníte menší kulaté plody s malou dutinou, například Polka, Rumba, Elkat, Korona, Dita, Sonáta, Pandora a mnoho dalších.

Vyzkoušejte pěstování na balkoně

Když na to přijde, dají se vlastní jahody vypěstovat i na balkoně či okenním parapetu.

Vlastních jahod se nemusíte vzdávat ani v případě, že nemáte zahradu. Pěstování na balkoně (více informací o tzv. jedlých balkonech najdete zde) je ovšem poměrně náročné, protože jahodníky mohou trpět nedostatkem prostoru. Nejsnazší a nejjistější je tak v tomto případě pěstování jahod měsíčních. 

Chybu neuděláte pěstováním v samozavlažovacích truhlících (například cenné rady k pěstování zeleniny v těchto truhlících najdete zde), či závěsných koších. Ani v tom případě však nesmíte zapomínat na pravidelnou zálivku a přihnojování, ideálně biohnojivy.

A když už si budete pěstovat pár vlastních kousků, pečlivě si vyberte odrůdu. Chuť většiny z nich se sice příliš neliší, ale některé starší mají charakteristické aroma a hodí se hlavně pro přímou spotřebu, například Prima, Korona, Zefýr, Elsanta, Rosie či Bounty. Po lesních jahodách chutnají české odrůdy Karmen a Dita, chuťově výrazné jsou také Darselekt, Frikonsa, Sonáta a Pandora.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025